Температурите сравнително рязко се повишиха и хората, живеещи по нашите

...
Температурите сравнително рязко се повишиха и хората, живеещи по нашите
Коментари Харесай

Безценно в жегите: Тази вкусна разхладителна напитка ще ви предпази от топлинен удар

Температурите относително внезапно се покачиха и хората, живеещи по нашите географски ширини, не са готови да компенсират тази разлика толкоз бързо, споделят експертите. По-застрашени са хората, страдащи от хронични болести. Не би трябвало да забравяме и здравите хора, които имат много динамично всекидневие и не се замислят за рисковете от топлото време или по-скоро смяната от студено на топло време. Най-уязвими в жегите са дребните деца и възрастните хора.
Липсващи натрий, калий, калций – те са нещата, които дружно със загубата на течности довеждат до отмалялост, световъртеж, незаинтересованост, заплеснатост. Когато температурата стартира да се повишава, това е съпроводено с позитивни страсти – човек е с нараснало въодушевление първоначално. Мозъкът е венецът на тялото и измененията в другите органи и системи му въздействат.

В началото на стоплянето се усъвършенстват настроението и работоспособността, само че когато нещата станат по-сериозни, човек изпитва повече потребност от течности. Всички механизми за поддържане на телесна температура доста бързо се включват и започваме да губим течности посредством дишането и изпотяването. Здравите бъбреци компенсират ненапълно тази потребност, само че отделянето на пот ни лишава от някои значими минерали и соли, които би трябвало да се набират.
Пиенето единствено на чиста вода от болните хора не е задоволително, допълват лекарите. За предварителна защита е задоволително малко сол да се добави към храната, обратно на това, че е признато за потребно да се яде безсолно. Когато обаче губим течности, би трябвало да пием леко подсолена вода или кисело мляко със сол, тъй като това е метод бързо да се компенсират изчезналите натрий и калий.
Също по този начин доста подобаваща за огромните жеги е водата с прибавен лимонен сок или с добавено резенче лимон на всяка чаша вода.

Лимоновата и аскорбиновата киселина, които се съдържат в лимона, покачват слюнкоотделянето.
Така сухотата в устата понижава. Водата с лимонен сок или лимоново резенче би трябвало да се пие леко охладена и никога ледена. Тази напитка е по-полезна от продаваните в магазините.
Леко газираната минерална вода утолява жаждата по-бързо от елементарната минерална вода и от мощно газираната минерална вода. С вода, която не е газирана, е мъчно да утолите жаждата си.
Силно газираната вода е нездравословна за доста хора – такива с гастрити и други болести на стомаха. Въглеродният двуокис нервира вкусовите рецептори и провокира мощно обособяване на слюнка, по тази причина газираната минерална вода утолява бързо жаждата.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР