Темата с по-нататъшната съдба на българската ядрена енергетика отново стана

...
Темата с по-нататъшната съдба на българската ядрена енергетика отново стана
Коментари Харесай

Залезът на атомната ни енергетика настъпва

Темата с по-нататъшната орис на българската нуклеарна енергетика още веднъж стана настояща. Причината е едно скорошно изкаване на премиера Кирил Петков, в което площадката на АЕЦ „ Белене “ бе наречена локва. Още на идната секунда от всички страни започнаха да валят толкоз способени отзиви, като че ли всички политици, политолози и усърдни дописници във Facebook са приключили Техническия университет или УНСС. Не за друго, а тъй като внезапно всички взеха освен да схващат от атомна енергетика, от ръководството на атомна централа и от търгуване на ток по тържищата и контролираните пазари.

 

 

Кирил Петков е вторият български министър председател, нарекъл АЕЦ „ Белене “ локва. Той обаче, за разлика от предшественика си Бойко Борисов, изобщо не пожела да стъпи на строителната площадка край тихия бял Дунав. Е, щом стана дума за лицето Борисов, длъжни сме да създадем едно-две разяснения.

По негово време отношението към плана АЕЦ " Белене " беше... повече от шизофренично. Първи мандат - централа няма да има, не ви щем (за руснаците се отнася това) нито реакторите, нито нищо. Втори мандат - централа ще има, само че къде и каква - към момента не знаем. Братушки, довършете реакторите и ни ги докарайте, а ние до тогава ще съберем парите и ще си ги купим наново. Трети вид - централа сигурно ще има, само че никой не знае къде: съгласно едни ще се довърши плана в Белене, съгласно други - ще създадем два нови блока в Козлодуй.

Има ли в действителност АЕЦ „ Белене “ проблем, за който необятната ощественост даже не подозира?

Има, но чак да не подозира... Проблемът е политически. Повече от 30 години българските политици не пожелаха да реализират консенсус по въпроса " Да се строи ли втора атомна централа, или оборудването да се хариже на някоя близка нам страна отвън Европейски Съюз, че да може след това по-лесно да си купуваме на ниска цена ток? "

Има ли проблем да си построим АЕЦ „ Козлодуй “?

Има и той още веднъж е искрено политически. Там разнообразни ръководещи от години си мечтаят да построят нещо съвременно и футуристично, което да добавя и доразвива останалите два блока. Ако властимащите обаче махнат розовите си очила, ще видят какъв брой е мъчно да се направи актуален нуклеарен реактор, който да работи с инфраструктура от преди преди 50 години. Все едно да вземеш кожения салон от един чисто нов хибриден " Мерцедес " и тръгнеш да го слагаш в чудесно поддържаното и лъснато до искра купе на вярната „ Волга “. Може, само че дали някой в миналото ще създаде тъкмо подобен " Мерцедес "? Ами в случай че в действителност го произведат, само че Брюксел откаже да го лицензира?

В момента навръх това наподобява най-обсъжданият вид - оборудването за АЕЦ „ Белене “ да бъде преместено в Козлодуй и да бъдат построени един или два нови блока. Първо - има механически проблеми, тъй като блоковете са правени за друга площадка и друга сеизмична интензивност. Приемаме обаче, че това е решим въпрос. И стигаме до втория препъникамък - последната дума има конструктора в лицето на „ Атомстройекспорт “ и принципала в Кремъл.

Да, за смут на някои, жлъчната съветска отрова още веднъж ще бъде тук - за положително или за зло. Защото конструкторът може да каже да, само че може да каже и не. А получим ли негативно мнение, най-добре ще е докараните към този момент реактори да бъдат изхвърлени или продадени в другия завършек на земного кълбо. Като морално остарели, несъмнено...

Звучи налудничаво, само че като нищо след някое и друго време ще влезем в Книгата на върховете " Гинес ". Като единственият народ в света, който е преместил 35-годишен план с 10-годишно съоръжение на чисто нова площадка, с цел да работи с 50-годишна инфраструктура! И някой се надява, че Брюксел ще си затвори очите и ще благослови цялата тази хавра?

Ами последният вид да не би да е по-малко смяйващ? Нов нуклеарен план с блок, създаден от Съединени американски щати, който няма лиценз за работа в нито една точка на света.

Именно този план най-вероятно още веднъж ще бъде препоръчан на българските енергийни експерти, които тази седмица са по значими каузи в Съединени американски щати.

В делегацията са енергийният министър Александър Николов и шефът на дружество АЕЦ „ Козлодуй “ - " Нови Мощности " Любен Маринов. Заедно с тях пътува и US-посланикът в София Херо Мустафа. Почти несъмнено е, че домакините ще се похварлят с последното си нуклеарно постижение – реакторът на „ Уестингхаус “ AP 1000, само че... какво от това, откакто изделието към момента не е сертифицирано за работа от нито една национална или интернационална конструкция?

В Съединени американски щати той към момента се строи - с голямо закъснение, апропо - и по експертни оценки към този момент коства 14 милиарда $.

Преди осем години този " AP 1000 " бе показан на различен наш енергиен министър – Драгомир Стойнев. По това време върху реактора към момента се работеше, само че цената му беше към 10 милиарда $. Предпроектното изследване бе предоставено на " Уестингхаус " и щеше да е някак срамно корпорацията да предложи себе си и като реализатор на поръчката за създаване на реактора, и като " създател " на изследването за доставка на гориво за потребностите на V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй ". Правителството на Пламен Орешарски обяче очевидно го досрамя и финалното съглашение със Съединени американски щати за построяването на новата нуклеарна мощ остана неподписано.

Има и още един вид, който граничи с научната фантастика – на площадката край „ Козлодуй “ да се изградят дребни модулни реактори. Такива към момента на никое място не са правени за цивилен цели, а прогнозите на интернационалните нуклеарни специалисти са, че сходни уреди може да има на пазара чак след 2035 година. Дотогава обаче в България от дълго време няма да е ясно кой какво желае и защо се бори...

Експертите знаят, само че политиците се вършат на разсеяни

С сходна липса на енергийна тактика и визия за енергетиката и липса на обща воля на тематика " Кое е положително и кое е зло ", бавно лека слагаме кръст на цялото базово енергопроизводство.

Днес на масата са въглищните централи, за които е повече от подозрително, че след 2026 година изобщо ще могат да работят в този си тип.  Полека лека (уж) вървим и към оня прелестен миг, в който нашите сътрудници от Брюксел богатство ще ни кажат " " Хайде, вземете си последно довиждане с АЕЦ „ Козлодуй “, тъй като следващата година би трябвало да спрете реакторите си като остарели и рискови! " През 90-те години на предишния век вярвахме, че първите четири блока ще си работят во веки веков, само че пристигна 2006 година и им дръпнаха шалтера без право на обструкции.

И какво вършим след една петилетка, когато АЕЦ " Белене " продължи да си бъде локва, Седми блок в АЕЦ " Козлодуй " - зелена поляна ", а ВЕЦ-овете и ПАВЕЦ-овете изкънтят на изсъхнало сякаш поради климатичните промени и безводието? Ще вървим под строй " на перките " и ще духаме с вярата да произведем някой миливат в час?

Всъщност - има излаз. Ще вземем пари от Брюксел и във всеки град ще си създадем по една локална централа, вид динамо. И всеки гражданин на обитаемото място, който не е на работа, ще върви и ще върти педалите. С популацията по селата е по-лесно - минават на дърва и свещи...

 

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР