Телесното измерение на днешния ден е прекратяването с блажната храна

...
Телесното измерение на днешния ден е прекратяването с блажната храна
Коментари Харесай

Прошка давам! Моля за прошка!. Сирни заговезни е

Телесното измерение на днешния ден е прекратяването с блажната храна за седем седмици напред. А духовното измерение е обещано от Иисус Христос.

 

Както свети Йоан Предтеча, по този начин и Спасителят Христос стартират проповедите си с главния апел: покайте се, тъй като се приближи небесното царство, Божието царство! Покаянието е в основата на християнския живот. Не инцидентно в гръцката дума за смирение се съдържа концепцията за " смяна на мисленето ". Как мога да стана различен, нов човек, без да трансформира мисленето си? Ако не преставам да мисля и да работя по досегашния си модел на мисъл и държание, аз не съм същински християнин, не съм почитател на Иисус Христос. По този въпрос няма и не може да има две отзиви.

Телесната, физическата смяна може да настъпи с смяната на храните (да са постни), облеклото (да е непретенциозно, а не предизвикателно), дейностите си (въздържание в фамилния живот и в отношението към околните). А духовната смяна би трябвало да стартира от разбиране на друга мисловна настройка, която се назовава смирение: да приема, че в държанието ми в действителност има доста пропуски и нередности, които би трябвало да се постарая да изправя. За това е нужно да желая амнистия от всички, с които поддържам връзка или които даже от разстояние съм засегнал с нещо (дума или действие), а и аз да дам амнистия на всички, които считам, че са ме засегнали, колкото и егоизмът да ми диктува друго държание. Това значи да си християнин, да живееш като християнин.

 

Затова през днешния ден се събират млади и остарели, кумове и кумци, другари и близки, с цел да си кажат от сърце: " Прошка давам! Моля за амнистия! " или кратичкото " Простено, елементарни! ". И да се постараем тези думи да създадем собствен модел на деяние в фамилията и обществото.

 

Следва тържествена вечеря, за която наложително е приготвена баница с яйца и сирене, варени яйца, бяла халва с орехови ядки и се извършва на тази вечеря обредното хамкане на варено яйце или парче халва или сирене. Това е една процедура, която е изключително чакана най-много от децата, тъй като те сядат в кръг на земята с ръце откъм гърба. Стопанката залюлява яйцето, дребните се стремят да го захапят единствено с уста. След като тази самобитна игра завърши, конецът на който е било вързано яйцето или халвата се възпламенява и се употребява като лек срещу гурели в очите или заболявания по домашните животни.

Паленето на огън на Сирница е различен значителен и присъщ бит за този ден. То е познато на всички места в страната, като се среща под разнообразни форми и наименования. В Родопите е познато под името оради. Приготовленията за тях стартират към месец по-рано и през цялата Сирна неделя децата проведени по обособените махали в селищата събират хвойнови клончета, натрупват ги по високите места по селището. След които ги подреждат към прав и висок прът, който се възпламенява на Сирни Заговезни. Вечерта против залез слънце всички събрани и готови клади се възпламеняват, а до момента в който те пламтя, момчетата и ергените стрелят със саморъчно направени стрели. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР