ТЕЦ Марица-изток 2 вече няма разрешително за свръхзамърсяване, съобщават от

...
ТЕЦ Марица-изток 2 вече няма разрешително за свръхзамърсяване, съобщават от
Коментари Харесай

ТЕЦ Марица-изток 2 вече няма разрешително за свръхзамърсяване

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент няма позволение за свръхзамърсяване , оповестяват от " Грийнпийс ".

Това реши Административният съд в Стара Загора по делото за разрешителното на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", заведено от екологичните организации " Грийнпийс " - България и " За Земята ".

Решението на съда се основава на тълкуването на Съда на Европейския съюз, който през март 2023г. реши, че централите не могат да работят, без да съблюдават екологичните условия, в случай че това ще способства за нарушаване на нормите за качеството на въздуха.

Съдът също показва, че разрешителното на централата не регистрира общото влияние от излъчванията от серен диоксид на всички индустриални и битови източници в региона, както и значими данни за замърсяването. По този метод се излага на риск човешкото здраве и околната среда.

Централата е получила разрешението при започване на 2019 година, което й разрешава да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак - над четири пъти. Оттогава тя работи в нарушавания на закона.

За да може да продължи работа, централата ще би трябвало да мине през развой по издаване на ново позволение , което да подсигурява, че се съблюдават актуалните правила за замърсяване със серен диоксид и живак. Тези правила могат да бъдат реализирани с понижаване на потенциала на централата или с ограничение на работните ѝ часове. 

Централата към този момент работи с 30%  от потенциала си и употребява три-четири от осемте си блока. Причината е скъпата сила, която предлага ТЕЦ-а, което прави намирането на клиенти все по-трудно. Дружеството разчита на квотата си за пазара за бита, която получи с политическо решение в средата на 2023 година,с цената на нарастване на сметките на потребителите

Същите разрешителни имат и Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Марица-изток 1 " и на Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ".

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " може да апелира решението пред Върховния административен съд.
 Делото за комплексното позволение на Топлоелектрическа централа
Делото за комплексното позволение на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще се гледа още веднъж

Искането за дерогация би трябвало да вземе поради и проекта за качество на въздуха
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР