Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не

...
Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не
Коментари Харесай

Учен от Станфорд: SARS-коронавирусите еволюират към по-смъртоносни, играем опасна игра с COVID-19 |

Тенденцията при SARS-коронавирусите е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни. Това съобщи в изявление за БНР Георги Маринов от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

„ В момента си играем доста рискова игра с COVID-19. Според опита от предходния SARS-вирус и наблюденията от 18 месеца насам в действителния живот, тенденцията при SARS-коронавирусите, е да еволюират към по-опасни, а не към по-безобидни “, разяснява Маринов.

Данните демонстрират недвусмислено, че със сегашните ваксини след 6-8 месеца неутрализационната интензивност спрямо най-променените досега варианти – южноафриканския и танзанийския, е съвсем нулева и човек би трябвало да се имунизира още веднъж, съобщи Георги Маринов. Той поучава „ който се е ваксинирал януари, да се имунизира още веднъж септември-октомври “.

Според него антигенно другите разновидности на вируса могат да се окажат проблем за имунизациите.

„ Ще е проблем да се основават ваксини, характерни за всеки един от тях. Най-вероятно ще би трябвало да се задоволим с по-малка успеваемост на имунизацията, само че с потребление на истинската ваксина. Тя ще дава най-широка отбрана по отношение на всички съществуващи разновидности. “

В бъдеще ще се работи върху така наречен панкоронавирусни ваксини, оптимистично това ще се случи към края на 2022 година и началото на 2023г., посочи Георги Маринов.

Това е вторият SARS вирус в човешката популация. Първият е бил изучаван доста деликатно, да вземем за пример с опити за серийно предаване при мишки, добави специалистът.

В началото на този опит вирусът е бил безопасен за мишките, само че след многократни серийни излъчвания – 15 до 30, е еволюирал в летален (смъртоносен) за тези животни.

„ В момента посредством отхвърли си да спрем предаването повтаряме този опит с човешката популация “, акцентира Маринов.

Ваксинацията съгласно него е мощно оръжие за съкращаване на разпространението и за възможното елиминиране на вируса.

„ Но самата имунизация може като нищо да селектира доста по-смъртоносен вирус. Има такива образци, типичен “, уточни специалистът.

Той даде образец с болест по кокошките в предишното, при която имунизация е довела до превръщането й в летална. В началото тя е убивала 1-2% от инфектираните кокошки през 60-те години. След появяването на ефикасна, само че нестерилизираща ваксина през 70-те, кокошките били защитени от тежко заболяване, само че не и от предаване.

„ И в границите на няколко десетилетия посредством това серийно предаване и селективния метод, който самата ваксина е оказала, се е стигнало до такава степен, че вирусът е станал 100% летален. Ваксината досега е ефикасна, кокошките, при които тя работи, не се разболяват тежко, само че при тези кокошки, които не са имунизирани, вирусът е 100% летален. “

Този образец демонстрира, че под селективното влияние на имунизациите избрани вируси в предишното са еволюирали към доста по-опасни, уточни още специалистът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР