Тереза Мей подаде днес официално оставка като премиер на Великобритания

...
Тереза Мей подаде днес официално оставка като премиер на Великобритания
Коментари Харесай

Тереза Мей подаде оставка като лидер на торите

Тереза Мей подаде през днешния ден публично оставка като министър председател на Англия и водач на Консервативната партия. С това бе даден фиктивен старт на към този момент почналата конкуренция за поста ѝ.

Без речи или изказвания във връзка на отдръпването, днешният ден е просто следващият за Тереза Мей при осъществяване на служебните ѝ отговорности. 7 юни просто ще остане в историята като денят на нейната оставка. Тя обаче ще продължава да е отпред на кабинета до момента в който не бъде определен неин правоприемник.

От конституционна позиция Тереза Мей резервира всичките си пълномощия в този интервал. Но в очите на депутатите тя към този момент няма престижа да взема и вкарва радикални политически решения до избора на нов министър председател. Това, несъмнено, надали може да се чака кардинално и поради дребното работно болшинство на Мей в Народното събрание. Тя ще продължава да съставлява страната в чужбина, както и да има право да уволнява и назначава министри в кабинета ѝ.

В понеделник кандидатите за нейния пост ще внесат кандидатурите си. Предполага се, че претендентите са 11 и множеството от тях към този момент изложиха своите платформи.

Междувременно депутатите се пробваха да опростят процедурата, като понижат претендентите, тъй като в случай че те са доста на брой, ще е належащо повече време за избор, защото при всеки кръг от гласоподаване отпада единствено по един претендент, до момента в който останат единствено двама, за които към този момент ще би трябвало да гласоподават всички 124 000 членове на партията.

Правилата бяха изменени след решение, че за издигане на кандидатура ще е нужна поддръжката на 8 депутати, а освен на двама, както бе досега. Предполага се, че заключителното гласоподаване ще се състои през седмицата, която стартира на 22 юли.

Като любимец, съгласно анкетите, е апетитен някогашният външен министър Борис Джонсън, само че заради особеностите на процедурата, това може да се промени в хода на гласуването.

Привържениците на твърдия Брекзит, като Джонсън, оповестиха, че страната би трябвало да напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Но думите на Доминик Рааб, че е подготвен да закрие Народното събрание, с цел да подсигурява, че страната ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври, бяха остро подложени на критика от съперниците му. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу съобщи, че „ това просто няма да стане “.

Междувременно новата партия „ Брекзит “ не съумя да завоюва място в Народното събрание откакто нейният представител остана втори на частичните избори в Питърбъро за сметка на лейбъристите. Това обаче е сериозен сигнал за бъдещия водач на торите, тъй като техният представител остана трети и заплахата пред тях това да бъде картината в едни възможни предварителни общи избори.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР