Тенденцията за ниска избирателна активност ще се запази заради надделяващата

...
Тенденцията за ниска избирателна активност ще се запази заради надделяващата
Коментари Харесай

Теодора Йовчева: Продължаваме промяната и Демократична България изпуснаха момента

" Тенденцията за ниска изборна интензивност ще се резервира поради надделяващата незаинтересованост от прекомерно честите избори и неналичието на развиване на обстановката ". Това сподели за БНР политологът Теодора Йовчева.

" В дребните обитаеми места разпознаваемото лице, локалният народен представител е генератор на избор за дадена партия ", посочи Йовчева и добави:

" Не съм сигурна до каква степен редовият гласоподавател прави рационална преценка какво е приключил и какво не Народното събрание. В доста по-голяма степен гласуването в България е стимулирано от благосклонности, прочувствени фактори, демографски, културни фактори. Не съм сигурна, че доста от гласоподавателите вършат рационална оценка. Наблюдава се генерална незаинтересованост и съмнение към представителните институции ".

Политологът разяснява и обединението сред Политическа партия и Демократична България, както и идните локални избори:

" Местните може да се окажат фактор, който да подтиква старите партии да се стремят в по-голяма мощ да се сформира държавно управление. От друга страна новите партии - Политическа партия и Демократична България, биха били електорално по-печеливши, в случай че не се образува кабинет. Първо тъй като при един локален избор биха запазили облика си на кандидат, новобранец, по-външен на сегашния политически хайлайф и това би им дало бонус в огромните градове. От друга страна би било проблематично, в случай че това обединяване са първа мощ, тъй като в случай че не могат да създадат държавно управление - това ще е още един неуспех за тях. Вече при сформиране на държавно управление се отдалечаваме от опцията за ясно партийно държавно управление ".

" Няма да има ясна коалиця, която да образува държавно управление, а по скоро колаборацията сред партиите ще бъде скрита зад експертен, механически или различен сходен кабинет ", счита Йовчева.

Мнението на политолога е, че моментът за явяване дружно на избори на Политическа партия и Демократична България е бил изтърван. По думите й в огромна степен двете обединения активизират избор на една и съща основа - анти-ГЕРБ основа. Тя счита, че ще има компликации при реденето на листите.

" Достъпът за нови играчи е отворен, а образуването на държавно управление не постоянно следва ясно открити модели ", добави още Теодора Йовчева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР