Теренни изследвания по проекта Ихтиологични проучвания в крайбрежните морски води

...
Теренни изследвания по проекта Ихтиологични проучвания в крайбрежните морски води
Коментари Харесай

Природонаучният музей на БАН е изследвал за първи път рибите в Антарктида

Теренни проучвания по плана " Ихтиологични изследвания в крайбрежните морски води в региона на българската полярна база на остров Ливингстън " на Националния природонаучен музей на Българска академия на науките /НПМ-БАН/ бяха направени в границите на 28-ата Българска антарктическа експедиция.

Това оповестиха от пресцентъра на Българска академия на науките.

Основната цел на плана е пилотно проучване на ихтиологичното многообразие, на биологията на обособените типове, на генетичния профил и на паразитната фауна на рибите в акваторията на остров Ливингстън - пред Българската полярна база " Св. Климент Охридски ".
В резултат на теренните изследвания са открити общо седем типа риби - шест представители на фамилията Notothenidae, от родовете Notothenia и Trematomus, и един тип ледена риба - Chaenocephalus aceratus. От всички екземпляри са събрани тъканни проби за проучване на техния генетичен профил, което следва да се извърши в лабораторията по молекулярна екология на ИБЕИ-БАН. Част от уловените екземпляри са обработени на място, с цел да се дефинира хранителният им набор, както и да се изолират паразитите от тях. След обработката на събраните теренни данни ще бъде направена пилотна скица за мониторинг на рибните популации, както и за установяване на тяхното моментно положение от позиция на бройка и биомаса.

Част от уловените риби са маркирани с така наречен PIT-маркери, които имат неповторим самостоятелен номер и се вграждат в коремната празнина на рибите посредством инжектиране. Целта е да се събере повече информация за биологията и държанието на маркираните риби при още един улов.

По време на теренните изследвания на Антарктида са били измерени и някои основни физични и хидрохимични параметри на средата, като температура, бистрота, соленост, кислородно наличие.
Малка сбирка от екземпляри ще бъде съхранена в ихтиологичната сбирка на НПМ-БАН.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР