ТЕЦ Марица изток 2 е най-голямата въглищна централа на Балканите.

...
ТЕЦ Марица изток 2 е най-голямата въглищна централа на Балканите.
Коментари Харесай

Шеф на ”Грийнпийс”: Като горещ картоф институциите си прехвърлят разрешителното на ТЕЦ ”Марица изток 2”

" Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " е най-голямата въглищна централа на Балканите. Тя има и най-големия дял на излъчванията на замърсяване на атмосферния въздух, които идват от целия въглищен бранш в България. За нас по тази причина е доста значимо да се рабори в посока по какъв начин адресираме този проблем ", уточни тя.

Още от 2017 година, когато се знаеше, че за въглищните централи би трябвало да има по-строги условия, стартира да се приказва за едно избавяне, без ясна концепция по какъв начин се взема решение дълготрайно този проблем, напомни Антонова и добави, че за тях това е прекачване на отговорността по проблема.

" Решението на Върховен административен съд, което излезе на 31 юли, е тъкмо това - още веднъж отсрочване да се вземе решение и може би дори някаква вяра, че досега, в който излезе финалното решение на съда, може би по други към този момент аргументи въпросът ще бъде позволен ", разяснява тя в изявление за предаването " Преди всички ". И добави:

" Вместо съставът на Върховен административен съд финално да отсъди, споделя - връщаме го за дообсъждане на първата инстанция. Виждали сме по какъв начин Върховен административен съд е кадърен да вземе решение всъщност в други проблеми. Затова ни навяват мисли, че има отвращение на този стадий да се вземе решение ".

По думите й в разрешителните се разказват в детайли всички условия за това какви би трябвало да са лимитите на замърсяването, което идва от тях. Това, върху което ние се фокусираме, е серният диоксид и живакът, уточни Антонова и изясни: " Това бяха двата замърсителя, токсични, за които през 2018 година Изпълнителна агенция по околна среда реши да не изисква по-строги условия към тази централа, а след това и към други централи в Маришкия басейн, което значи, че те ще продължат да работят по метода, по който и до преди 2018 година са работили и надлежно ще продължим да сме очевидци на едно замърясване и да сме потвърпевши от него ".

Или би трябвало да се влага в нови технологии, които да оказват помощ да се понижават излъчванията, или да се създават проекти и тактики за това по какъв начин да се понижава генерално това произвеждане, изрече мнението си тя.

За качествата на въздуха Меглена Антонова уточни: " В интервала от 2016 до 2020 година, когато има относително понижено произвеждане, от всички въглищни централи замърсяваето е довело до близо 12 милиарда евро в здравни разноски или близо 3000 случая на преждевременна гибел като последица от това замърсяване. Това е от всички въглищни централи, освен от Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", само че поради, че тя е с най-големия дял, може да се каже, че има доста огромен принос за тези данни ".

Директорът на " Грийнпийс " - България е безапелационна, че би трябвало да се върви към смяна. По думите й би трябвало да се направи явен проект. Няма да са удовлетворени всички от смяната, тъй като тя ще донесе неустановеност за работните места призна тя, само че добави, че има доста избавителни пояси, които да оказват помощ за това преходът да не е доста тежък.

Работата на шефовете на районните инспекции е извънредно сложна, тъй като те са сред чука и наковалнята, акцентира Антонова. По думите й от една страна хората се оплакват, а въпреки това институциите не оказват помощ за решението на проблемите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР