ЕСО отказва да публикува данни за т.нар. свободен капацитет за

...
Коментари Харесай

Държавата спъва новите ВЕИ проекти

ЕСО отхвърля да разгласява данни за така наречен свободен потенциал за новите мощности. Така вложителите не знаят по какъв начин и къде да възнамеряват разполагането на бъдещите си централи. Това води до съществени усложнения, влошена бизнес среда и закъснение на енергийния преход.
Присъединяването на нови мощности за възобновима сила към мрежата на държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО) би трябвало да е бърза, лесна и транспарантна процедура. Все отново България се е съгласила съвсем да удвои каузи на зелената сила до 2030 година В реалност обаче се случва тъкмо противоположното - с разнообразни административни похвати се блокират вложенията или най-малкото съществено се затруднява осъществяването на плановете.

Така хем страната твърди, че чистата сила е измежду енергийните й цели, хем с нищо не демонстрира, че процедурите по присъединение на нови мощности най-сетне могат да се облекчат. Резултатът от това е, че в България през последните години няма нито една нова огромна ВЕИ инвестиция, до момента в който в прилежащите страни този бранш към този момент бумти.
На сляпо
Проблемът е, че диспечерът - ЕСО, не разгласява информация за така наречен свободен потенциал на мрежата. А точно на нейна база компаниите биха могли да се ориентират къде сега има опция и потребност от построяването на нови ВЕИ мощности и да насочат напъните си към планове в тези региони. Тъй като такава информация липсва, бизнесът се ориентира " на сляпо " - употребяват се наследствени терени, купуват се подобаващи слънчеви места или парцели с повече вятър без изясненост дали те ще бъдат утвърдени от ЕСО за създаване на ВЕИ централа.

Даден вложител може да купи земя във Видин, да изготви всички документи за присъединение на слънчева централа, а след това да се окаже, че там свободен потенциал няма, а има в Малко Търново.

Според процедурата при интерес за създаване на ВЕИ централа се подава заявление до ЕСО с искане за мнение (ако планът е за централа с мощ до 5 MW, заявката се подава до съответното ЕРП, което обаче още веднъж го препраща към ЕСО).
Капитал - брой 18
Следва очакване, което може да отнеме даже и цяла година. Ако ЕСО реши, че няма свободен потенциал на въпросното място, компаниите се постанова да търсят различен терен и надлежно внасят ново искане за мнение дали той е подобаващ. Налага се и още веднъж да почакат за оценката.

" Понякога това, че си получил " да " за плана си, не значи нищо, защото те могат да те откажат с изискванията, които слагат за построяването на централата. Може да изискат да изградиш подстанция, километри кабел и други Така инвестицията ти става голяма и на процедура се обезсмисля. Ние назоваваме това " позитивен отвод " - в такива случаи се постанова просто да се търсят други разновидности ", разясняват вложители, поискали анонимност.

Според тях неналичието на бистрота убива инвеститорския интерес и прави средата непредсказуема. Не са ясни и критериите, по които ЕСО взема решенията си за това какви вложения ще са нужни, считат те. " Как да сме сигурни, че в случай че на нас ни се слагат серия от условия за даден терен и ние се откажем, след два месеца, когато някой различен направи същата поръчка, няма да се окаже, че за него сходни условия няма ", разясняват от сектора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР