Температурите на океаните през 2023 г. отново са подобрили рекордите,

...
Температурите на океаните през 2023 г. отново са подобрили рекордите,
Коментари Харесай

Ето защо времето по света се побърка

Температурите на океаните през 2023 година още веднъж са подобрили върховете, а наклонността на стопляне ще се резервира до края на този век, даже в случай че излъчванията на парникови газове бъдат спрени, сочи ново изследване, представено от Синхуа.

Годишното проучване, оповестено в списание „ Адвансис ин Атмосферик Сайънсис “ (Advances in Atmospheric Sciences), е извършено от многонационален екип от учени от 17 проучвателен института, обхващащи Китай, Съединени американски щати, Нова Зеландия, Италия и Франция. Те откриха, че предходната година е била най-горещата в историята на международния океан за пета поредна година.

Чън Лицзин, теоретичен началник на изследването и откривател в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките, обясни, че стоплянето на океаните е основен индикатор за количествено установяване на изменението на климата, защото над 90% от световната топлота се озовава в океаните.

„ Океаните също по този начин управляват какъв брой бързо се трансформира климатът на Земята. За да разберем какво се е случило или какво ще се случи с планетата, отговорите могат да бъдат открити в океаните “, сподели Чън.

В съпоставяне с 2022 година, предходната най-гореща година, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлота, което е „ равно на изпаряването на 2,3 милиарда плувни басейна с олимпийски размери “, изясни Чън.

Това води до повишение на температурата на водата. Според изследването междинната световна температура на морската повърхнина през 2023 година се е повишила доста - с 0,23 градуса по Целзий, спрямо миналата 2022 година

Проучването пресмята и солеността на океанската вода, като открива, че в регионите с висока соленост се следи нарастване на солеността, до момента в който противоположното е правилно за регионите с по-ниска соленост.

Моделът „ Соленото става все по-солено, а безсолното - все по-безсолно “ също бележи връх за пета поредна година.

Затоплянето на океана ще докара до понижаване на кислорода в морската вода и на способността ѝ да гълтам въглероден диоксид, което ще има тежки последствия за океанския, растителния и животинския свят, се споделя в изследването.

Затоплянето ще докара и до утежняване на метеорологичните условия. Допълнителната топлота и влага, които навлизат в атмосферата, вършат бурите по-силни, с по-обилни дъждове, по-силни ветрове и по-значителни наводнения.

Според учените стоплянето на океаните е необратимо събитие, което ще се резервира през целия този век, даже в случай че излъчванията на парникови газове бъдат спрени.

„ Това слага нови провокации пред ръководството на климата, като изисква освен понижаване на излъчванията и увеличение на потреблението на възобновими енергийни източници, само че и по-голямо внимание към адаптирането към изменението на климата “, сподели Чън.

Той прикани за усилване на потенциала за мониторинг на климата и възстановяване на системите за прогнозиране и ранно предизвестие, с цел да се предотвратят климатичните бедствия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР