Терминът метавселена днес е навсякъде и всички са убедени, че

...
Терминът метавселена днес е навсякъде и всички са убедени, че
Коментари Харесай

Полицай ще варди входа на метавселената

Терминът метавселена през днешния ден е на всички места и всички са уверени, че това е бъдещето на осведомителните технологии. Обяснявали сме и преди, само че за пропусналите ще вмъкнем, че това е идея за пресъздаване на сегашния най-вече екранен способ за обществена връзка (вие пред компютъра, вие пред екрана на телефона) към образен въз основата на виртуална действителност (VR) и обогатена действителност (АR). Всички огромни компании влагат в основаването на свои артикули за метавселена та, очевидно или скрито. Фейсбук наема хиляди инженери в Европа, които да работят върху бъдещата виртуална обществена мрежа. Компаниите за видеоигри чертаят дълготрайни визии за това по какъв начин след 20 година всички игри ще се играят в метавселена та.
Приложение
Метавселената е свят от безкрайни, взаимосвързани виртуални общности, където хората могат да се срещат, работят и играят. Всъщност безусловно да вършат всичко, с изключение на физически контакт (т.е. не можете да докоснете никого, защото това е виртуална галактика, а физически всеки един от вас се намира на километри от другия). Можете да отидете на виртуален концерт, да пътувате виртуално, да разглеждате галерия в музей, да участване на работна среща или конференция или да пробвате виртуално облекло в магазин. 
Правила
За да бъде обаче жизнеспособна като място за живеене и правене на бизнес, метавселена та ще се нуждае от надзор в действителния свят, с цел да защищити потребителите от злоупотреби, измами и загуби. Регулирането ще отнеме доста време и ще е мъчно за използване в международен мащаб. Създателите на метавселена та обаче могат да подхващат стъпки, с цел да основат собствен личен код на държание. В последна сметка метавселена та към този момент не е научна фантастика, а последователно ще става част от живота ни - и фирмите към този момент мислят по какъв начин да се оправят с риска за обособените консуматори и за бизнеса. Технологиите се развиват със скорост доста по-бърза от тази, с която законодателите по света основават законите, които да ги контролират. Това значи с две думи, че в метавселена та сега липсва какъвто и да било контрол. 
Рискове
Първо, валутите, с които се работи във виртуалните светове, не са действителни, а криптовалути. Може да има сметки или портфейли, в които да съхранявате тези активи, само че няма сигурна отбрана от загуба или машинация. Второ, цената на това, което купуваме и продаваме в метавселена та, е по-малко осезаема, в сравнение с в действителния свят. Незаменимите токени (NFT), т.е. собствеността в метавселена та, може да наподобява, че имат някаква стойност, само че това не е безусловно по този начин, нито пък има явен юридически механизъм на възобновяване или други форми на отбрана на потребителите. Налице са и напълно обичайни опасности като измамата да вземем за пример. Все още не знаем всички способи, по които киберпрестъпниците могат да употребяват метавселена та. Но без значение дали посредством хакване или кражба на идентичност, ние знаем, че виртуалните светове не са предпазени от действителни проблеми със сигурността. 

Списание „ Форбс “ и специалисти излязоха с първи лист от нормативни ограничения, които би трябвало да се подхващат, с цел да се подсигурява метавселена та като безвредно място.
Според тях три са основните стъпки към създаване на универсални правила в метавселена та.
Стандарти
Най-реномираните играчи в метавселена та биха могли да обединят напъните си, с цел да образуват самостоятелен орган, който да изготви  и следи за използването на кодекси за държание. Т. нар. метаполиция ще следи за четири наложителни неща. На първо място на входа на метавселена та всеки консуматор ще би трябвало да съобщи своята действителна идентичност. Проверката на възрастта ще е изключително значима, с цел да се предпазят малолетните и малолетните от злоупотреби. На второ място, би трябвало да се основат принадлежности, основани на изкуствен интелект, които да наблюдават за пристрастяване и несъразмерен стрес у потребителите. Трето, непрекъсната противоположна връзка от потребителите за да се следи удовлетворени ли са от наличието в метавселена та. И четвърто, поддържане на междуотраслова база данни за „ нарушители “ в метавселена та, с цел да е несъмнено, че в случай че бъдат хванати да правят мизерии в една метавселена , да не могат да оперират умерено в друга.
Финанси
Изключително значимо е да има добре дефинирани процеси за ръководство на финансовия риск в метавселена та. Комисионите за заплащане с криптовалута би трябвало да се разгласяват транспарантно. Твърдите валути би трябвало да могат също да се употребяват, а всевъзможни финансови разногласия би трябвало наложително да могат да се позволяват посредством заплащания на компенсации в действителния свят или най-малко това да важи за огромните заеми или сделки. Застраховка против кражба на идентичност или вреди, нанесени от различен консуматор, ще са също основни.
Сертификат
Независимият контролен орган би трябвало също по този начин да има нещо като документ или щемпел за качество, който да „ залепя “ на тези метавселени, които имат твърди правила и механизъм за налагането им на потребителите си и затова са безвредни за посещаване. „ Почти несъмнено ще зародят рецесии и всички ще се поучим от тях. Начинът, по който реагираме групово като държавни управления, бизнес и консуматори, ще оформи метавселена та на бъдещето, тъй че тя да добавя и усъвършенства действителния ни живот, а не противоположното “, заключават от „ Форбс “, написа

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР