Темата за почистването и обезопасяването на речните корита и язовирите

...
Темата за почистването и обезопасяването на речните корита и язовирите
Коментари Харесай

Какви мерки се взимат за превенция на наводненията?

Темата за почистването и обезопасяването на речните корита и язовирите още веднъж е на дневен ред след поройните дъждове на в Западна България. В област Велико Търново през последните дни взимат ограничения за обезопасяването и обезпечаването на проводимост на водоемите.

" Мерките, които се подхващат по разчистване на водоемите и речни корита, са един непрекъснат развой. С тези значителни дъждове, основно в Западна България, ние подхващаме изключителни ограничения, като последно на 12 юни беше направена инспекция на всички водоеми и речни корита от техните притежатели и институциите, които реализират надзор по тях. Не са установени нарушавания по тяхното поддържане ", изясни инж. Георги Дудучков.

В град Килифарево наблюдават с паника прогнозата за времето, защото през града минава река Белица. Има и три моста с инсталирани сензори, които непрестанно подават информация за равнището на водата. Речното корито и крайбрежията се ревизират постоянно, увери кметът.

" Преди дни почистихме няколко рискови обекта, които следим 24 часа в денонощието. В най-ниската зона на Килифарево, най-равнинната, къщите са близо и при едно скупчване на клони и дървета се получава нанос и залива нагоре против течението ", сподели Димитър Събев, кмет на град Килифарево.

Хората обаче се тормозят, защото помнят огромното наводняване през 2014 година, когато десетки къщи и улици бяха залети от водите.

" При наводнението водата беше покрила парапета. Оттогава се провежда и 24-часовото наблюдаване на реката, като с още две точки на Янтра се регистрира непрестанно в общината ", сподели Събев.

" Ако знаете и в този момент, където е придошла реката, какво знамение е в профил - дървета, драки, голямо количество. Ако не се почисти това, то ще стигне до Килифарево, ще затъкне ", сподели Емилия, гражданин на прилежащото село Самсиите.

Репортер: Мирела Дончева


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР