Темата за Плана за управление на Природен парк Витоша, който

...
Темата за Плана за управление на Природен парк Витоша, който
Коментари Харесай

Ски на Витоша - има ли решение

Темата за Плана за ръководство на Природен парк " Витоша ", който беше върнат за преправяне, откакто в първичния вид на документа 40 на 100 от територията на парка беше планувана за развиване на ски туризъм, слага на дневен ред за мнения предаването " Хоризонт до обед " във връзка със стартиралия ски сезон и вълненията, свързани с митинги и контрапротести за втория въжен превоз над Банско. Медийни изявления подчертават на обстоятелството, че и в двете планини  - Витоша и Пирин, инфраструктурата за ски се стопанисва от свързани лица, собствеонст на няколко офшорни компании.

Действащият План за ръководство на естествения парк „ Витоша “ не е спънка за поддържането на ски-съоръженията в планината, счита социологът и природозащитник  Вера Стаевска , която е ръководител на Сдружение за проучвателен практики и координатор на планове на Сдружение " Асоциация на парковете в България ". В ефира на „ Хоризонт "  тя обоснова тезата на екоактивистите,  съгласно които концесионерът на Витоша изнудва страната като не поддържа оборудванията, защото желае ново застрояване на територията на естествения парк. Собственикът на ски зоната има освен опция, само че и обвързване да поддържа оборудванията, означи Стаевска: Лаборатория за разбори и изследвания на СУФактът, че Витоша пустее е израз на напън на " Витоша ски " към страната да разшири ски зоната оттатък законовите благоприятни условия в един естествен парк  - към резерватите и към други непокътнати места. Трябва да имаме поради, че всеки миг Планът за ръководство на Витоша може да провокира същите протести и същото публично неодобрение, в случай че се заобиколят законовите процедури и в случай че не се изготви актуализацията експертно, уточни Стаевска. Тя разяснява тематиката във връзка зародилото напрежение ден след откриването на ски сезона на Витоша, когато се оказа, че има проблем с лифта над Симеоново. От години сдружението „ Витоша ски “ упорства за приемането на нов План за ръководство на парка, който да разреши възобновяване на оборудванията. Представителят на компанията Радослав Пеев съобщи за " Хоризонт ", че и сега стотици хиляди левове се харчат за поддръжка на амортизираната инфраструктура. По думите му, за поправяне на оборудванията са нужни над 70 милиона евро. Въпросът за приемане на Плана за ръководство е изключително наболял, посочи Пеев: Да открият всички, че в действителност това е главната спънка, с цел да се обновят оборудванията тук и да се вземат незабавни ограничения за приемането на тази актуализация на Плана за ръководство./.../ В последна сметка би трябвало страната да покаже, че в действителност има предпочитание тук на Витоша  да се развива туризъм.  
Според Стаевска обаче, огромните компании в бизнеса със ски туризма, които са свързани и работят в синхрон, притискат и страната и дребните компании, с цел да осъществят своите пазарни ползи. С коментар по темата  се включи и доцент доктор Момчил Панайотов , който е един от създателите на Българска асоциация по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС). Той счита, че: Новият проект за ръководство не е сега в последна сметка проблема - от дълго време работят оборудванията, това няма евентуално доста общо с новия План за ръководство, тъй като сега работи остарелият проект. Ние особено сме хора, които са израснали на Витоша, карайки ски и в действителност за нас е недопустимо да не може в нашата планина, която е над главите на софиянци, да се карат обикновено ски. Още повече, че за някои уреди е явно, че са просто са прекомерно амортизирани./../, най-малко за влековете по " Стената " не виждаме какъв е казусът./.../ виждали сме доста по-стари уреди да работят по света.  
Така  че съгласно нас може да се прави поддръжка, може някои уреди, които сега са спрени, да продължат да работят при съответно отношение към тях. Фотографът, разпален фрийрайд скиор и полярник Виктор Троянов също търси отговор на въпроса по какъв начин Витоша се е трансформирала, съгласно неговото определение в " музей " на ските и лифтовете -  с изоставени постройки и рушаща се инфраструктура. Троянов, който е нарекъл сквоя късометражен филм, отдаден на Витоша, “Призрачната планина ”, разяснява:Моята първична концепция беше да дам една картина на действителната обстановка на Витоша сега - да покажа тази съсипия, която царува и да провокирам  хората трезво да помислят и всеки самичък да си направи своите заключения. Идеята ми не беше да диря отговорни в тази ситуация, а просто да опиша за Витоша. И особено във филмчето " Призрачната планина " попаднах и на едни доста забавни архивни фрагменти от края на 70-те години, на които се вижда по какъв начин скиори карат по " Стената " -  вижда се един многолюден курорт и съпоставих тези фрагменти с фрагментите на разрушените лифтове, които бях снимал преди този момент.  И по този начин доразвих концепцията да покажа Витоша преди и в този момент. Целия диалог може да чуете от звуковия файл. Позицията на " Витоша ски ", които стопанисват ски оборудванията на Витоша, може да чуете в обвързвания материал. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР