Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за

...
Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за
Коментари Харесай

Лекар разкри как да преборим екстремнити жеги

Температури на въздуха над 30-35 градуса са рисков фактор за страдащите от сърдечно-съдови болести, защото високата температура е обвързвана с процеси на дехидратация, на намаление на артериалното налягане и на активиране на симпатикусовата нервна система.  Това споделя в интервю  проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница.

Двойно да се усили приемът на вода, който всекидневно е към литър и половина дневно. Пълните хора би трябвало да пият повече вода, в сравнение с слабите, поучава лекарят.

По думите му в горещите дни въобще не се предлага пиянство на алкохол, като се изключи бира. 

Хората със сърдечно-съдови болести

Хората, страдащи от сърдечно-съдови болести, които одобряват лекарства поради нарасналото си кръвно налягане, би трябвало леко да понижават дозата на диуретиците, като стойностите на кръвното налягане не би трябвало да се намаляват под 120/80 в домашни условия.

" Не предлагам пиянство на айран със сол, в случай че стойностите на кръвното налягане се намалят много, защото солта води до различен вид задръжка на вода. Най-добре е да се пие вода, сподели още той. В редки случаи се пие айран със сол, като за здравите хора няма спънка да го употребяват ", добавя той.

При поява на аритмии да се внимава с изпотяванията

При другите сърдечни аритмии би трябвало да се внимава с изпотяванията поради загубата на електролити, споделя още проф. Георгиев. По думите му в някои случаи поради топлината може да се намали равнището на серумния калий и натрий. Добре е при продължителни жеги равнищата им да се проследят с лабораторно проучване, предлага той.

Covid-19 и високи температури

Нека на този стадий да приемем Covid-19 като грип - колкото е заплахата от грип, толкоз е и от Covid-19, упорства проф. Георгиев в отговор на въпрос дали има по-висок риск от високите температури за хора, които страдат от сърдечно-съдово заболяване и са преболедували коронавирусната зараза.

По думите му кардиолозите са следили доста сърдечно-съдови затруднения, станали в хода на коронавирусната зараза, които след това са отзвучали. Често са следили перикардни изливи, миокардити, някои ритъмни нарушавания. Не може да се каже генерално, че всеки, който е претърпял COVID-19, е заплашен от затруднения, упорства медикът.

От алкохолните питиета – единствено бира!

В горещините и за здрави, и за заболели хора не се предлага банкет на никакъв алкохол, тъй като е вазо-дилататор и уголемява кръвоносните съдове, което може да докара до пристъп. По думите на лекаря може да се пие бира, само че да не се приема като сурогат на вода.

" Опасно за бъбреците става, когато се понижи уринирането, тъй като колкото по-малко течност минава и се филтрира през бъбреците, толкоз по-голяма е вероятността да им се навреди ", установи проф. Георгиев. 

Вода

Дори и да се пие доста вода, остатъкът от нея се изхвърля, а организмът е спокоен. Целта е да не се утежни бъбречната функционалност. В отговор на въпрос дали ще се натоварят бъбреците, медикът споделя, че ще бъдат натоварени, само че и пречистени. Половината от водата ще бъде изхвърлена посредством изпотяване и посредством издишване. Само в студено време човек отделя течностите главно посредством урината си и доста по-малко посредством потта. В жегата човек отделя доста пот и огромно количество от водата се изпарява посредством повърхността на тялото.

Кафе в горещо време?

Попитан дали да се пие кафе в горещите дни, проф. Георгиев споделя, че зависи от типа на кафето и честотата на пиянство. По принцип за кафето се споделя, че в случай че всекидневно се пие, няма някакъв важен резултат върху сърдечната периодичност, а има най-малък резултат върху кръвното налягане, тъй че в случай че човек всекидневно употребява кафе, то не би му повишило кръвното налягане, само че и не би го намалило, написа Българска телеграфна агенция. Евентуално може да увеличи сърдечната периодичност. Ако обаче човек по принцип не пие кафе, първата доза кафе може да увеличи пулса и артериалното налягане нищожно.

Топлинен удар

Топлинен удар се получава при непосредствено и дълго излагане на мощно слънце и температура. Той е обвързван с остра дехидратация, като първичните му признаци са замаяност, гадене и повръщане. В горещи дни не се предлага излизане на открито в диапазона 10:00 – 16:00 ч.  Кардиологът поучава хората, които са на плаж, по-често да стоят на сянка или постоянно да влизат във водата, както и да пият повече вода.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР