Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на

...
Развитието на българската енергетика трябва да се основава не на
Коментари Харесай

И Радев се срещна със синдикатите заради протеста на енергетици и миньори

Развитието на българската енергетика би трябвало да се основава не на стихийни решения, а на ясна тактика, която да съхранява автономността и независимостта на нашата енергийна система. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на " Дондуков " 2 с представители на управленията на КНСБ и КТ " Подкрепа " във връзка настояванията им за отсрочване на либерализацията на пазара на електрическа сила и за отбрана на работещите в енергетиката и въгледобива. Срещата се организира по самодейност на синдикалните организации.

" Политиката и законодателството следва да се вършат със угриженост и отговорност към България, а не под натиска на митингите ", съобщи президентът. Той подсети, че наложеното от него несъгласие в края на предходната година е било точно за това, за което през днешния ден се организират митинги. " За измененията в Закона за енергетиката нямаше оценка на въздействието и виждаме през днешния ден къде е въздействието – на улицата ", уточни президентът и добави, че в признатите предходната година промени в закона е нямало ясни механизми и планове за това по какъв начин ще бъдат обезщетени хората. В претекстовете на наложеното от президента несъгласие бе посочено, че стандартът на живот на болшинството български жители остава най-ниският в Европейски Съюз, а плануваните промени може още повече да затруднят точно хората, които така и така мъчно посрещат базовите си житейски разноски. Президентът подсети и че заличаването на фигурата на публичния снабдител и премахването на енергийния микс може да провокира прекъсване на произвеждане на електрическа сила от Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 " и би заплашило действието на " Мини Марица-Изток " още през 2024 година

" Питам се за какво трябваше да бъде отхвърлено ветото тогава, а същите хора, които го отхвърлиха, през днешния ден със същите претекстове да внасят решение най-накрая това да се случи със съществено забавяне. Защо трябваше да стигнем до днешния митинг? ", попита президентът и прикани народните представители да отхвърлят либерализацията, въпреки и употребявайки претекстовете от наложеното несъгласие, което към този момент са отхвърлили. Държавният глава насочи апел енергетиката да не бъде партизирана, а решенията за нейното бъдеще да бъдат обезпечени не с празни политически обещания, а с ясни планове, механизми и тактика.

Президентската институция и назначените от президента служебни държавни управления постоянно са подкрепяли справедливите претенции на българските енергетици за

нужните ограничения за гарантиране на непоклатимост и резистентност в развиването на българската енергетика, акцентира Румен Радев. По думите на президента натрупването на проблеми в бранша се дължи на неналичието на тактика и на опитите за неговото партизиране. Той напомни, че след приключването на остарялата тактика още през 2019 година, служебното държавно управление на Гълъб Донев е създало обстоен и явен нов документ, като предложение към всички парламентарни групи и към идващото постоянно държавно управление, само че до приемане на нова тактика по този начин и не се е стигнало. Президентът напомни също и дейностите на служебното държавно управление във връзка с Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", както и неналичието на изясненост какво се е случила с оставените от служебния кабинет във фонда 890 млн. лева, чиято функционалност е да подкрепят бранша при потребност.

Румен Радев изрази страдание, че доста от стратегическите въпроси за развиване на енергийния бранш в Европа остават нерешени и даде образец с неналичието на изясненост към така наречен Зелена договорка. Държавният глава неведнъж е призовавал по време на участията си в съвещанията на Съвета на Европейски Съюз България да не бъде притискана да се отхвърля преждевременно от базови мощности като въглищната и нуклеарната енергетика, преди да са налични налични и ефикасни решения за запазване на сила от възобновими енергийни източници. Президентът напомни и за настояването си пред Европейски Съюз да се регистрират спецификите на страните при понижаване на въглеродните излъчвания, както и да се понижи тяхната цена, за което е получил поддръжка от Чехия, Полша и Унгария, само че и този въпрос досега остава неуреден.

Представителите на синдикалните организации благодариха за опцията да проведат среща с президента, както и за поредната позиция на президентската институция в отбрана на автономността на българската енергетика. Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов насочи предложение за необятна социална полемика, отдадена на бъдещето на българската енергетика, която да се организира под егидата на президентската институция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР