Tesla представи статистически данни за броя на сглобените и продадените

...
Tesla представи статистически данни за броя на сглобените и продадените
Коментари Харесай

Tesla е продала електромобили за рекордните 21,27 млрд. долара през второто тримесечие, но акциите ѝ все още падат

Tesla показа статистически данни за броя на съединените и продадените електрически автомобили през второто тримесечие на тази година, само че финансовите резултати за отчетния интервал се появиха едвам тази седмица. На годишна база приходите на компанията са нарастнали с 46% и са достигнали рекордните 25 милиарда $, от които към 21 милиарда $ са генерирани от продажбата на електрически автомобили. Компанията е изключително горда от обстоятелството, че тези числа са реализирани в изискванията на сложна макроикономическа среда, само че все пак цената на акциите на компанията спадна с съвсем 5% след публикуването на доклада.

Намаляването на цените през първото и второто тримесечие, както е маркирано в oтчета на Tesla не попречи на компанията да поддържа действен марж от 9,6%. Това стана допустимо освен с помощта на напъните за понижаване на индустриалните разноски, само че и на увеличението на размера на производството на електрически коли в заводите в Тексас и Берлин. Първият към този момент е в положение да създава над 250 000 електрическия автомобил годишно, а вторият – над 375 000. В същото време обаче Tesla признава, че за намаляването на разноските са съдействали и по-ниските цени на суровините, както и резултатът от дотациите, които американските управляващи започнаха да дават на локалните производители на електрически автомобили.

В завода в Берлин, където се сглобяват кросоувърите Model Y, през предишното тримесечие за първи път на поточната линия бяха пуснати коли в главната настройка Standard Range. През първото тримесечие на тази година Tesla Model Y съумя да се трансформира и в най-продаваният автомобил в света, като даже победи колите с ДВГ. Като цяло компанията към момента чака да създаде най-малко 1,8 милиона електрическия автомобил до края на тази година. Припомняме, че през второто тримесечие компанията съумя да усили размера на произвеждане на годишна база с 86% до 479 700 единици, а доставките се усилиха с 83% до 466 140 автомобила. През третото тримесечие размерът на произвеждане на електрически автомобили на Tesla може да се забави, защото компанията възнамерява да спре някои от индустриалните си линии за рационализация и разширение.

Тримесечният доклад на Tesla включва и статистически данни за броя на представителните и сервизните центрове на компанията, които са се нараснали с 29% на годишна база до 1068 обекта, а броят на мобилните сервизни станции е повишен с 22% до 1769. Броят на Supercharger станциите за зареждане се е нараснал с 1/3 до 5265 през второто тримесечие, като броят на портовете за зареждане в тях закономерно се е трансформирал съразмерно до 48082 единици. Tesla напомня, че Ford, General Motors, Mercedes-Benz, Nissan, Polestar, Rivian, Volvo и мрежата от зарядни станции на Volkswagen America са изразили предпочитание да преминат към NACS стандарта за зареждане на Tesla.

През последното тримесечие приходите от продажби на електрически автомобили Tesla набъбнаха с 46% до 21,27 милиарда $, а услугите и другите действия донесоха на компанията 2,15 милиарда $, като усилиха главните доходи с 47% на годишна база.

През второто тримесечие Tesla стартира да сглобява и личните си суперкомпютри Dojo, основани на патентовани съставни елементи. Тяхната изчислителна мощ ще се употребява най-вече за образование на невронните мрежи, които съставляват системата за автопилот на електрическите автомобили на компанията. През идната година Tesla ще похарчи повече от 1 милиард $ за развиване на своя суперкомпютърен потенциал.

Както Илън Мъск призна по време на отчетното събитие, сега Tesla е в ранен стадий на договаряния с огромен авто производител за лицензиране на личните си системи за интензивно подкрепяне на лидера. Това значи, че автопилотът на Tesla може да се появи и в други марки коли.

До края на септември компанията предлага опция на притежателите на електрически коли Tesla, които имат намерение да ги заменят с нови коли от същата марка, като им разрешава да запазят достъпа си до опцията FSD при промяна на автомобила. Преди това купувачът на нов електрически автомобил трябваше да заплати отначало за тази алтернатива, която в този момент е оценена на 15 000 $. Тази процедура ще продължи единствено до края на септември.

Производството на пикапа Cybertruck в завода в Тексас към този момент стартира, само че към този момент от конвейера слизат единствено „ предпроизводствени прототипи “, които се употребяват за тестване и поправяне на софтуерния развой. Мъск не загатва третото тримесечие като краен период за доставка на електрически автомобили от този модел на клиентите, само че акцентира, че както всеобщото произвеждане на Cybertruck, по този начин и доставките ще стартират през тази година. Мъск добави, че това ще бъде единственият пикап на пазара, който с обща дължина под 5,8 метра ще съчетава кабина с четири порти и товарно поделение, което може да побира предмети с дължина до 1,8 метра.

Приходите и облагата на акция на Tesla за второто тримесечие надвишиха пазарните упования, само че след края на търговията цената спадна с повече от 4,5%. Най-вероятно вложителите се уплашиха от нуждата да се примирят с намаляването на маржа на облагата в обозримо бъдеще и пренебрегването на този индикатор от страна на Илън Мъск. Липсата на вести за темповете на разширение на производството на Cybertruck, както и изказването за нуждата от понижаване на темповете на повишаване на индустриалните размери през третото тримесечие не дадоха оптимизъм на вложителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР