Температурите би трябвало да започнат да се повишават през следващите

...
Температурите би трябвало да започнат да се повишават през следващите
Коментари Харесай

Къде Целзий и Фаренхайт се срещат по температурната скала

Температурите би трябвало да стартират да се покачват през идващите месеци и ще бъдат забавна тематика на диалози. Точно тя въздейства на нашето тяло, здраве и адаптиране, а в случай че желаете да имате точната си температура, би трябвало да употребявате една от двете налични мерни единици – Целзий или Фаренхайт. Интересно е, че самите единици се разграничават по метод на премерване.

Съществува още една единица за температура – Келвин, която действително е по-далечен набор на обичайните употребявани и е фокусирана за затворени пространство, а не за намерено. Първите две единици употребяват разнообразни способи за премерване. По Целзий водата замръзва на 0 градуса, само че по Фаренхайт е на 32 градуса. И най-забавното е, че и двете скали се приближават и откриват идентична точка на живака, това е при температура от – 40 градуса.

Обяснението на този забавен феномен е, че мерната единица на Целзий е по-голяма от тази на Фаренхайт, само че двете се срещат в една позиция. За да представим тази концепция и да разбираем този феномен, би трябвало да покажем какво в действителност се случва от другата страна и на какво би трябвало да обърнем внимание в този случай.

Жителите на Съединени американски щати употребяват Фаренхайт, само че в по-голямата точка на света ще открием, че всички гледат живака по Целзий. И двете единици се раждат едновременно – началото доникъде на VXIII век от европейски учени. Единият е холандски физик и откривател – Даниел Фаренхайт, а другият е шведски астроном Андерс Целзий.

Двете скали се разграничават, както можем да видим с образеца с водата и с изключение на замръзването ѝ, разлика има и при кипенето. Фаренхайт счита, че това се случва при температура от 212 градуса, до момента в който Целзий е на мнение, че се случва при 100 градуса. Логично е, че всеки един градус по Целзий е към 1.8 пъти по-голям от този на Фаренхайт. Ако желаете да си го визиите в дроби, това е 9/5. След като двете скали стартират с разнообразни мерни единици – Целзий с 0 градуса, а Фаренхайт с 32 градуса, разликата включва прибавяне или изваждане на 32 градуса. Преобразуването на Целзий към Фаренхайт става с умножението на Целзий по 1.8 и прибавянето на 32.

F= (1.8 x C) + 32

Обратната формула също не би трябвало да затрудни никого:

C= (F-32)/1.8

И тук идва занимателната математика, тъй като в случай че изчислим Фаренхайт по този начин:

F= (1.8 -40C) + 32 = -40F

А в случай че обърнем формулата в другата посока:

(-40F – 32)/ 1.8 = -40C

Двете скали съумяват да се засекат в една точка, въпреки и да са с разнообразни стойности. Подобни калкулации биха помогнали за търсенето на допирателни точки сред две скали. Първо би трябвало да знаете какъв брой градуса в едната канара са равни на другата канара. С други думи тук ще приказваме, че са 5/9 в 1 градус по Целзий в един Фаренхайт и 9/5 Фаренхайт в 1 градус по Целзий. След това би трябвало да знаем и точката на заледяване във всяка една канара. При Целзий е 0 градуса, до момента в който при Фаренхайт е 32 градуса. И разликата сред двете скали е 32 градуса.

Целзий избира водата като насочна точка за своите градуси и наименова своята канара – centigrade. От латинското 100 centi и градус – grade. Във времето, в което стартира потреблението на мерна единица за температура в Съединени американски щати, всичко се копира непосредствено от Англия и по това време при тях Фаренхайт се оказва позитивна единица. Никой даже не преглежда концепцията за обзор на Целзий. През 1965 година Англия взема решение да смени метричните системи, само че не конвертира всичко и даже през 2021 година някои от предложенията за замяна на мерната единица остават.

Въпреки това ще открием, че температурата на въздуха остава в Целзий. Някои хора се майтапят, че британците стартират да трансформират всичко във Фаренхайт, когато е топло, тъй като три числа наподобяват доста по-вълнуващо, в сравнение с две. Не е толкоз впечатляващо да кажете, че е 38 градуса по Целзий, до момента в който при Фаренхайт са 100.4 градуса.

В Съединени американски щати могат да се употребяват и двете мерни единици, само че практиката демонстрира, че Фаренхайт печели. Това е повода да има разлики в термометрите, само че генерално би трябвало да знаем, че конвертирането е елементарно и самите числа демонстрират два значими стадия – сахарска горещина и сибирски мраз!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР