Тестът се основава на ДНК, която се отделя от съответните

...
Тестът се основава на ДНК, която се отделя от съответните
Коментари Харесай

Нов вид кръвен тест открива над 50 вида рак

Тестът се основава на ДНК, която се отделя от съответните тумори и циркулира в кръвта, като по-конкретно се концентрира върху химичните промени в тази ДНК, по-известни като модели на метилация.

Според учените пробата може освен да дефинира дали някой има рак, само че и може да дефинира типа му.

Д-р Джефри Окснард от Бостънския институт за ракови болести – “Дана-Фарбер ”, част от Медицинското учебно заведение на Харвард съобщи, че сега пробата бива пробван с клинични изследвания.

„ Трябва да употребявате сходен тест в самостоятелна група с нараснал риск от рак, с цел да покажете, че можете да откриете рака, и да разберете по какъв начин да процедирате, когато го извършите “, сподели той.

Пишейки в списание “Annals of Oncology ”, екипът разкри, че пробата е създаден благодарение на логаритъм за машинно образование – тип изкуствен интелект. Такива системи засичат повтарящи се данни и в следствие се научават да ги класифицират.

Екипът в началото захранил системата с данни за разнообразни модели на метилация от кръвни проби, взети от повече от 2800 пациенти, преди да я обучат в допълнение с данни от 3 052 участници, 1531 от които имали рак.

Използвайки тази информация, системата сортирала данните от групите въз основа на моделите на метилация.

След това екипът “научил ” системата какъв тип раково заболяване имала всяка група, като най-после тествали новообучената система върху друга група от 1264 индивида, половината от които имали раково заболяване.

Резултатите демонстрират, че по-малко от 1% от тези без рак са били погрешно разпознати от системата като заболели, което е от изключителна значимост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР