Темпераментът е особеност на личността, която се характеризира с изключително

...
Темпераментът е особеност на личността, която се характеризира с изключително
Коментари Харесай

Моят темперамент е…

Темпераментът е специфичност на личността, която се характеризира с извънредно устойчиви свойства на душeвността. Той се характеризира с бързината или бавността в протичането на психологичните процеси, написа АТИТЮД.

Класификацията в темперамента принадлежи на древногръцкия академик Хипократ. Той дефинира 4 съществени темперамента – сангвиник; холерик; флегматик и песимист.

Хипократ изхожда от схващанията на философите за течностите в организма (кръв; слуз; бяла жлъчка; черна жлъчка) и според от пропорцията им изяснява съществуването на един или различен характер.

Психологическа характерност на видовете:

1. Сангвиник  – мощен, балансиран, преносим. Повишена реактивност. Смее се на всеослушание по незначителни мотиви. Несъществени фактори могат да повлияят на настроените му и могат мощно да го разсърдят. На всичко, което притегля вниманието му, реагира живо и с възбуденост. Повишена интензивност и продуктивност. Лесно се подава на дисциплинираност. Бързи придвижвания, бърз ритъм на речта, бързо се включва в нова работа. Бърз разум и съобразителност. Чувствата, настроенията и ползите са постоянно изменящи се. Бързо превключва от една работа на друга.

2. Холерик  – мощен, невменяем, неподвижен. Реактивността доминира над интензивността и по тази причина е несдържан, необуздан, припрян и експлозивен. Наблюдава се по – огромна резистентност на стремежите и ползите, упоритост, усложнения в превключването на вниманието.

3. Флегматик  – мощен, балансиран, неподвижен. Слаба чувствителност. Слабо прочувствен. Трудно бива разсмян, ядосан и наскърбен. При огромни неприятности остава спокоен. Бедна гримаса, неизразителни придвижвания. Активен, дееспособен, деятелен. Отличава се с толерантност, устойчивост и хладнокръвие. Бавен ритъм на придвижванията и речта. Не е съобразителен. Ригиден. Трудно превключва вниманието си, мъчно се приспособява към нова конюнктура. Интравертен, мъчно влиза в контакт с нови хора.

4. Меланхолик  – огромна чувствителност и нараснала сензитивност. Извънредно раздразнителен и мъчително сензитивен. Характеризира се с спокоен глас, небогати придвижвания, неизразителна гримаса, слаба интензивност. Неуверен в себе си, срамежлив. Лесно се уморява и е едва дееспособен. Вниманието му е неустойчиво и елементарно се разконцентрира. Ригиден. Интровертен.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР