Темата за добив на шистов газ беше актуална преди 10

...
Темата за добив на шистов газ беше актуална преди 10
Коментари Харесай

Резервите от шистов газ може да осигурят България за столетие

Темата за рандеман на шистов газ беше настояща преди 10 години. В интервала 2010 – 2011 година в Министерството на енергетиката са подадени седем заявки за търсене и изследване на петрол и газ от две задгранични компании – " Шеврон България Холдинг ", със деклариран интерес за две площи в Североизточна България, и " Интегрити Тауърс Инк ", със заявление за общо пет площи, четири от които още веднъж са в Североизточна България.

През 2012 година Народното събрание наложи неопределен мораториум на изследването и добива на шистов газ и петрол по технологията фракинг за цяла България и акваторията ни в Черно море. Но текстът на този документ се оказа по този начин написан, че на процедура блокира и изследването за стандартен газ и нефт за цялата сухоземна територия на страната.

Актът на Парламента бе в резултат на митинги на зелени организации, съперници на добива на газ и нефт в България. Тогавашните дейности на Народното събрание лишиха за десетилетие напред страната от личен рандеман и по този начин нужната в този момент диверсификация. По този метод България бе сложена в обстановка на 100-процентова взаимозависимост от външни доставки, без значение дали са от Русия, Азербайджан, Турция или различен снабдител. След това ползата разумно спада.

На фона на войната в Украйна и енергийна рецесия, тематиката с шистовия газ в Добруджа още веднъж пристигна на дневен ред. В сряда някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео повдигна тематиката на конгрес на КРИБ в София, което провокира реакции от политици и общественици.

Нова доза апели за добива и нов сериозен отпор се изсипаха в общественото пространство през последните дни. Експерти също се включиха по тематиката.

В момента концепцията за рандеман на шистов газ не е осъществима, тъй като има мораториум с решение на Народното събрание от 2012 година, с което се не разрешава изследването на стандартни находища на природен газ и нефт. Но при евентуално повдигане на този мораториум, механически е допустимо да се реализира сходно изследване и рандеман, защото и технологията е доста по-добре развита отпреди 10 години ”, съобщи пред Economic.bg енергийният специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

По думите му сега разноските за изследване и рандеман са обилни, само че по никакъв метод не са съпоставими с тези в Съединени американски щати, заради ред регулаторни и геофизични аргументи.

“Нашите калкулации демонстрират, че евентуалните разноски за създаване и рандеман на газ, да вземем за пример, в най-голямото находище в Добруджа, би било в границите на 30 евро за мегаватчас, което е от 8 пъти по-ниско като разноски от цената на природния газ на европейските пазари сега ”, сподели още Владимиров.

Според него, тъй като някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео към този момент не работи за американската администрация, той не е направил това изказване въз основата на някаква държавна политика на Съединени американски щати. Въпреки това то е в границите на дълготрайната тактика на Щатите да оказват помощ на европейските страни да подобрят енергийната си сигурност въз основата на диверсификация на източниците на сила, която се внася. Сред техните цели е и създаването на локалния капацитет за произвеждане на сила от разнообразни източници.

Изявлението на Помпео по никакъв метод не се разграничава от генералната политика на Съединени американски щати за поощряване на източниците на природен газ, които усъвършенстват енергийната сигурност на Европа, и понижаване на зловредното задгранично въздействие – Русия, Китай или някои от страните от Персийския залив и Каспийско море ”, твърди  Мартин Владимиров.
Полезна или нездравословна концепция?
Енергийният специалист твърди, че всички политики за енергийна сигурност, които ни вършат по самостоятелни и понижават рисковете за енергийна беднотия на страната, са от изгода.

Нека не забравяме, че страните, които създават сами своите енергийни източници, заплащат и доста по-ниска цена за това ”, акцентира Владимиров.

По думите му в края на първото десетилетие на XXI век и началото на второто, е имало голяма доза оптимизъм по отношение на това, че шистовата гражданска война в Съединени американски щати, може да се придвижи на всички места по света.

“Русия изигра основна роля в това да саботира започването на този софтуерен развой. Той е доста комплициран, изисква умишлено и дълготрайно обмисляне, както и ангажимент от страна на държавните управления ”, добави енергийният специалист.

“По времето, когато се говореше за шистов газ, той беше много безценен, на фона на цените на пазара в Европа. Затова доста политици на Стария континент взеха решение, че е по-скоро безразсъдно на оня стадий да се потегля в тази посока ”, изясни Владимиров.

Той акцентира, че сега живеем в безусловно изменен свят, в който рисковете за доставки на природен газ са ужасно огромни, а цената, на която заплащат всички европейски консуматори, е несъразмерна. Затова, съгласно него, е най-разумно страните в Европа да погледнат във вътрешността към себе си, и да проучат какво може да се реализира с локален запас.

Не става въпрос единствено за България, Румъния е извънредно богата на запаси. Полша евентуално има най-вече шистов газ в земните си глъбини, Германия също. Все страни, които през годините са били жертва на зловредното съветско въздействие, което употребява енергийните доставки като оръжие за политически напън и смяна на стратегическия курс на цените ”, съобщи енергийният специалист.

“Вече живеем в свят, в който явно Европа стратегически би трябвало да се откъсне от своята взаимозависимост от Русия по всички посоки. Разработването на локални промишлености, в които действително Русия господства, би спомогнало за този стратегически развой на икономическо и политическо обособяване от Русия ”, сподели още той.

Според него обаче не би трябвало да се ограничаваме единствено до шистовия газ – България би трябвало да се възползва от всички локални енергийни източници, тъй като те вършат стопанската система ни по-конкурентноспособна и дават основа да дълготрайно икономическо развиване.

Това включва развиването на офшорния вятър в Черно море, отключване на гигантския ни капацитет за фотоволтаична електрическа енергия. Там вложенията се изплащат след няколко години, само че и това е въпрос на възстановяване на регулаторната рамка – унищожаване на административни спънки и понижаване на корупцията в бранша ”, добави Владимиров.

Той акцентира, че са значимо частните вложения да могат да се реализират, с изключение на държавните.

“Тук не става въпрос за държавна поддръжка, за дотации или за някакъв тип преференциално отнасяне. Просто би трябвало да се улеснят административните спънки, тъй че фирмите да имат сигурността, че една дълготрайна инвестиция или промишлен развой в границите на едно десетилетие – като за шистовия газ – може да има предвидимост ”, сподели той.

“Съответно облагата по-късно да бъде почтено и заслужено разпределена сред другите заинтригувани лица ”, добави енергийният специалист.

По думите на Владимиров земеделците също биха имали сериозен интерес от сходни изследвания. Държавата пък ще получава големи данъчни приходи, а всички консуматори на сила ще получат “данъчен заем ” под формата на по-ниски цени.

В дълготраен проект нашите запаси се пресмятат на половин трилион кубични метра газ, което на процедура ще ни обезпечи за идващото столетие и ще ни трансформира в районен експортьор на газ ”, безапелационен е Владимиров.

“Точно както Румъния, която също се готви да се трансформира в един от огромните снабдители на енергийни запаси за цяла Централна и Югоизточна Европа ”, съобщи енергийният специалист.
Съпротива против шистовия газ в Житницата
Бившият министър-председател Кирил Петков изрично се разгласи срещу „ хидравличното разтрошаване в Житницата на България ” в свое изявление по bTV.

Ние от Българска социалистическа партия сме за насърчаване на лични енергийни източници в Черно море и изрично срещу дупчене за шистов газ в земята на златна Добруджа ", написа Корнелия Нинова в профила си във Фейсбук.

По думите на Мартин Владимиров тези изявления са подбудени от политически сметки и желанието на политическите водачи да са по-атрактивни за тази част от българското общество, която десетилетия наред е била облъчвана с съветска агитация, която всява боязън от създаването на шистовия газ, с искрено измислени обстоятелства за екологичната целенасоченост на сходен план.

“Досега няма сериозна научна публикация по света, която да демонстрира, че добивът на шистов газ провокира естествени катаклизми. Всички подправени вести за това, че надали не в регионите, където се създава шистовия газ, водата гори, нечиста е, има трусове и така нататък, са съществено пресилени ”, безапелационен е Владимиров.

Той изясни, че в Съединени американски щати се изследват големи територии и в тях се добива шистов газ, а следствията за локалната общественост, на процедура, са маргинални.

“Да, може да има леки трусове, при всеки рандеман – стандартен или неконвенционален – има промени в пластовете. Но сходни последици може да има даже при създаването на кариера за камъни. Т.е. индустриалния развой по изследване и рандеман на шистов газ по нищо не се разграничава от към този момент съществуващите индустриални процеси в минно-геоложкия сегмент ”, съобщи енергийният специалист.

Мартин Владимиров сподели, че технологията за рандеман на шистов газ е от 1920 година, а при създаването на газохранилището в Чирен, също се е употребила фракинг технология, която не е ново. Новото е цената и разноските по изследването, които са в пъти по-ниски, в сравнение с преди 50-60 години.

“И най-много революцията, която американските инженери провокираха с изобретяването на хоризонталния рандеман на шистов газ, с който може да се доближи до най-сложните земни пластове, където е най-трудно да се отключи газа, който се намира в скали с доста дребна пропускливост ”, изясни той.

Има просвета, тъй че е добре решенията на национално ниво да стъпват на обстоятелства и на данни, на научни проучвания, а не на подправени страхове, от които в действителност печелят избрани олигархични групи в страната с близки връзки ”, счита Владимиров.
Добивът на шистов газ в светлината на Зелената договорка
По думите на Владимиров европейската Зелена договорка не изключва ролята на природния газ за енергийния преход. Според него обаче би трябвало да сме наясно, че в дълготраен проект газът ще изиграва все по-малка роля в енергийния микс, в случай че желаеме да реализираме климатична индиферентност.

Това обаче не значи, че в този временен интервал ние не можем да използваме локалните си запаси. Например за заменяне на въглищните електроцентрали, които са главната спънка пред декарбонизацията на българската стопанска система, и да продаваме тази суровина в района ”, съобщи енергийният специалист.

“Търсенето на природен газ не е доста стабилно, тъй като последователно ще понижава, само че в този временен интервал България може да се възползва от голямо благосъстояние и енергийна сигурност, с цел да може да реализира по-сложните преструктурирания на стопанската система ни до 2050 година ”, заключи той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР