Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ Белене“ е същиятПроектът за АЕЦ

...
Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ Белене“ е същиятПроектът за АЕЦ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият

Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ „ Белене “ е същият
Проектът за АЕЦ „ Белене “ е същият, за който Европейска комисия е била нотифицирана през 2007 година Въпреки това, измененията в плана ще бъдат обявени на Комисията по надлежния ред.

Проектът за АЕЦ „ Белене “ е същият, който е нотифициран декември месец 2007 е нотифициран от Европейска комисия. Когато към този момент нотифициран план има промени по капиталовия план, страната е длъжна да нотифицира наново Европейска комисия, като изпрати известие с измененията, които ще бъдат направени. Това изясни министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на Българска национална телевизия. По думите ѝ, проучване на Българска академия на науките и на непознати организации са посочили ясно, че няма сеизмичен риск за региона на втората нуклеарна електроцентрала.

Тя съобщи, че вложенията в газоразпределителния център в България биха възлизали на 2,6 милиарда лева, само че облагите в период от 20 години ще бъдат към 4,35 милиарда, а България ще е енергиен фактор в Европа.

Анализи на Българска академия на науките и стрес проби са осъществявани от интернационалните организации на площадката на „ Белене “ за сеизмична интензивност. Те демонстрират, че няма сеизмичен риск, съобщи Петкова. Според Европейска комисия това е един от най-безопасните планове в света.

Сега се търси вид за един или няколко стратегически вложители за плана за втората нуклеарна електроцентрала. Има опция да се съобщи интерес от страна на индустриални потребители на електрическа сила освен от България, само че и от района, разясни Петкова. Тя добави, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Процедурата по желание на вложителя ще бъде оптимално обществена и транспарантна, като националните ползи ще бъдат предпазени, добави Петкова. Срокът за осъществяване е към една година.

Правителството работи интензивно България да остане на газовата карта на Европа, увери Петкова. По думите ѝ, планът за газоразпределителен център е продкрепена от Европейски Съюз, като концепцията е той да се зарежда с газ от няколко източника.

„ Когато става дума за такива планове, геополитическите причини са на друго място. На първо място е икономическата аргументираност на един подобен план и изгодите, които би имала съответната страна “, сподели Петкова.

И трите електроразпределителни предприятия и електроенергийният систематичен оператор на България са готови за зимата. Това са посочили скорошни инспекции, съобщи Теменужка Петкова. „ Енергийнита система на страната е в доста положително положение и хората би трябвало да бъдат спокойни “, увери тя.

Петкова добави, че режим на тока няма да има на никое място, само че посочи, че механически повреди в резултат на неприятното време на вероятни, само че осъществените инспекции са посочили, че сдруженията са подготвени да ги отстранят навреме. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР