Термометърът на местните избори може да покаже много тенденции, стига

...
Термометърът на местните избори може да покаже много тенденции, стига
Коментари Харесай

Има шанс бесът на гласоподавателите да надскочи страха на лидерите им

Термометърът на локалните избори може да покаже доста трендове, стига някой да е схванал, че плажът свърши. Част от посоките са ясни още преди вота и главната е, че на повърхността не се вижда съзряване в множеството политически субекти. Бързам да уточня, че е допустимо жителите да вземат по-адекватни решения, в сравнение с им оферират лидиращите партии. Няма да е за първи път.

Дори гласовете за Десислава Иванчева демонстрираха на eвропейските избори, че се пропущат значими търсения на хората. Навремето по този начин за всеобща изненада на терена цъфна " Атака ". Примерите за некомпетентност са доста. Предизборното настройване в огромните градове демонстрира тъкмо такава овехтяла визия за времето и мястото. Говоря за огромните градове, тъй като в тях, въпреки и с условности, има блян да се спазват национални съглашения и политически позиции. В останалите местните избори са чисто районен концентрат към ползи и персони.

 

Върху тях се поставя смокиновото листо на мажоритарната обич

 

Въпросителната Пловдив надали търси съществено гражданско решение по тематиката „ образован кмет с визия “, а това е нормално да се чака за населено място с подобен престиж. По-вероятно е да попадне в ръцете на съдружния сътрудник на властта от Вътрешна македонска революционна организация. Грубо казано, на хората към този момент им омръзна тази гозба и като няма нова, са подготвени да прeтоплят по-старата. Т.е. неодобрение има, само че изразител - не! Успокоението, че градът ще остане в „ другарски “ ръце, надали топли доста Борисов, тъй като е наясно, че тази партия е прекомерно повратлива в позициите си и при смяна на националното водачество бързо ще се окаже в другия лагер. Още повече че постоянно се търси на търговски, а не на политически принцип един потвърден електорален дял.

Плевен и Русе безусловно могат да се отдалечат от орбитата на ГЕРБ с две загуби от десен и ляв претендент, което

 

ще удостовери разпада на феодалната система с днешна дата

 

Прилични кандидатури на съперниците, ерес в партията на властта и мнозина предприемачи, отхвърлени от порциите на дадената община, основават едносъставен фронт, който да фиксира изгубени позиции. Горна Оряховица, която е с размерите на регионалния център Силистра, също има късмет да изневери на превъзходството на ГЕРБ, за разлика от Велико Търново, където още няма прононсиран конкурент. Подобна ще бъде и ориста на Добрич, където още мирише на суджуци.

Изглежда, Стара Загора и Бургас са най-сполучливите решения на властта, и то макар, а не поради нея. Не предзнаменувам провал на ГЕРБ, в противен случай, на доста места несъмнено ще повторят триумфа си, само че разбъркването на пластовете е очевидно. Националното неодобрение не всеки път се разпределя симетрично по общини, само че дава знаци, които, в случай че бъдат подценени, се губи неприятно, доста неприятно на парламентарни избори. Някога кабинетът на Костов подцени с лека ръка загубата на основни градове през 1999 г. и след две години понесе съкрушителна загуба. Червените са допускали същите неточности, а Национална движение „Симеон Втори" напряко потъна, обладана от харизмата на един човек, само че без непоклатимост на структурите.

Огромният късмет на ГЕРБ е в тоталното недоумение на опозицията от всички цветове, че

 

у нас не е настояща хоризонталната борба ляво - дясно

 

Не съм срещу нея, само че когато има отвесно самодържие без огромни идеологически угризения, е явно, че става дума за отвесен проблем. Различимите политически субекти нямат храброст и не оферират решения на отвесен проблем в изискванията на мека (все още) тирания. На тях им е уютно да не бъдат упреквани в идеологическо " блудничество ", само че да останат под сянката на падишаха с предупреден крах.

Този политически наивитет, гарниран с ловко подмятане на залъци от властта, се трансформира в централна мистерия на изборите в София. Всички ги считат за решаващи и национално определящи. Да, има учредения за това поради сериозния финансов запас и пребиваването на 30% от гласоподавателите на България в столицата. Но София се трансформира и в централен терен точно за

 

политическо малокръвие пред лицето на диктата

 

Така се държат централните опозиционни фигури. Битката за така наречен достоверна десница е показателна за степента на зряла възраст. Докато върви война за смяната, по централните софийски кафета още се разнася мантрата за алените и сините. В това време ръководят тези, които не се интересуват от „ цветни “ въпроси и с ненаситност влизат в коалиция с всеки, който им би трябвало, с цел да са на власт. Умението на Борисов да разделя съперниците си е несъмнено и би трябвало да се признае. Докато забавлява интелектуалния хайлайф с фъш-фъш, той методично дирижира напън и почерпки. Инструментариумът му е богат и няма угризения, както се видя. Представлението ще свърши, когато всички схванат, че не става дума за единични случаи, че не се случва на една партия или един претендент, а

 

е метод за бранене на власт

 

И този способ е желан от Борисов, а Цветан Цветанов беше просто реализатор. Сега Цветанов е сплескан, а Борисов ще ревизира верността на думите си, че да мачкаш Цветанов е все едно „ с голо дупе таралеж да мачкаш “.

Сякаш по-младите и по-неопитните имат по-силно зрение и провокираха събитие като „ Спаси София “. Те виждат фалша, конформизма и кривите бакалски сметки и по тази причина ще изненадат мнозина. Понесоха с достолепие приятелския огън на " притежателите " на дясното и продължиха напред. Оказаха се по-умни от АБВ, които до последно си изясняваха с Българска социалистическа партия кой е бил прав и кой крив. Младостта подминава такива разногласия, както и слуховете кой леко розовее на различен. Така и времето ще подмине несъответстващите, скрупульозни водачи на формалното ляво и дясно и ще продължи напред. На тези избори ще забележим дали жителите са надскочили в решенията си позициите, които са заели главните политически лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР