Темата за хазарта отново стана основна разделителна линия и причина

...
Темата за хазарта отново стана основна разделителна линия и причина
Коментари Харесай

Горанов ще информира за организаторите на хазартни игри, тежки обвинения в НС

Темата за хазарта още веднъж стана съществена разграничителна линия и причина за съществени обвинявания в българския парламент. Българска социалистическа партия подозира, че бюджетът е изгубил доста повече от 700 млн. лева от хазартни такси.
В последна сметка, Народното събрание даде период до 10 юли 2020 година на министъра на финансите да показа детайлна информация за броя на уредниците на
хазартни игри.Такова проекторешение одобри Народното събрание.
Информацията би трябвало да съдържа още и бюджетните приходи от такси и налози и да обгръща последните 5 години. " За " предлагането гласоподаваха 100 народни представители, " срещу " - 40 и " въздържали се " - 9, с което то бе признато.
Първоначалното предложение бе на Българска социалистическа партия. Те желаеха да получат и информация за приноса на обособените лицензирани компании за последните пет години, само че предлагането им бе редактирано от ръководещите.
Разисквания

Дебатите започнаха с изявление на депутатът от левицата Румен Гечев.
Искаме да знаем какъв принос имат към бюджета всички компании от
хазарта, с цел да можем да знаем какъв брой пари ще излязат от огромните и вълнуващи чекмеджета, уточни Гечев.
От левицата желаеха включително приносът на обособените лицензирани компании за последните пет години.
" Ние имаме информация, причини и обстоятелства, с които считаме, че до момента в забележителна степен Народното събрание и обществеността са били подвеждани , че единствено избрани групи компании от този бранш са употребили преференции от българската страна ", добави още той.
Според него тези обстоятелства се виждат от одитния отчет на Сметната палата в размер от 162 страници. " Колегите са създали един превъзходен разбор на хазартния бранш и са посочили по какъв начин с въведените законодателства от ръководещата партия ГЕРБ и техните спътници са въведени правила и правила, които са сложили участниците в хазартния бранш в неравностойни условия " , добави още проф. Гечев.
По думите му
Според него има компании, които не са плащани такси. " Имаме обстоятелства, че доста от тези компании са свързани с лица близки персонално до министри, до премиера, включително и сътрудници в Народното събрание ", съобщи още проф. Гечев, представен от Фокус.
Депутатът от Българска социалистическа партия обърна внимание, че на 29 май 2020 година министър Владислав Горанов е споделил, че Д.
" Не е схванала, че се заплащат разнообразни такси, не е схванала, че не постъпват в бюджета на България стотици милиони левове. Казано беше от сътрудника Горанов, че Национална агенция за приходите е направила 812 инспекции. Нищо не са видели, че изтичат стотици милиони в джобовете на проведена незаконна група " , сподели още проф. Румен Гечев.
удостовери шефката на Бюджетна комисия Менда Стоянова думите на Гечев. Според нея това се дължи само и единствено на неприятния мениджмънт на това дружество.
„ Проектът за решение, който ние предлагаме в главната си част в действителност припокрива и поддържа плана на решение на сътрудниците от Българска социалистическа партия. Единствената разлика се състои в това, че тази информация за бюджетните приходи от такси и налози няма да бъде предоставена обществено по обособени лицензирани оператори.
Причината да създадем тази промяна първо е да спазим закона, както той го изисква. Всички знаем, че това е данъчноосигурителна информация и нейното детайлно обществено обявяване е в нарушение на закона. Така че да създадем решение на Народното събрание, което да гази закона, сподели Менда Стоянова.
Менда Стоянова е част от казуса с
хазарта и няма по какъв начин през днешния ден да дава решения, упрекна я заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия Георги Свиленски.
„ Няма по какъв начин 2014 година създавате казуса, за който 6 години страната губи над 700 млн. лева, през днешния ден да ни давате решения. Няма по какъв начин, когато 2015, а по-късно 2016 година два пъти запитвам министъра на финансите за какво не извършва закона, а той ми споделя, че има нов закон.
Къде е този нов Закон за
хазарта? Пет години чакаме нов Закон за хазарта, пет години едни 60 млн. лева пътуват от „ Московска “ към някоя партийна централа . Това е резултатът и това би трябвало да го знаят българските жители “, добави Свиленски.

Според нея ГЕРБ не желае да скрие приноса на обособените лицензирани компании за последните пет години, а да съблюдава закона. Тя предложи на Българска социалистическа партия да създадат смяна в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
Менда Стоянова разяснява и обвиняванията на Българска социалистическа партия за разнасяне на милиони от „ Московска “ до партийни централи.
„ Бих желала да ви кажа, че вие, господин Свиленски, от тази висока естрада пред всички тези камери в действителност се пробвате да официализирате една клюка на един дезертьор , обвинен, недоказана, недоказуема, само че когато тя е изречена от тази естрада и се предава онлайн сега от депутат, това е опит да я легитимирате и да покажете, че господин Божков приказва истини, подкрепени от Българска социалистическа партия “, добави още Стоянова.
" Понеже въпреки всичко всяка безочливост би трябвало да има някакви граници и когато обръщаш на смешка метода, по който тресеш страната с месеци, без да си кадърен не да поемеш отговорност дори, да приемеш обикновена неточност,ще се опитам в две или три минути да обоснова за какво държавната оставка е неизбежна ", каза  от своя страна Крум Зарков.
Според него има въпроси кой е отговорен за неплащането на налози в размер на 700 млн лева " Факт е, че 700 млн. лева липсват. Сам по себе си този факт води въпроса за отговорността. въпросът за наказателната отговорност виси.
Въпросът за политическата отговорност е неминуем. Може да се запитаме дали Финансово министерство и други не са събрали тези пари, тъй като законът е бил калпаво написани, тъй като някой е взел рушвет, тъй като нещо друго, само че е реалност, че самата констатация, че тези пари не са събрани, води до осъществяване на политическата отговорност ", сподели още Зарков.
" Ще се опитам структурирано да показва информация, която не се показа в днешния спор. Тя е, че за жалост проблемите, които са установени във връзка с дейностите на Държавната комисия по
хазарта надалеч не стартират при започване на 2015 година, регистрира финансовият министър Владислав Горанов.
Не се зададе този въпрос, тъй като. Ще се откри, че още от 2013 година за доста
хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала сходен вид правила, които да дават опция да се ползват 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози ", добави още Горанов.
По думите му тогавашният министър на финансите е дал отговор, че и той не е бил осведомен от Държавната комисия по
хазарта за метода, по който се ползва законът.
Според него би могло да се откри решение, което да удовлетворява тезата на вносителите, като се даде информация кои
хазартни оператори са ползвали 20 % такса върху комисионната, а не 15 % такси върху получените залози.
" Това ще отговори кои са били тези привилигировани или непревилигировани, без да слага под подозрение дали по този метод се нарушава условието на законодателството за запазване на данъчноосигурителната загадка ", сподели още Горанов.
" Не мога да пропусна и няколко дефекта, зародили през 2013 година, за които няма по какъв начин да упрекнем настоящето ръководещо болшинство и които допускам, че са дали убеденост и храброст на Комисията по
хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек точно това, че с смяната в законодателството ръководещото тогава болшинство отстранява режима на облагане с корпоративен налог по Закона за корпоративното подоходно облагане и трансформира облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз ", добави още Горанов. Той уточни, че не е намерил логичен отговор за какво се предлага.
" Последиците, сътрудници, са следните: държавните такси за разлика от налозите не са категорично упоменати в наказателния кодекс и в случай че някой не заявява или не внесе такса,не е преследван от Наказателния кодекс по метода, по който се преследва този, който не е заявил и не е внесъл налози ", добави още министърът на финансите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР