Температурите у нас все още ще са по-високи от климатичните

...
Температурите у нас все още ще са по-високи от климатичните
Коментари Харесай

Идва ли снегът? Метеоролог обори всички прогнози за зверски ...

Температурите у нас към момента ще са по-високи от климатичните правила за ноември. До края на есента ще останем в циркулация, която по-често ще ни обезпечава температури към и над нормите. Ще има нахлувания на студени въздушни маси, които ще намаляват температурите, само че краткотрайно. Ако приказваме за седмица напред, то още веднъж ще има дни, в които ще имаме температури в интервала 15-20 градуса.

Тази прогноза разгласи метеорологът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева пред fakti.bg.

По думите й към края на седмицата се чака кратковременно намаляване на температурите, в петък със северозападен, а в събота - североизточен вятър. Това ще е относително за малко, защото в неделя-понеделник още веднъж ще имаме стопляне, изключително в планините и планинските региони. Затова пък, в този вид антициклонална циркулация, в ниската част от страната ще се образуват инверсии и мъгли, задържащи се до към обяд. От средата на ноември към този момент би трябвало да чакаме по-динамично време.

Снежна завивка, която да се задържи, към момента нямаме. Това, което може да се каже във връзка с циркулационните особености, които допускат да завали сняг в планините и той да се задържи, е, че това е малко евентуално. Това няма да се случи до края на ноември, даже бихме могли да приказваме за липса на такива условия и при започване на декември.

В края на ноември се чака захлаждане, което може да докара и до снеговалеж в планините, само че трайна и основна снежна завивка до края на ноември - началото на декември не се чака, уточни Стойчева. Тя посочи, че сезонният темперамент на времето у нас се управлява и от по-далечно ситуирани и настоящи фактори от системата Земя-атмосфера, свързани с океански течения в Тихия и Индийския океан.

" Всички сме чували за Ла Ниня и Ел Ниньо – двете прояви на течение (студено и топло), тръгващо от западното крайбрежие на Южна Америка и разпростряло се на запад. Ние ще останем в Ла Ниня циркулация и при започване на идната година, което значи, че във връзка с метеорологичното време ще имаме огромни контрасти в разпределението на преваляванията и температурите. Има индикации, подавани от сезонните прогностични материали, зимата да е по-отместена напред във времето, а пролетта да стане по-дълга, само че това следва да бъде конкретизирано ", сподели още метеорологът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР