Глобалните температури на океана скочиха до най-високото ниво, регистрирано тази седмица

...
Температурата на океаните на планетата се покачи до нови висоти
Коментари Харесай

Температурата на океаните на планетата се покачи до нови висоти тази седмица, поставяйки нов рекорд без никакви признаци за охлаждане.

Средната глобална температура на повърхността на океана достигна 20,96 градуса по Целзий (69,7 по Фаренхайт) в края на юли, според съвременни данни от Службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз, надминавайки предишния рекорд от 20,95 градуса по Целзий, поставен през 2016 г. Данните за океана на Коперник датират от 1979 г.

Учените казват, че светът трябва да се подготви за температурите на океана, които да продължат да се покачват, тъй като пристигането на Ел Ниньо – естественото колебание на климата, което произхожда от тропическия Тихи океан и има затоплящо въздействие – се наслоява върху глобалното затопляне, причинено от човека.

ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ - АРХИПЕЛАГ НА ДРУЖЕСТВОТО - 9 МАЙ: Гмуркач разглежда кораловите рифове на островите на Дружеството във Френска Полинезия. на 9 май 2019 г. в Муреа, Френска Полинезия. В момента се наблюдава голямо избелване на кораловите рифове на Дружествените острови във Френска Полинезия. Екипите от морски биолози на CRIOBE (Център за островни изследвания и екологична обсерватория) са специалисти в изследването на кораловите екосистеми. В момента те работят върху "устойчиви корали". Екипите на PhD Laetitia Hédouin идентифицират, маркират и извършват генетичен анализ на корали, които не са повлияни от топлинен стрес. След това те произвеждат коралови резници, които се отглеждат в "коралов разсадник" и се сравняват с други колонии, изучаващи устойчивостта на коралите. (Снимка от Алексис Розенфелд/Гети изображения). ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ - АРХИПЕЛАГ НА ДРУЖЕСТВОТО - 9 МАЙ: Гмуркач разглежда кораловите рифове на островите на Дружеството във Френска Полинезия. на 9 май 2019 г. в Муреа, Френска Полинезия. В момента се наблюдава голямо избелване на кораловите рифове на Дружествените острови във Френска Полинезия. Екипите от морски биолози на CRIOBE (Център за островни изследвания и екологична обсерватория) са специалисти в изследването на кораловите екосистеми. В момента те работят върху "устойчиви корали". Екипите на PhD Laetitia Hédouin идентифицират, маркират и извършват генетичен анализ на корали, които не са повлияни от топлинен стрес. След това те произвеждат коралови резници, които се отглеждат в "коралов разсадник" и се сравняват с други колонии, изучаващи устойчивостта на коралите. (Снимка от Алексис Розенфелд/Гети изображения). Алексис Розенфелд/Гети изображения

Кейтлин Наутен, океанограф от British Antarctic Survey, каза, че данните от Коперник рисуват тревожна картина за здравето на океаните.

„Други масиви от данни може да дадат малко по-различни стойности – например [Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ] съобщава, че миналият април все още е бил много малко по-топъл от сега“, каза тя пред CNN.

Но това, което е ясно, каза тя, е „че настоящите температури на морската повърхност са изключително и необичайно топли за сезона“ и носят широкообхватни последици „особено за сложни екосистеми като кораловите рифове“.

Грегъри С. Джонсън, океанограф в NOAA, каза, че температурите на морската повърхност са се повишили тази година. „Това, което виждаме, е огромно увеличение. Това е около 15 години дългосрочна тенденция на затопляне за една година“, каза той пред CNN.

Топлината може да се увеличи още повече. Температурите на повърхността остават високи от август до септември, преди да започнат да спадат, каза Джонсън. „Все още има място за по-високи температури на морската повърхност“ тази година.

Някои морски горещи вълни тази година особено шокираха учените заради това колко безпрецедентни са те и щетите, които причиняват. Океанската топлина може да доведе до масово избелване на кораловите рифове, както и до смъртта на други морски обитатели и повишено покачване на морското равнище.

Във Флорида Кийс морска гореща вълна е повишила температурите на океана до рекордни нива на „гореща вана“, оставяйки множество коралови рифове сега напълно избелени или мъртви.

„Напълно безпрецедентна“ гореща вълна в Северния Атлантик край бреговете на Обединеното кралство и Ирландия през юни – определена като „екстремна“ от NOAA – доведе до температури до 5 градуса по Целзий (9 по Фаренхайт) по-високи от обичайното, което предизвика опасения относно въздействията върху морския живот.

Борещи се или мъртви корали при масовото избелване във Флорида Кийс през 2014 г. Учените са загрижени, че безпрецедентната температура на водата във Флорида може да доведе до избелване тази година. Борещи се или мъртви корали при масовото избелване във Флорида Кийс през 2014 г. Учените са загрижени, че безпрецедентната температура на водата във Флорида може да доведе до избелване тази година. С любезното съдействие на Дерек Манзело/NOAA

Саманта Бърджис, заместник-директор на Коперник, каза, че жегата в Северния Атлантик е удивителна.

„Никога не сме виждали такава екстремна морска гореща вълна за това време на годината... да ги видим в открития океан, да ги видим през пролетта – това е много изненадващо“, каза тя пред CNN в интервю миналата седмица.

По-топлата океанска водасъщо оказва влияние върху климата. Океаните играят жизненоважна роля като буфер срещу климатичната криза, като абсорбират затоплящото планетата замърсяване. По-топлата вода прави това по-малко ефективно, което означава, че повече въглерод остава в атмосферата, подхранвайки глобалното затопляне.

Някои учени са загрижени, че температурните рекорди на океана, поставени тази година, могат да отбележат началото на тревожна тенденция за океанска топлина.

„Продължаваме да отделяме парникови газове в атмосферата“, каза Джонсън. „И така, в дългосрочен план температурите на морската повърхност просто ще продължат да се повишават, докато ние като общество не решим да намалим значително използването на изкопаеми горива.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР