Терминът “ е въведен от канадския учен Ханс Сели, заимствайки

...
Терминът “ е въведен от канадския учен Ханс Сели, заимствайки
Коментари Харесай

Всичко, което преживява Душата, Тялото го прави видимо!

 Терминът „ “ е въведен от канадския академик Ханс Сели, заимствайки го от съпромат. Стресът е напън, напрежение, провокирани от въздействието на околната среда върху някакъв предмет и значи – отмалялост на материала, провокирана от това напрежение. Оттогава думата „ стрес “ става интернационална и значи несъмнено психофизическо положение на човек.

И по този начин, какво е стрес? Стресът е адаптивният отговор на организма към измененията в околната среда, за които организмът не е бил подготвен. Стресът е Необходим. Той учи организмите да се приспособяват в нови, постоянно екстремални обстановки, оказват помощ за оцеляването, активизират сили, обогатяват с нов опит.

На първо място на мощния сигнал реагират нервите на нашия организъм, посредством които този сигнал постъпва в мозъка. Мозъкът обработва получената информация, взема решение за отговор и още веднъж по нервите, командата се насочва към избрани органи.

Също по този начин, мощният дразнител подтиква хипофизата, която секретира * адренокортикотропния хормон. Този хормон, дружно с кръвта, навлизайки в надбъбречните жлези, ги принуждава да отделят адреналин, който от своя страна подтиква ускоряването на работата на сърцето, нарасналото кръвно налягане и напрежението на огромните мускули. Организмът се е подготвил или да бяга от заплахата, или да се бие.

Стресът провокира три реакции на организма при дълготрайно влияние:

1. активизиране на всички запаси на душeвността. Организмът потегля на протест против отрицателните страсти.

2. приучване, т.е. резистентност към напрежението.

А в случай че натоварването продължава, тогава следват:

3. нервно и физическо безсилие, което предизвиква внезапно намаляване на целия организъм.

(Например, пробвайте се да стискате юмрука си колкото е допустимо повече и останете по този начин известно време. Скоро ще установите, че стиснатият пестник е познато положение и може да се напряга още по-силно и т.н.)

На стресовите положения на първо място реагират нашите съдове, стените им се стесняват, а спазмите на съдовете сега на мощно нервно напрежение могат да доведат до внезапно повишение на кръвното налягане, нарушена сърдечна активност и даже прекъсване на сърцето.

Например язва на стомаха или дванадесетопръстника се предизвикват от напрежение в целия организъм, което предизвиква конвулсия на кръвоносните съдове в стените на стомаха и локално нарушаване на кръвообращението на лигавицата. Устойчивостта му към нараснала секреция на стомашен сок и нарасналата му киселинност понижава. Стомашният сок разяжда лигавицата, по този начин се появява язва.

Под въздействие на всеки стрес мозъкът освобождава хормонът на напрежението в кръвта, който след дълготрайно влияние води до нарушение на работата на:

Сърце (тахикардия, нараснало кръвно налягане, инсулт, инфаркт)

Стомах

Жлъчен мехур, черен дроб

Храносмилателен тракт (язви на стомаха, язва на дванадесетопръстника, храносмилателни разстройства, дразнене на дебелото черво)

Надбъбречни жлези (прилив на адреналин)

Бъбреци

Половите органи при дамите (блокада на процеса на овулация, проблеми с менструалния цикъл, неплодородие заради нервно или психическо разстройство, инфектиране на пикочния мехур)

При мъже (затруднена ерекция, понижена интензивност на сперматозоидите, преждевременна еякулация)

Кожа (екзема, уртикария, лишеи, акне)

Често хората под стрес се държат по този начин, като че ли им липсва въздух: поемат надълбоко въздух, прозяват се. Причината за това е нарушаване на функционалностите на диафрагмата, което може да се следи на рентген, в случай че се предизвика у пациента с напрежение положение посредством някакъв противен диалог.

Продължителният стрес понижава устойчивостта на организма към заболявания. Имунната система, виновна за активизирането на защитните сили на организма, отслабва. В кръвта понижава броят на лимфоцитите, нужни за битка с бактерии, вируси и тумори.

Рискът от заболяване и даже гибел се усилва. Най-опасното намаляване на имунната система се среща при хора, изпитващи мощна душевна болежка, заради гибелта на близки за тях хора. Емоционалните последствия от напрежението са тревога, нарушен сън, памет и дарба за централизация.

В тежките случаи се развива меланхолия. Това, което ядем и пием е от решаващо значение за устойчивостта на организма. И затова въздейства на устойчивостта ни на стрес.

Витамин В1 – обезврежда прочувствения дисбаланс. Намира се в дрожди, зърнени артикули, месни субпродукти и кафяв самун и се унищожава от злоупотребата с алкохол, бял самун и кафе.

Витамин В5 – оказва помощ за превъзмогване на умората, породена от нервно напрежение. Има успокоителен резултат върху надбъбречните жлези, предотвратявайки несъразмерното обособяване в кръвта на адреналин вследствие на стрес.

Витамин В6 – смекчава външните прояви на напрежение. Използва се дружно с препарати, съдържащи магнезий.

Витамин С – снижава нервността и напрежението.

В допълнение, положението на прочувствено напрежение се „ амортизира “ с хром, цинк, литий и магнезий.

Медицината смята напрежението за физиологично събитие, ненапълно напомнящо конвулсия на кръвоносните съдове – усещаме ненадейно сърцетуптене, тежест в стомаха, сухота в гърлото, мускулно напрежение. Когато стресът надвиши допустимите граници, можем да се разболеем съществено.

Сънят е нарушен, паметта отслабва, към отслабналия организъм се „ прилепват “ всевъзможни заболявания.

Световната здравна организация назовава напрежението Болестта на века. Стресът не може да бъде избегнат тотално, само че неговото отрицателно влияние може да бъде сведено до най-малко.

Важно е да запомните, че всичко, което Душата изпитва, Тялото го прави очевидно. Всяко възприятие, което ни овладява, се отразява върху тялото ни.

Сдобиваме се с „ гъша кожа “, в случай че би трябвало да създадем нещо вълнуващо.
Простата визия за с напрежение деяние води до повишение на кръвното налягане и мускулното напрежение, макар че физическите дейности не се правят.
Лошата вест ни удря „ под лъжичката – не можем да я „ смелим “.
При яд се „ излива “ жлъчка
Сърцето пулсира в гърлото от наслада или пада от боязън.

Нима няма задоволително доказателства, че ние:

Се Изчервяваме от разстройване
Плачем от горест
Ликуваме от наслада
Пребледнява от боязън
„ Душата пада в петите “
„ Изправя ни се косата “

Интересното е, че връзката сред прочувствените и физическите чувства се отразява даже в езика. Ние споделяме:

„ От това ме заболява главата “. И всички схващат защо става въпрос.

Когато сте подготвени да заплачете, ви се коства, че „ нещо е заседнало в гърлото ви “.

Изпитвайки възприятие на облекчение, ние споделяме: „ Камък  ми падна от сърцето “.

Всеки човек носи 100% -ва отговорност за всички свои дейности и мисли. Всяка наша мисъл основава нашето бъдеще. Древните са казвали: „ Вгледайте се живота си и ще видите мислите си “. Всичко, за което мислим, провокира физическа реакция в нашето тяло. Мисълта има интензивно влияние върху тялото в сегашния миг, в това число химични и мускулни реакции.

Добрите мемоари водят до обособяване на ендорфини от ендокринните жлези, създавайки прелестно чувство, а неприятните мисли водят до обособяване на отрови. И всичко това се случва в сегашното.

И първият съвет: избирайте си приятни мисли – това ще ви помогне да се отървете от доста проблеми.

Запомнете: мислите, страстите, физическата интензивност, храната, околната среда, хората и други са естествени източници на стрес.

Корекцията L / Z ще ви помогне да облекчите напрежението, породено от източник на стрес. Едната ръка се слага на челото, другата на тила. Упражнението се комбинира с надълбоко дишане. Това упражнение е взето от живота.

Сами сте забелязвали, че когато му мъчно на човек, той слага ръка на челото си, докосвайки неумишлено точките за облекчение на напрежението, които са на челото. Това упражнение оказва помощ да се възвърне кръвообращението на мозъка и да се гледа на казуса осъзнато.

Дълбокото дишане също е античен метод за справяне със напрежението, той оказва помощ за облекчение на тревогата, балансиране на работата на самостоятелната нервна система, подтиква имунната система и единствено по себе си оказва помощ за унищожаване на токсините.

Говорейки за напрежението през днешния ден, бихме желали да отбележим и позитивната роля на напрежението в нашия живот. Нервните прекарвания постоянно оказват помощ да се поддържа тонуса, да се извърши живота със смисъл. Без сходна стимулация можете просто да загубите интерес към всичко.

Добрият стрес провокира позитивни промени в организма. Успешното прекосяване на изпита, сполучливото пътешестване може да се нарекат победа, това е превъзходен образец за добър стрес.

Победата е чувството за преодоляване на сложна обстановка. Физиологично положителният стрес се характеризира с производството на стимуланти като ендорфини, полови хормони. И е доста значимо страстите ни да бъдат уравновесени с отрицателни и позитивни моменти.

econet

*  Адренокортикотропен хормон (АКТХ) подтиква производството на хормони от кората на надбъбречните жлези. По химична конструкция е полипептид. Намалената му секреция води до недоразвитост на надбъбречните жлези, а увеличената секреция провокира увеличението им по мярка – хипертрофия.

АКТХ съставлява хуморална връзка сред централната нервна система (ЦНС) и надбъбречните жлези. Секрецията му се подтиква от подобаващ либерин от хипоталамуса и по този метод е под мощното въздействие на по-горните отдели на ЦНС.

АКТХ се секретира интензивно при всички положения на напрежение – нервно и физическо натоварване, контузия, остра зараза, витално рискова обстановка и други, и съставлява част от промени в организма, които носят наименованието общ адапционен синдром. Освен от хипоталамуса секрецията му се контролира и от равнището на надбъбречните корови хормони в кръвта по-специално от равнището на гликокортикоидите.

Британският психолог Ханс Айзенк: Хората умират не от рак, а от стрес!

 

Британският психолог, един от водачите на биологичната тенденция в логиката на психиката, създателят на известния тест за просветеност, доктор Ханс Айзенк, разгласява публикация още през 70-те години, в която показва доказателства, че…

Цялата публикация

Методът „ Хоопонопоно “, който действително твори чудеса!

 

В основата на тази Древна Хавайска процедура и нейният главен принцип е концепцията, че човек е част от цялото и, променяйки себе си, той може да промени света към себе…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР