Акциите глобално поскъпват до най-високите си стойности от месеци насам.

...
Акциите глобално поскъпват до най-високите си стойности от месеци насам.
Коментари Харесай

Цените на европейските акции са на най-високото ниво от 7 месеца

Акциите световно нарастват до най-високите си стойности от месеци насам. Според анализаторите вложителите залагат на сюжета за " мека криза ". Данните за инфлацията подклаждат растежите, само че значима е реакцията на централните банки.
Борсите в Европа не престават с празничното въодушевление през 2023 година След като данните в петък, 6 януари, демонстрираха известно в еврозоната, европейските показатели поеха нагоре, като растежът продължава и през новата седмица. Акциите на борсата във Франкфурт доближиха най-високите си равнища от юни 2022 година, до момента в който в Париж са на стойности от март 2022 година Отварянето на китайската стопанска система също дава тласък за вложителите да влагат в рискови активи.

Паневропейският показател Stoxx 600 е на най-високото си равнище от началото на юни 2022 година, или 7 месеца. На този декор печеливши се оказват фирмите от индустриалните браншове, които са по-циклични и подвластни от икономическия напредък.
Реклама

" Инвеститорите се надяват на лека криза ", написа в отчет на 9 януари Патрик Хъси, ръководещ шеф в Sentix, анализатор на данни. Според ежемесечния отчет на немската компания настроенията на вложителите се усъвършенстват за трети месец поред, само че не престават да са относително отрицателни. " Постоянните отрицателни признаци не престават да демонстрират, че икономическата среда остава доста предизвикателна и че не може да се даде цялостна изясненост ", добавя Хъси. По-ниска инфлация, по-ниски лихви

Забавянето в растежа на потребителските цени се приема за сигнал, че тактиката на централните банки за справяне с инфлацията работи. Надеждите са, че откакто цените спрат да се повишават, институциите ще спрат да подвигат лихвените проценти, с което стягането да завърши по-рано. Все още обаче е прекомерно рано да се каже, макар че данните от Съединени американски щати също демонстрират закъснение в услугите и индустриалните поръчки - сигнал за наближаваща криза.
Френският CAC и немският DAX през последната година. Източник: TradingEconomics
В това отношение, присъединяване на Джером Пауъл в панелната полемика " Неависимост на централните банки и техният мандат - разрастващи се изгледи " на следващия ден, 10 януари, в Швеция ще бъде от изключително значение за пазарите. Данните за инфлацията в Съединени американски щати се чакат в четвъртък, 12 януари. Американските акции също се покачиха в тандем с европейските. Фючърсите допускат, че през днешния ден също ще отворят в зелено, само че показателят на волатилността също се повишава, което е сигнал, че вложителите са нащрек.
Реклама Свързани публикации Завръщат ли се биковете 7 януари 2023, 12:57 " Алтерко " закупи 60% в словенската GOAP за 2 млн. евро 4 януари 2023, 16:39 Златото нарастна до най-високото си равнище от 6 месеца 4 януари 2023, 14:26 Tesla регистрира рекордни продажби за последното тримесечие, само че не оправда упованията 3 януари 2023, 13:17 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Славчо Кузмов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР