Телевизия на военните в Мианма обяви в понеделник, че въоръжените

...
Телевизия на военните в Мианма обяви в понеделник, че въоръжените
Коментари Харесай

Военен преврат в Мианма

Телевизия на военните в Мианма разгласи в понеделник, че въоръжените сили поемат надзор над страната за една година, откакто по-рано лидерката на ръководещата партия в Мианма " Национална лига за народна власт " и в действителност министър председател Аун Сан Су Чжи, както и други висши фигури от партията, са били арестувани.

След задържането на основни държавни фигури армията на Мианма разгласи изключително състояние в страната. Параграф от формираната от военните конституция разрешава на армията да поема надзор по време на национално изключително състояние. Като причина за дейностите военните показват това, че държавното управление не е реагирало на изказванията им за всеобщи изборни измами на вота през ноември и че не е отсрочило изборите поради рецесията с ковид.

Съобщенията бяха направени след дни на безпокойствие от опасността за боен прелом (отречена от военните), в деня, когато новият парламент трябваше да стартира работа.

Арестуването на висши политически ръководители и спирането на връзките бяха първите признаци, че са задействани проекти за завладяване на властта.
Телефонните връзки с Найпидо и интернет достъпът там бяха прекратени. Няма връзка и с партията на арестуваната лидерка Аун Сан Су Чжи.

Според новинарския интернет уебсайт " Иравади " с изключение на Аун Сан Су Чжи и президентът Вин Мин, са задържани също членове на Централния изпълнителен комитет на партията, депутати и членове на районните управляващи. Седемдесет и пет годишната Аун Сан Су Чжи е най-влиятелният политик в страната си и стана неин началник, откакто десетилетия наред води ненасилствена битка против военния режим.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР