Терористи, най-вероятно от групировката „Боко Харам“, са завзели град Баучи

...
Терористи, най-вероятно от групировката „Боко Харам“, са завзели град Баучи
Коментари Харесай

„Боко Харам“ завзе нигерийски град

Терористи, най-вероятно от групировката „ Боко Харам “, са завзели град Баучи в нигерийската североизточна провинция Борно в събота, предава Reuters, като се базира на информация от локалното население.

Нападението се е случило единствено няколко дни, откакто бомбена офанзива над джамия в близкия град Адамава лиши живота на 50 души, в една от най-смъртоносните офанзиви след инаугурацията на новия нигерийски президент Мухамаду Бухари през 2015 година. Жители на град Мугамери, намиращ се на към 50 километра от столицата на щат Борно Майдигури, обявиха, че към 20:00 (21:00 българско време) терористите са влезнали в града. Те настояват, че бойците са стреляли на направления и са хвърляли експлозиви, което е принудило огромна част от популацията да избяга в близката гора.

„ Набързо взехме фамилиите си и ги заведохме към храстите преди да съумеят да ни пипнат. Почти всички поданици се крият тук “. Заяви Вакил Булама, един от двамата поданици на града, които са говорили с Reuters по телефона.

Военен източник, който е поискал да остане неизвестен, съобщи, че Магумери е нападнат, само че не можа да удостовери дали градът е завзет.

„ Боко Харам “ реализира набези в Североизточна Нигерия от 2009 година насам, в опит да откри „ Ислямска страна “ в района. Групата е виновна за гибелта на повече от 20 хиляди души и е принудила над 2 милиона да изоставен домовете си. Нигерия има население от 182 милиона (според последното преброяване), като те са разграничени на половина по набожен симптом (християни и мюсюлмани).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР