Тереза МейСаудитска Арабия оглавява списъка на страни, които с финансовата

...
Тереза МейСаудитска Арабия оглавява списъка на страни, които с финансовата
Коментари Харесай

Доклад: Саудитска Арабия е главен спонсор на екстремизма във Великобритания

Тереза Мей

Саудитска Арабия оглавява листата на страни, които с финансовата си активност подкрепят екстремизма във Англия, разгласи неправителствената организация Henry Jackson Society в отчета си за задграничното финансиране на ислямисткия радикализъм в Обединеното кралство, заяви Би би Си. Организацията обрисува " ясна и задълбочаваща се връзка " сред ислямистки групировки, получили финансиране от чужбина, имами, които проповядват ненавист против другите, и джихадисти, призоваващи към принуждение. Анализът прецизира, че и други страни от Персийския залив, както и Иран, също спонсорират организации, джамии и проповедници, които са били засечени като част от пътя на радикализация на лица, направили терористични набези на английска територия. Тя също по този начин предлага калкулации, съгласно които ролята на Рияд в разпространяването на уахабизма по света - постоянно водещо до радикализация на мюсюлмани в доста страни - се показва в милиарди долари за последните 30 години. Посолството на Рияд в Лондон изрично отхвърли изказванията. В изказване саудитската дипломатическа задача разгласи, че страната им към този момент е била обект на офанзиви от терористични организации като " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".
" Чуждестранното финансиране за ислямистки екстремизъм във Англия идва главно от държавни управления и свързани с тях фондации в Залива, както и в Иран ", се споделя в заключенията на отчета. " На първо място измежду тях е Саудитска Арабия, която от 60-те години на предишния век финансира " експорт " на уахабизъм за милиони долари в ислямския свят. Това включва и мюсюлмански общности на Запад. " " Към 2007 година Саудитска Арабия харчи минимум 2 милиарда $ годишно, с цел да предизвиква уахабизма по света. Смята се, че до 2015 година тази сума се е удвоила. Влиянието на тези разноски може мощно да се е усетило и във Англия ", написа в отчета. " През 2007 година съгласно изчисленията броят на джамиите във Англия, които се придържат към салафизма и уахабизма, е 68. Седем години по-късно броят на английските джамии, които се самоопределят като уахабитски, към този момент е 110. " Твърди се още, че физически лица и фондации в Залива вземат участие в експорт на " нелиберална идеология ", която основава рискови благоприятни условия за радикализация във Англия. В малко, само че регистрирани случаи институции, получили саудитски пари, се ръководят непосредствено от Саудитска Арабия, макар че в множеството случаи парите просто носят въздействие на задграничните донори. Връзката сред финансирането за уахабитски джамии и ислямски просветителни институции се корени във обстоятелството, че до тях може да се наблюдава пътят на редица естремистки проповедници. Друг инструмент за радикализация съгласно отчета е образованието на английски мюсюлмански религиозни водачи в Саудитска Арабия (подобен е казусът и с Халид Масуд, който извърши офанзивите в " Уестминстър " през март.) Има сведения и за " доста " британци, включили се към джихадистки групировки в Ирак и Сирия, чиято радикализация е обвързвана с институции и проповедници, употребили външно финансиране. Саудитският уахабизъм e течение в салафизма - строга интерпретация на исляма, която се бори за " чистотата " му и запазването му във типа, в който съществува по времето на най-мощната агресия на халифата през VII-VIII в.
Новото проучването обаче ще ускори натиска върху управляващите в Лондон да разгласяват лично проучване за ислямистките групировки във Англия. Докладът на вътрешното министерство, поръчан от някогашния министър-председател Дейвид Камерън през 2015 година, към момента не е приключен съгласно данни на Би Би Си и в. " Гардиън ". Изследването е било стартирано по времето, когато сегашният министър председател Тереза Мей е вътрешен министър. Според информация на Би Би Си отчетът сега " седи на бюрото на Мей " и е " в огромна степен подготвен ", само че кабинетът не е податлив да го разгласява поради " неудобството ", в което ще изпадне. Темата е изключително сензитивна за ръководещите консерватори на Мей, и то освен поради няколкото терористични офанзиви в Лондон и Манчестър тази година. През последните години опозицията, медиите и правозащитници постоянно подлагат на критика " Даунинг стрийт " поради тесните стопански връзки със Саудитска Арабия, изключително в търговията с оръжия, и отхвърли от всякаква рецензия към Рияд за неспазване на човешките права и отношението към дамите. Саудитска Арабия обаче е и най-близкият сътрудник на Англия в търговията и сигурността измежду страните в Близкия изток. През април Мей посети Рияд и дефинира " историческите " връзки сред двете кралства като значими за стопанските системи им и битката с тероризма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР