Терористичните атаки в Барселона предизвикаха редица коментари за широката роля

...
Терористичните атаки в Барселона предизвикаха редица коментари за широката роля
Коментари Харесай

Newsweek: Европа печели битката срещу тероризмa

Терористичните офанзиви в Барселона провокираха редица мнения за необятната роля в сигурността, която Европа може и би трябвало да играе.
Много от предлаганите решения не взимат поради действителността на подобряващи се контратерористични старания, до момента в който други просто са остарели, като се има поради неотдавнашното развиване на тези старания.
Борбата против тероризма в Европа обичайно е отговорност на обособените държави-членки на Европейски Съюз, като сигурността се схваща като строго национална прерогатив. Но Европейският съюз като цяло към този момент е същински артист в региона на ръководството на транснационалните закани.
Тероризмът е някогашен проблем в Европа и по този метод е източник на безпокойствие във всички държави-членки. От 2001 година насам повече от 2 400 души са починали при терористични офанзиви в Европа, а отчетът на Европол от 2016 година демонстрира, че броят на задържаните лица за тероризъм се е нараснал повече от пет пъти в интервала сред 2011 година и 2015 година
Въпреки че отчетът от 2017 година демонстрира понижаване на броя на офанзивите (226 през 2014 година, 211 през 2015 година, 142 през 2016 г.), тероризмът продължава да бъде гибелен, а през предходната година - със 142 смъртни случая.
Тази година към този момент имаше още една смъртоносна офанзива с нападенията през август в Испания - 16 души починаха и повече от 100 бяха ранени.
Европейските старания надали са забележими, само че действителни
Ролята на Европейския съюз в битката против тероризма се е нараснала в продължение на 15 години на нахлуване след нахлуване (Ню Йорк през 2001 година, Мадрид през 2004 година, Лондон през 2005 г.). След офанзивите в Париж през 2015 година ролята на Франция също се усили доста.
Поредицата от неотдавнашни офанзиви – в това число в Ница и Берлин през 2016 година и Стокхолм, Лондон и в този момент Испания през 2017 година - породиха опасения измежду водачите на Европейски Съюз за значимостта от запазването на сигурността на върха на дневния ред на Европейски Съюз. Но напъните и напредъкът, които са били направени, въпреки и постоянно невидими за елементарните жители, са забележителни.
В началото на 2016 година, европейската организация, профилирана в полицейското съдействие, Европол, откри Европейския център за битка с тероризма, който улеснява обмена на информация и оказва помощ за ръководството на Европейската система за данни за бомбите (EBDS). Тази платформа, която предава информация за произшествия, включващи използването на взривни субстанции, е потвърдила своята употреба при последните събития.
В прочут смисъл, Европол е непосредствен до нож от швейцарската войска, предоставящ редица услуги.
В случай на офанзива, екипът за реагиране при изключителни обстановки (EMRT) става разполагаем на държавите-членки. Експертите на Европол бяха разгърнати след нападенията в Париж през 2015 година и способстваха за следствието. Някои от тях бяха ситуирани непосредствено на място, за даване на спешна помощ.
От дефицит на данни до обилие от информация
След основаването на Европол през 1995 година структурата му постоянно страда от хронична липса на данни. Страните-членки на Европейски Съюз не са склонни да споделят сензитивна информация и биха създали това единствено в двустранен проект, заобикаляйки Европол.
Положението стартира да се усъвършенства в края на първото десетилетие на 2000 година, а офанзивите през 2015 година в Париж доведоха до първокласен и количествен скок. Докладът за напредъка на Европол през 2016 година разкри, че организацията към този момент има противоположния проблем - многочислени данни.
В отчета се показва 20-процентно нарастване на броя на оперативните известия, обменени до 2014 година, и нарастване с повече от 60% в базата данни на Информационната система на Европол (EIS). Броят на лицата, за които е известно, че са задгранични екстремисти и са регистрирани в базата данни на Европол, се е нараснал шест пъти сред 2015 година и 2016 година
Предизвикателството е, затова, да се ръководи голямо количество европейска информация, необятно публикувана и необятно съветвана.
Например, отчетът на Европейската комисия от декември 2016 година демонстрира, че през 2015 година 2,8 милиарда пъти са били извършени съвещания с Шенгенската осведомителна система посредством полеви услуги - милиард пъти повече, в сравнение с през 2014 година
Разделянето на тази информация сега е главният въпрос, заради съществуването на бази данни на Европейски Съюз, работещи в силози.
Повишаване на координацията
Обновената тактика за вътрешна сигурност за интервала 2015-2020 година, утвърдена през юни 2015 година от 28-те министри на вътрешните работи на Европейски Съюз, акцентира значимостта на усилването на обмена на информация и достъпността посредством взаимоотношение на базите данни. Доклад от пролетта на 2016 година на Европейската комисия откри наличните пропуски и дефекти. Оттогава Европейски Съюз направи огромни крачки, а 28-те министри на вътрешните работи наскоро реализираха единодушие по два основни плана:
*Разработване на европейски портал за едновременни проучвания във всички национални системи за сигурност;
*Създаване на общо вместилище за данни за самоличността.
Целта е да се основат мостове сред съществуващите бази данни, а не да се свързват непосредствено посред им. Последното би било освен тежка и скъпа задача, само че и деликатна от позиция на отбраната на данните.
Не е без значение, че през юли Европейският съд изрази своето мнение по отношение на съглашението сред Европейски Съюз и Канада за по отношение на досието на пасажерите (PNR), като подлага на критика неналичието при него на ценене на персоналната цялост на обособените хора.
Няма подозрение, че планът за оперативна съгласуемост на база данни се движи напред под наблюдението на арбитър, с цел да се обърне внимание на загрижеността за неприкосновеността на персоналния живот и да се предотврати появяването на европейски Биг Брадър в региона на битката с тероризма.
Взаимната действеност на базите данни на държавите-членки на Европейски Съюз е водещо изпитание за повишение на сигурността на Европейски Съюз. Шенгенската зона на Европейски Съюз е област, в която пасажерите могат свободно да се движат и постоянно се свързва с неустановеност. И въпреки всичко фрагментацията и недостъпността на данните за сигурността в действителност могат да сковават битката против тероризма.
Реформата на Шенгенската осведомителна система бе подхваната в този подтекст. Сред плануваните ограничения е въвеждането на специфична категория сигнали, изискващи систематични инспекции на външните граници за регистрирани лица. Това се базира на изводите от грешките, направени по време на полицейските инспекции по време на бягството на терориста Салах Абдеслам от Франция до Белгия след нападенията в Париж през ноември 2015 година
Работа с националните чувствителности
И по този начин, какво да мислим за европейските старания за битка с тероризма? Месечният отчет на Европейски Съюз от юли 2017 година за напредъка, реализиран по пътя към " съюз за сигурност ", е забавен в няколко аспекта.
Той прави оценка позитивно неотдавнашните старания за подсилване на инструментите за вътрешна сигурност - като взаимен екип за следствие (JITs) и европейска заповед за арест (EAW) - имаща за цел да обезпечи действителна добавена стойност на наказателните следователи в транснационални случаи. Той също по този начин акцентира смисъла на гъвкавостта при реагиране на бързо изменящите се закани.
Европейски Съюз избира да одобри " мрежови " метод, като свързва съществуващите национални органи, а не умножава бюрокрацията. Въпреки че има спор за вероятното основаване на европейска разследваща супер-агенция, методът на Европейски Съюз остава прагматичен: да се резервира суверенитет и да се направи оптимално действието на съществуващата система.
Европейското ръководство в региона на битката против радикализацията е образец. То сплотява националните чиновници, отговарящи за предотвратяването на тероризма. Актуализираната версия на признатите през юни насоки за битка с радикализацията планува по-честа среща на мрежата от национални политици.
Тази мрежа добавя интернет форума на Европейски Съюз, предопределен да улесни разговора сред обществения и частния бранш по въпроса за онлайн радикализацията или мрежата за радикализиране на информацията (RAN). Тази " мрежа от национални експертни мрежи " разгласява в детайли изследване през юли по отношение на завръщането на задгранични бойци от Близкия изток.
Мрежата от специалисти от държавите-членки, профилирани в отбраната на уязвимите целеви транспорти, спортни събития, търговски центрове, учебни заведения и така нататък - е още една илюстрация на прагматичния метод на Европейски Съюз към битката с тероризма. Тези старания бяха резултат от февруарския семинар, проведен в резултат на офанзивата против " Талис " през 2015 година и бомбените гърмежи през 2016 година в Брюксел. Работата на Европейски Съюз в сензитивна за държавите-членки област - поддържането на публичния ред при битката против тероризма - се оказа значима, изключително след нападенията в Ница предходната година и в Испания тази година.
Държавна отговорност?
Трябва да се означи, че компликациите, срещнати в битката против тероризма в Европа, са на първо място резултат от настройките на самите държави-членки на Европейски Съюз.
В отчета за напредъка към " Съюз за сигурност " се акцентират пречките, пред които е изправен Европейски Съюз от доста години насам. Някои ограничения на Европейски Съюз не са въведени напълно от държавите-членки, като по този метод се понижава тяхната успеваемост - да вземем за пример законодателството на Европейски Съюз, целящо по-доброто управление на взривните субстанции. Въпреки че Европейската комисия е предоставила средства за покриване на закъсненията, свързани с разноските по използването на законодателството на Европейски Съюз, наличните средства не постоянно се употребяват напълно.
Друг образец е планът " Prüm ", предопределен да улесни обмена на данни за регистрация на транспортни средства, пръстови отпечатъци и ДНК данни.
Но до момента в който държавите-членки на Европейски Съюз не престават да бъдат надълбоко ангажирани, битката с тероризма придобива успеваемост. Дори и в този момент обстановката на Европа в региона на сигурността надвишава това, което беше преди две години.
Автор: Пиер Бертюле за Newsweek Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР