Анализаторите избягват да дават цифри, когато публикуват прогнозите си. Макроикономическата

...
Анализаторите избягват да дават цифри, когато публикуват прогнозите си. Макроикономическата
Коментари Харесай

Анализаторите избягаха от конкретни прогнози за пазарите

Анализаторите заобикалят да дават числа, когато разгласяват прогнозите си. Макроикономическата среда е все по-непредвидима, което усложнява обстановката. С повишаването на лихвените проценти облигациите стават все по-примамливи.
" Няма нищо неприятно от време на време да грешиш ", написа Кейнс до собствен сътрудник през първата половина на XX в. В края на 2021 година множеството анализатори на Уолстрийт сред 8% и 14% за американските акции. Дори тези, които чакаха спад, не предричаха придвижвания от сходен магнитуд: S&P 500 загуби една пета от цената си, или към 6 трлн. $ в пазарна капитализация през предходната година. При софтуерните компании загубите бяха даже по-жестоки. Уолстрийт направи от 2008 насам, когато банкрутът на Lehman Brothers опустоши пазарите и донесе най-тежката финансова рецесия от Депресията насам. Признай си, че сгреши Защо никой не съумя да планува понижението? С две думи: централните банки. С една - инфлацията. След експлоадирането на войната в Украйна и внезапното повишаване на цените на силата, голям брой институции в целия свят започнаха нападателно да покачват главните си лихвени проценти. Целта: да се хвърли вода върху прегрялага световна стопанска система посредством фрапантно стягане на паричната политика. Както мъчно можеше да чака, че ще избухне боен спор в Европа, по този начин и никой не можеше да предвижда внезапната смяна в паричната политика на централните банки. Затова и ненапълно е целесъобразно разминаването на упования и действителност.

Какви са прогнозите за идната година? Макроикономистите предсказват, че през 2023 година растежът в Брутният вътрешен продукт. на доста страни ще се забави, при някои, като Италия, даже се чака стесняване на стопанската система. Докато прогнозите на икономистите се разграничават, защото мерят динамичността с разнообразни променливи, множеството финансови специалисти са съгласни с една теза. Светът навлиза в нова епоха, където инфлацията и лихвите може да останат по-високи за известно време. Връщането към интервала на негативните или покрай нулата лихви е отвън въпроса.
Реклама
Стойността или " цената на парите " към този момент ще бъде по-висока. Повечето прогнози са за краткотрайна и, умерено повишение на безработицата и пооредяла капиталова интензивност (по-малко предлагания, по-ниски размери на търговия). По-високите лихви ще накарат компаниите и държавните управления да мислят повече за това по какъв начин най-ефективно да оползотворяват капитала си. Рискът не си заслужава

Какво значи това за акциите, които по принцип се считат за един от най-рисковите активи? Инвеститорите ще станат по-избирателни. Стратезите приказват за гранулиран напредък, където единствено избрани браншове или компании ще могат да предложат прилична рентабилност. Обрат от пасивния метод на предишното, където най-лесно бе да се влага във фонд или показател, които да обзет целия пазар. Фирмите със свободни финансови потоци ще могат да се възползват от съществуването им, само че харчовете би трябвало да бъдат целесъобразни. Иначе рискуват да не се хареса на вложителите, какъвто бе казусът с Фейсбук (Meta загуби над 60% от цената си през 2022 г.).

" Очакваме да сме по-положителни във връзка с рисковите активи в някакъв миг през 2023 година - само че към момента не сме (стигнали до) там ", пишат в годишния отчет стратезите на Blackrock, капиталова компания с над 10 трлн. $ активи под ръководство. Според анализаторите продължителните бичи пазари от предишното няма да се завърнат, заради което е нужен напълно нов метод на вложение. Инвеститорите ще би трябвало да вършат по-чести промени в портфолиото, с цел да балансират риска според от това по какъв начин пазарите реагират на забавената икономическа активност. Според Филип Хилдебранд, вицепрезидент на Blackrock, вложителите ще би трябвало да заемат по-специфични позиции " посредством фокусиране върху браншове, райони и класове подактиви, а не върху необятни експозиции ". Чарът на пасивния приход

Облигациите претърпяха една от най-лошите си години от десетилетия. Борсовият фонд на Blackrock, който влага в американски държавни скъпи бумаги, GOVT, е надолу с над 13% за 12 месеца. По-ниски цени на облигациите, актив с закрепена рентабилност, обаче значат, че в този момент са по-привлекателни за вложителите. С рентабилност от 3.5%, десетгодишните щатски ДЦК оферират повече въздържан приход от дивидентната рентабилност на S&P 500 от към 1.8% (спрямо стойностите на 31 декември). " Ние сме оптимисти по отношение на капацитета за по-атрактивна обща възвръщаемост в бъдеще и за това облигациите да се върнат към обичайна си роля на баласт в портфейлите ", написа в годишния отчет на BNY Mellon Wealth Management Катрин Кийтинг, основен изпълнителен шеф.
Реклама
" В един миг зашеметяващите 90% от света на държавните облигации предлагаха рентабилност от по-малко от 1%, принуждавайки вложителите да поемат все по-голям риск в разширените кредитни браншове, които имаха доста по-високи корелации с акциите ", пишат в годишния си отчет стратезите на JP Morgan. Ниската начална рентабилност също по този начин понижи опцията на държавните облигации да обезпечат позитивна възвръщаемост, която може да компенсира загубите по време на мечи пазари на акции. Именно това бе и главният проблем тази година: двата съществени класа активи поетиняха в синхрон.
Част от прогнозите на икономистите за 2023 година Автор: Капитал
Това може да продължи, в случай че стагфлацията остане основна тематика през 2023 година считат анализаторите. " Докато нашият главен сюжет планува акциите и облигациите да останат позитивно корелирани през 2023 година, считаме, че този път цените на двата класа активи ще се покачат дружно ", написа в отчета на JP Morgan Карън Уорд, пазарен пълководец. Доходностите, който към този момент се оферират от облигациите, са доста по-прималиви, което ще притегли вниманието на вложителите през идната година. Алтернативни подходи

Акциите и облигациите са от значително значение за уравновесения портфейл, само че, несъмнено, те не би трябвало да бъдат единствените съставни елементи. Има разнообразни различни класове активи, налични за вложителите според от задачите, които желаят да реализират със своите портфейли. Инвеститорите, търсещи рентабилност, надвишаваща пазарната възвръщаемост, могат да влагат в интензивно ръководени неликвидни вложения като частен капитал, частен дълг, рисков капитал и вложения в инфраструктура или парцели.

" Инвеститорите, които желаят да хеджират своето портфолио против инфлацията, може да извърнат внимание на недвижимите парцели, изключително защото наемите могат да се покачат по-бързо от темпа на инфлация по време на етапи на висока инфлация ", пишат стратезите на Deutsche Bank в годишния си отчет за финансовите пазари. Този метод може да бъде сполучлив, само че крие и опасности (например спад в цените на имотите), и би трябвало да е подобаващ за вложителя, допълват експертите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР