Термохромен индикатор, който отчита температурата при човека, но без да

...
Термохромен индикатор, който отчита температурата при човека, но без да
Коментари Харесай

Български учени създадоха нов вид термометър

Термохромен знак, който регистрира температурата при индивида, само че без да употребява устройство, беше показан в Университет " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас. Технологията е вписана в българското патентно ведомство и е резултат на научна работа в изискванията на публично-частно партньорство.

Този новаторски способ може да се окаже от значително значение, когато е налице нараснала заболеваемост от вирусни инфекции, изясни доцент Светла Желева, зам.-ректор по научноизследователската активност.

" Индикаторът е създаден на основата на микрокапсулиран пигмент, който реагира на телесната температура посредством смяна в цвета. С слагането му - един пласт от него, върху избраните подобаващи зони на кожата може да се откри дали телесната температура е повишена, или не е. Едната зона е в региона на шията - зад ухото, а другата е на китката - на разстояние от 1 см от сгъвката на дланта. Тези са подобаващите места, тъй като там с най-голяма акуратност може да бъде регистрирана съответната смяна в температурата ", изясни доцентът.

Изходният цвят на знака е черен и остава подобен до 37°C. Ако температурата се е повишила на 37.5°C, след няколко секунди цветът се трансформира на лилав, а след 38°C става розов. Доц. Желева изясни, че смяната в цвета е индикация за нуждата от потребление на елементарен термометър и консултация с доктор.

" Индикаторът може да е използван в лечебните заведения, в детските градини, яслите, учебните заведения, граничните пунктове, летищата и административните здания, с цел да се откри кой може да бъде позволен в тях. Напълно безопасен е за човешкото здраве. Може да се носи непрекъснато върху кожата и регистрира в продължение на 24 часа. Може и елементарно да се и отстрани - със суха забрадка или вода ", уточни още тя.

Употребата му е причина за вписване на общо или локално инфекциозно заболяване, както и за нуждата от ограничение на контакти. Сред екипа, създал знака, са зам.-ректорът на университета доцент Светла Желева, доктор Антон Танев, доцент Ивайло Танков, доктор Анифе Вели и доктор Радослава Николова. По време на презентацията участваха кметът Димитър Николов, шефът на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров " проф. Магдалена Миткова, шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Георги Паздеров, медици и фармацевти от Бургас и района.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР