Темата за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките

...
Темата за домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките
Коментари Харесай

Районен съдия говори за домашното насилие и съдебните случаи пред ученици 

Темата за домашното принуждение над малолетни и малолетни и ограниченията за отбрана на правата на жертвите показа съдията от Бургаски областен съд Стоян Мутафчиев пред възпитаници от 10 клас на Професионалната гимназията по туризъм в Бургас. Участниците в срещата дискутираха за взаимоотношенията в фамилната среда, дефиниране на понятието „ принуждение “, предизвикващо физическо, психологично или прочувствено страдалчество, както и преднамерени или несъзнавани прояви на принуждение.

Според международни данни по-големият % от жертвите на принуждение са дами на възраст сред 25 и 40 години, към 30% от потърпевшите са деца. 80% от проблематичните деца в учебно заведение са очевидци на принуждение вкъщи. „ Всяко принуждение накърнява човешкото достолепие и потъпква човешките полезности “, сподели лекторът. Той описа на младежите за другите хипотези, които преглежда Закона за отбрана от домашното принуждение. „ При този тип каузи основатели в съда са потърпевшите лица. Те би трябвало да подадат тъжба, в случай че са в качеството на жертви или е налице наложително ограничение на персоналния им живот “, разяснява арбитър Мутафчиев. Бяха показани образци за физическа корист, прочувствено, психическо, икономическо принуждение, които могат да бъдат квалифицирани като домашно принуждение и предмет на правосъдни производства по ЗЗДН.

Районен съд – Бургас е разгледал 171 каузи по Закона за отбрана от домашното принуждение през 2021 година.

В открития урок се включиха психологът на Професионална гимназия по туризъм „ Проф. доктор Асен Златаров “, Поля Маринова и преподаватели. Учениците получиха като подарък просветителни брошури, обезпечени от Висш съдебен съвет по програмата „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “. Срещите на окръжни и районни съдии с възпитаници ще не престават.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР