Тесла за пенсионерите и премахване на намалените заради пандемията ставки

...
Тесла за пенсионерите и премахване на намалените заради пандемията ставки
Коментари Харесай

Проектобюджет 2023: тесла за пенсионерите, без намалени ставки по ДДС

Тесла за пенсионерите и унищожаване на понижените поради пандемията ставки на Данък добавена стойност. Това са единствено част от рестриктивните ограничения, планувани в различен вид на бюджет за 2023, квалифициран от МФ, оповестява expert.bg, представен от „ Стандарт “.

В базовия вид бюджетният недостиг е 6,6% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е повече от всевъзможни фискални правила. Поради тази причина от ведомството са подготвили и различен вид с недостиг от 3%, оповестява Expert.bg.

Алтернативният бюджет планува анулация на всички понижени ставки на Данък добавена стойност, въведени поради пандемията, и опазване на размера на пенсиите през 2023 година Освен това се планува и нарастване на акциза за цигарите и стесняване на финансовите разноски.

Според служебния финансов министър на финансите, в случай че бюджетният недостиг през 2023 година е над 3% от Брутният вътрешен продукт, това няма да попречи за влизането на страната ни в еврозоната. Оценката за готовността ни за влизане в еврозоната ще се направи на база осъществяването на бюджета за актуалната година. Освен това Брюксел е приел, че направените разноски поради COVID-19 не се вземат поради при оценка на бюджетният ни недостиг. По този метод България ще извърши изискванията за влизане в еврозоната.

Въпреки последните нараствания на пенсиите доста хора не престават да са под линията на беднотия. При сегашния размер на линията на беднотия от 413 лева, 485 000 души над 60 година имат по-ниски месечни приходи. През идната година, когато линията на беднотия стане 504 лева, 873 000 души над 60 години са с по-ниски приходи.

Източник: Стандарт

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР