Темите за демографията и здравеопазването събраха жените в науката и

...
Темите за демографията и здравеопазването събраха жените в науката и
Коментари Харесай

Магистърска програма „Демография“ предлагат да се разкрие в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас

Темите за демографията и опазването на здравето събраха дамите в науката и бизнеса в Бургас

Политическият психолог в Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките проф. дн Антоанета Христова в края на своята лекция „ Демографски проблеми и демографски решения “ подаде ръка за една взаимна компетентност, която бихме могли да осъществяваме като магистърска стратегия „ Демография “. Това сподели пред Флагман.бг заместник-ректорът по образователната активност на бургаската Алма Матер проф. Севдалина Турманова.

С оглед на интереса към този вид процеси в обществото ни в последните десетилетия, потребността от експерти и съответни решения на съществуващите проблеми, това е добра концепция и колаборацията сред институти на Българска академия на науките и висши образователни заведения е един верен път за основаване на нови специалности и стратегии за образование на студентите, добави тя.

Проф. Турманова акцентира, че преди няколко седмици е имала сходен диалог с шефа на Националната художествена академия проф. Светозар Бенчев и ще предложат взаимна компетентност, която е с название „ Технологии на витража “. Тя ще съчетава познания по живопис и технология на стъклата.

 „ Колаборациите сред институциите е значим път, по който можем да сътворяваме забавни стратегии, да образоваме искащите и да бъдем потребни на общината, на района и на страната. Вярвам, че това ще се случи, тъй като Община Бургас към този момент има дирекция „ Демографски политики и мониторинг на решенията “, има и задоволително експерти и университетски среди, които да се заемат с това “, сподели още проф. Турманова.



В месеца на дамата се организира среща на дамите от науката и бизнеса. В нея присъединяване взеха академик  Никола Съботинов, ръководител на Българска академия на науките, 2008-2012 г.  и  член кор. проф. Александър Костов - координатор национална академична мрежа на Българска академия на науките, както и кметът на Бургас Димитър Николов.

Събитието се провежда за девети следващ път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален научен център - Бургас на Българска академия на науките и инж. Видка Вълчева, зам. ръководител на Търговско индустриална камара в Бургас.

„ Продължаваме дружно една традиция, която прекъснахме за малко по време на пандемията. Тя беше обвързвана с това, през месец март да организираме този вид срещи сред дами, които са представители на научни и просветителни институции, дами от бизнеса, и дами потвърдили своята роля в публичния живот в града ни. Фокусът на срещите ни постоянно е бил обвързван с разнообразни тематики и лектори, които са от Българска академия на науките. До в този момент лекторите са били мъже, само че през днешния ден за първи път съм поканила две съумели дами - проф. Антоанета Христова и проф. Мариана Димова. Двете съществени тематики са демография и опазване на здравето “, сподели проф. Турманова при посрещането на гостите в залата.

„ За мен е чест и привилегия да вземам участие в откриването на този значим и важен конгрес. Една огромна част от присъстващите дами са в основата на триумфите и развиването на град Бургас. Ценя професионализма и качествата ви и благодаря за това, че живеете работите, и творите в нашия град, тъй като такива мотори като вас са нужни на всеки един град, който има упоритостите да се развива и да има капацитет. Темите и полемиките в днешния конгрес съответстват с проблемите върху, които работим и на драго сърце ще чакам решенията и мненията, които ще дадете “, бяха думите на кмета Димитър Николов при разкриване на събитието.

В рамките на срещата се засегнаха две тематики с висока степен на значимост. За демографските проблеми и демографските решения приказва проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за проучване на популацията и индивида, към Българска академия на науките. „ Много значимо е да подчертая нещо, навлизайки в демографията – това не е една дисциплинираност. В нея влизат знания от света на социологията, статистиката, логиката на психиката, историята и други. Трябва да се посочи, че тя не се учи на никое място. В този смисъл, ние се опитваме да развиваме фрагменти от разнообразни области “, сподели проф. Христова. „ Искам да поздравя Бургас за демографските политики, които подхваща. Ще бъда щастлива в случай че създадем магистърска стратегия „ Демография “ при вас, където компетенцията да е на равнище “, добави тя.



Негативната статистика сочи, че трендовете за застаряващо население нараства, и че до 2035 година прогресивно ще се усилва. В допълнение раждаемостта към 2030 година обрисува прогнози, че в столицата ще има раждаемост, следвана от Варна, а в Бургас кривата се снижава, което приказва, че върху това би трябвало да се работи, посредством разнообразни подходи и тласъци за младите фамилии.

Проф. дмн Мариана Димова от Факултет по дентална медицина на МУ-София и Катедра по протетична дентална медицина изнесе презентация на тематика „ Денталното здраве след Коронавирус - 19 през погледа на медицината “. Тя означи степента на значимост за навременни визити при дентални експерти и в тази връзка,  изясни за проблемите, които са основани след обществената изолираност по време на пандемията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР