- След отстъпките към концесионера на летище София управляващите направиха

...
Коментари Харесай

И летищен подарък за Вълка

- След отстъпките към концесионера на летище София ръководещите направиха огромен летищен подарък и за Румен Гайтански-Вълка. - Вместо да скапват контракта за летище Горна Оряховица поради ненаправени вложения, той получи 4 години пролонгация. - Пистата на летището няма да се удължава, в подмяна концесионерът ще строи хангар.
Правителственият Дядо Мраз проработи след изборите - с изключение на за концесионера на летище София на сбогуване кабинетът на ГЕРБ прояви свръхщедрост и към концесионера на летище Горна Оряховица. Аерогарата се ръководи от компания, обвързвана с Румен Гайтански-Вълка. Той през последните години притегли вниманието като косвен адресат на заем от 150 млн. лева от Българска банка за развиване. Както и с голям хотел, изникнал без строителни бумаги в държавната гора на ловно стопанство " Искър ", наоколо до софийския язовир.

За разлика от хотела, който беше издигнат със забележителна скорост, повереното му летище Горна Оряховица не може да се похвали с такива триумфи. Договорът с концесионера влезе в действие през юли 2016 година Концесионерът пое ангажимент да влага 32.1 млн. лева за 35 години, като 22.4 млн. лева от тях трябваше да бъдат вложени през първите 4 години. Те изтекоха през 2020 година, като все още по данни на министерството на превоза вложенията в летището са 5.6 млн. лева, или надалеч от поетия ангажимент.

Вместо концесията да бъде отнета заради неизпълнението на контракта, на последното съвещание на кабинета на Бойко Борисов, без да е оповестено авансово, беше гласувано срокът за осъществяване на въпросните вложения да бъде продължен с още 4 години. А планувани основни съответни усъвършенствания, като удължаването на пистата, според утвърждения общоприет проект, към този момент се загатват като нецелесъобразни. И с цел да се избегне скандал, комфортно подаръкът се прави след вота.

Обяснението, несъмнено, е ковид-19. Нищо че концесионерът е във притежание много преди пандемията, че тиражираните проекти за развиването на летището са карго полетите, а не пътническите. И че по данни на Гранична полиция в мощния месец юни в мощната 2019 година изхвърчалите са 26 пасажери, а влезлите - 14. А май месец броя е четирима изхвърчали, а влезлите са... двама. Или летището не е измежду най-зависимите от пътническия трафик. И обясненията с " настъпилата пандемия от ковид-19 и последвалия сериозен спад в полетите на комерсиалната авиация, както и въведените медицински ограничения, условия и правила към работата на летищните оператори ", пуснато от Министерски съвет, има потребност от спомагателни уточнения.

Важна детайлност е и че самата страна през транспортното сдружение " Летище Горна Оряховица " има 5% в обединяването концесионер, или по едно и също време е и концесионер и концедент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР