Телескопът на НАСА Джеймс Уеб откри галактика на 13,5 млрд.

...
Телескопът на НАСА Джеймс Уеб откри галактика на 13,5 млрд.
Коментари Харесай

Телескоп на НАСА откри най-старата галактика, намирана някога СНИМКИ

Телескопът на НАСА " Джеймс Уеб " откри вселена на 13,5 милиарда години, която към този момент е най-старата вселена във Вселената, следена от човешки очи, заяви „ Дейли Мейл “. Галактиката, наречена GLASS-z13 (GN-z13), се е формирала единствено 300 млн. години след Големия гърмеж, настъпил преди 13,8 милиарда години.

Предишният рекордьор, открит от телескопа " Хъбъл " през 2015 година, беше GN-z11, която датира от 400 милиона години след зараждането на Вселената.

A picture of galaxy NGC 628 captured by NASA`s James Web Space Telescope.
— Gapa D. (@d_gapa)

GN-z13 е с диаметър към 1600 светлинни години, а GLASS z-11 - 2300 светлинни години. Млечен път е с диаметър към 100 000 светлинни години, което значи, че и двете галактики са доста дребни. В публикация, оповестена в arXiv, се отбелязва, че двете галактики имат маса от един милиард слънца, като се отбелязва, че това е по този начин, тъй като са се образували малко след настъпването на Големия гърмеж. Екипът допуска, че това се е случило, когато галактиките са се разраствали и са поглъщали звезди в района.

James Webb discovers the oldest galaxy in the universe - a 13.5-billion-year-old system of stars
— Daily Mail Online (@MailOnline)

Габриел Брамър от Института " Нилс Бор " в Дания, част от екипа на GLASS и съоткривател на GN-z11, съобщи пред New Scientist, че ще е нужен спомагателен разбор, с цел да се удостовери дистанцията до двете галактики.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР