Тенденциите след т.нар. ковиден период са притеснителни, защото всички хронични

...
Тенденциите след т.нар. ковиден период са притеснителни, защото всички хронични
Коментари Харесай

Антоанета Томова: Има колосален успех на персонализирани към рака терапии

Тенденциите след така наречен ковиден интервал са притеснителни, тъй като всички хронични диагнози, включително и онкологичните, минаха на втори проект

Това сподели доктор Антоанета Томова, шеф Отделение по здравна онкология и онкологични болести в гастроентерологията в КОЦ-Пловдив, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на.

Вашата болница се е потвърдила с професионалните си триумфи. Какво ви стимулира персонално вас да работите и да се развивате като експерт?

Онкологичният център в КОЦ-Пловдив има над 70-годишна история. В началото бяхме онкодиспансер. Това значи, че над седем десетилетия тук е имало последователност на водещи експерти във всичките съществени противоракови способи – действен, лъчев, химиотерапевтичен. И ние сме към този момент хората, които предаваме щафетата на младите фрагменти след нас. Моята мотивация да се изградя като един сложен и съвременно мислещ онколог беше, че в далечната 1988 година, когато аз започвах, това не беше нито влиятелно, нито беше доста ценено, нямаше и доста благоприятни условия, само че тогава аз си сложих амбициозната задача и отвън София да има доста космополитно скроени холистични онколози, които да бъдат на висотата на условията на съвремието и на колосалния прогрес, който се случи в медицината. Така че моята мотивация персонално е да оказвам помощ на хората, в частност на моите пациенти, да споделям своя опит с по-млади сътрудници, със експерти от България и по света, да проследявам всичките новости. Отделно от 1998 година работя като откривател по клиничните изследвания, посредством които ние потвърждаваме и дефинираме новите медикаменти да се употребяват в рутинната процедура. Така че 24 години аз съм съавтор, съизследовател във всички нови лечения, с които разполагаме към този момент. И настрана, като експерт, в персонално качество – това е най-динамично разрастващата се област в медицината, с най-бързо изменящите се правила и рекомендации, и за мен всички, които работят това, би трябвало доста педантично да поддържат равнището си, да са в крайник с всичките тези новости и доста бързо да ги ползват, с цел да може до всеки пациент да стига вярното лекуване в вярното време и да се вижда, че фактически има огромен прогрес в тази област.

Д-р Томова, като доктор с огромен опит, както към този момент чухме, какви са трендовете, които наблюдавате при другите типове рак – на простата, на гърдата, на храносмилателната система?

Тенденциите след така наречен тригодишен ковиден интервал са притеснителни, тъй като това време, в което здравните системи бяха парализирани и беше приоритизирано диагностиката и лекуването на пациенти най-вече с КОВИД, всички други хронични диагнози, включително и онкологичните, минаха на втори проект, което в действителност се отрази доста зле, тъй като закъсня диагностиката, пациентите с тези постоянно срещани ракови болести на процедура не бяха диагностицирани в точния момент и ние към този момент след КОВИД към този момент виждаме доста изпуснати и напреднали, даже метастазирали случаи както във връзка с рака на гърдата, по този начин и за простата, за храносмилателни. Може би само край КОВИД се усъвършенства диагностиката на рака на белия дроб предвид на много по-честото правене на рентгенови фотоси и на скенери за да се търсят пневмонии, и се откриваха инцидентни находки, начални форми на рак. Всичко друго се забави във времето, което не е по никакъв начин положително като наклонност, само че и с това ще се оправим. Системата към този момент е на крайник, има готови екипи, тъй че се работи доста интензивно в тази посока.

Какво още " споделя " статистиката, има ли какво да прибавим?

Статистиката е доста богата. За да не изгубвам доста време на вашите слушатели, само че да речем през 2020 година систематизираните данни за света от рак на простата, който е най-честият рак измежду мъжете, има 1,4 милиона болни в света. От тях в Европа към тази година – 108 000 са умряли. Т.е. огромен % се разболяват, доста дребен % умират тъкмо от рака. За Европа 1 от 12 мъже в тази възраст над 55-60 години има риск да се разболее от това заболяване. За България статистиката за простатата е 4983 новодиагностицирани случаи за 2020 година, от които за същата единствено над 1000 са умряли. Т.е. тези пациенти, един път потвърдени, вярно лекувани, дълго време живеят. При простатата, само че и при всички други болести е значимо в точния момент да се сложи диагнозата, тъй като в случай че рано се диагностицират, годишната преживяемост е 100%, до момента в който попаднат ли в четвърти етап, появят ли се далечните разсейки, пада петгодишната преживяемост на 30%.

Какво значи далечните разсейки, дано да кажем?

Принципът е: в случай че ракът се е появил в един орган, а след това има в други органи, както е в тази ситуация с простатата – в случай че излезе от простатата и тези кафези отидат в лимфни възли, в кости, в черен дроб, в бял дроб, това са далечни за простатата органи, т.е. болестта е в напреднал метастатичен етап и това е четвърти етап, където към този момент отново имаме какво да вършим – медицината доста напредна, само че възможностите внезапно спадат. Затова смисълът е в ранна диагностика, навременна, рано да лекуваме, да може да излекуваме, да изкореним заболяването и тогава и 5-, и 10-, и 20-годишната преживяемост са доста високи. Обратно – в случай че пристигна късно пациентът да ни потърси, ние отново ще грижим доста, само че е доста по-нисък процентът на успеваемост.

Подобна е статистиката при гърдата. Отново над 4000 дами 2020 година са били диагностицирани в България, още веднъж някъде 1 от 8 дами би се разболяла с придвижване на възрастта. Подобна е обстановката и при храносмилателните тумори, и те са много чести – на дебело черво, на корем, на панкреас, на черен дроб. Тези, които са по хода на пикочо-половата система – пикочен мехур, бъбрек, простатата загатнах, и други. Така че те, хората, знаят. Меланомът, който е кожен израстък и се въздейства при бяла кожа, при прекалено излагане на слънце, в случай че не се употребяват такива UV протекторни кремове, се следи. Така че хората би трябвало да знаят, че здравето си е тяхна отговорност и с струпване и на годинките, и в целия този стрес, и при този вреден жанр на живот те би трябвало сами да се извърнат към персоналния доктор, да си пуснат надлежно проучвания по рекомендация на персоналния доктор, да отидат на профилактични прегледи във всичките тия направления. Ако са дами – гърда, шийката на матката, ендоскопии. Зависи какъв вид недоволства имат, в какъв аспект фамилно са предразположени, околните им във семейството от какво боледуват, само че нищо не пречи човек да си прави още когато е изцяло здрав едни предварителни проучвания и експертите да насочат каква да бъде диетата, какви други препоръки да получат те във връзка с подсилване на здравето по този начин, че да се отдалечи във времето или пък изобщо да се направи предварителна защита в никакъв случай те да не се разболеят.

Какви клинични изследвания се вършат в тези области, за които приказваме?

В момента в региона на онкологията се вършат в максимален размер клинични изследвания. Почти за всяка една от огромните локализации текат изследвания с разнообразни класове лекарства. Например при мен – от 24 години работим, по над 300 разнообразни плана сме работили и сега към 20 разнообразни изследвания текат. Най-често каним пациентите с рак на гърдата, само че имаме също и такива за рак на простата, рак на бял дроб, на храносмилателни тумори, на бъбрек, на пикочен мехур, щитовидна жлеза, хепатоцелуларни карциноми и така нататък Така че имаме голям опит. Но какво е одобрено и за света? В целия свят в положителните центрове, където изобщо са поканени да вземат участие в такива международни клинични изследвания, се счита, че първо пациентът би трябвало да бъде поканен в такава група и към този момент, в случай че той не дава отговор на критериите, тогава да бъде лекуван по Каса, по общия ред, по остарелия стандарт, тъй като в изследването има късмет пациентът гратис да получи лекарство от бъдещето, в случай че се потвърди след това, че то е дейно и безвредно. И за болния това е огромен късмет. Отделно изследванията са в строго следена среда, всичко е написано, напълно прецизно се вършат образните проучвания, цялостен размер от кръвни проучвания. Прави се преди този момент на входа към този момент при съвсем всички проучвания, генетични и всякакви други молекулярни и предикативни биомаркери, по този начин, че да подберем индивидуализирана, персонализирана, прецизирана терапия, която е генетично обусловена за съответния модел, съответна характерност на раковата клетка по този начин, че това лекуване да отиде и да нападна единствено раковите кафези, а здравите да не бъдат изумени. Преди три-четири години, когато започвах, разполагахме единствено с химиотерапия и тя в действителност унищожаваше наред всичко, а в този момент към този момент множеството от медикаментите са прицелни, таргетирани, прецизирани. Те са от вида на ключ-ключалка. Предварително знаем специфичност на раковата клетка, имаме подготвена молекула, която потиска това като ключ в брава, и единствено тези кафези се нападат, а другояче общо организмът не е по този начин интоксикиран. Отделно, в последно време към този момент има, с изключение на биологичните и прицелните лечения, има и доста имунни лечения, посредством които ние още веднъж подкрепяме имунитета самичък да разпознае раковите кафези като непознати и противников и самичък да се оправи с тях. Така че реализиран е един огромен триумф при множеството от диагнозите и разполагаме с огромна палитра от разнообразни благоприятни условия. Това е доста значимо, в точния момент да се диагностицират, да има една новаторска диагностика, да знаем доста повече за рака на молекулно, на генетично, на имунно равнище, с цел да бъдем и ние най-полезни и да изберем от всички благоприятни условия това, което за съответния пациент е най-индивидуализирано вярно, и да го вършим надлежно по най-правилния метод.

Д-р Томова, на какво равнище са скрининговите стратегии за разкриване на раковите болести на ранен стадий?

В целия свят техните индикатори за успеваемост в управлението на рака са по-добри, тъй като в богатите страни от десетилетия това е процедура. Там вършат скрининг и на рака на простатата, и на рака на гърдата, и на рака на стомаха, и на дебелото черво, и така нататък В момента Европа написа своя Противораков проект. България като европейски член също разписахме използването на този Европейски противораков проект в български условия. Експертите от началото на годината доста интензивно работихме и някъде през юни го представихме на министерството този план. На експертно равнище противораковият проект за България е подготвен. Очакваме институциите да го завършват и с политическа воля, финансиране, законодателни и други интензивности, той да стартира да се случва. В този противораков проект има четири съществени стълба. Първият е предварителна защита на здравето и скринингови стратегии, вторият е новаторско диагностициране, третият е новаторска терапия и четвъртият е палиативни грижи, качество на живот. Всичко това – въз основата на една необятна цифровизация, осъвременяване и модернизиране на всички системи, които са въвлечени. Един холистичен метод, с който започваме от здравото население, приучаваме го да се раздели с нездравословните си привички, да не пуши, да не злоупотребява с алкохол, да се храни вярно, да се движи задоволително, да бори напрежението и съпътстващите си диагнози и да се любува на живота, само че правейки задоволително в точния момент профилактични прегледи, обхващайки в скринингови стратегии за петте най-чести диагнози – гърда, простата, бял дроб, корем, по-нататък ще има и за меланоми и така нататък Тия неща ще се разпишат, ще се посочи логаритъма, ще се приготвят центрове, които да одобряват – популационен ще бъде най-вероятно скринингът, всички хора ще могат да отидат, а освен рисковите групи, ще се организира и към този момент при тези, при които се потвърди начало на такова заболяване, в точния момент ще бъдат третирани и излекувани. Пък във връзка с идващите стъпки – всичко това е обвързвано и с усъвършенстване, по-модерна инсталация за по-точна диагностика, софтуерни стратегии за по-добър разбор на по-големи масиви от данни, модерното лекуване с новите класове лекарства по какъв начин да стане. Има грамаден триумф за безусловно персонализирани към рака лечения, които да щадят всичко друго крепко. Много напреднаха лъчетерапевтичните апаратури, доста напредна изкуството на сътрудниците хирурзи да съхраняват органа и въпреки всичко да вършат онкологични издържани интервенции. И най-сетне – от самото начало би трябвало да има една поддръжка за пациента, за фамилията му, за качеството на живот да се мисли, а най-после, когато към този момент пациентът въпреки всичко е в терминална фаза, той с достолепие да напусне този живот, обгрижен, обезболен и с мир в душата си. Така че има доста работа да се прави. Колегите, които работим това, сме готови и теоретично, и на практика, само че доста неща би трябвало да се свършат на равнище институции, общество, медии, хубаво да се разгласи, хубаво да се проумее и всички с общи старания да надвием, да бъдем самодейни, да поемем своите отговорности, вярно да си свърши всеки от нас задачките, с цел да има най-после един добър резултат.

И за край на нашия диалог – по какъв метод вашата болница притегля млади фрагменти и надлежно какво вършиме, с цел да ги задържите и обучите добре?

Младите фрагменти към този момент споделям, че за разлика от 1988 година, когато аз започвах, в този момент към този момент е доста влиятелно да специализираш онкология, да си замесен в целия този напредък на медицината, тъй че тях ги притегля самата компетентност с нейната динамичност. Привлича ги в нашата конструкция богатата традиция, 70-годишна история и повече, огромния пул от пациенти – ние имаме над 50 000 пациента в базата данни на нашата болница от цяла Южна България и изобщо от цяла България. Привлича ги това, че има одобрени имена, които с десетилетия работят и знаят по какъв начин се работи вярно, и те като дойдат, ще бъдат научени вярно, от извора, и ще им бъде по-лесно, тъй като има кой да бъде наставник на тази специализация. Освен това имат съответно възнаграждение. Възможността да вземат участие в клинични изследвания и в друга изследователска работа също ги притегля. Така че имаме доста нови фрагменти, много от тях към този момент съумяха да завършат специализациите си и станаха експерти, други след една-две, до три години ще вземат компетентност, тъй че щафетата ще бъде предадена в доста положителни ръце, на умни и на доста старателни експерти, които ще се изградят като доста положителни лекари, лечители, откриватели и холистични онколози.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР