Телефонните измамници прибраха 815 000 лева само за последните два

...
Телефонните измамници прибраха 815 000 лева само за последните два
Коментари Харесай

С милион забогатяха телефонните измамници

Телефонните измамници прибраха 815 000 лв. единствено за последните два месеца . Това сочат данни на Министерство на вътрешните работи, представени от. Сумата обаче е единствено от записаните случаи, осъществени от ало-апашите. Някои от жертвите не са потърсили помощ от полицията и се счита, че облагата на бандитите е към 1 млн. лв..

От началото на годината до 15 октомври в полицията били регистрирани общо 582 позвънявания с лъжливи изказвания с искане на пари за полицейска акция , за потърпевш при злополука или лекуване на птичи или свински грип, написа " Труд ". През същия интервал на предходната година броят на измамите по телефона е съвсем еднакъв. От Министерство на вътрешните работи обаче регистрират растеж при разкриваемостта . През предходната година тя е била 9%, до момента в който през тази е към 16%.

Според статистиката най-вече регистрирани измами били в София - 120. Само при един от случаите, апашите прибраха 100 000 лв. от пенсионер. На второ място телефонните мошеници са вилнели в Пловдив - 51 пъти. Следват Варна - 49 измами, Разград - 37, Сливен - 36 и Търговище - 35. От януари до момента служителите на реда съумели да открият 107 апаши.

" За страдание измамите не стопират. Най-много са в градовете, в дребните обитаеми места информацията по-бързо се популяризира сред хората, те сами се предизвестяват един различен и случаите са по-редки ", сподели вътрешният министър Валентин Радев .

Според проучване на прокуратурата потърпевшите от телефонни измамници дами са три пъти повече от мъжете . Най-често жертвите са на възраст сред 71 и 80 години. 93% от апашите пък са мъже на възраст сред 18 и 35 година Жените са включени в бандите главно като помощнички. Градовете Ветово, Горна Оряховица и Левски се славят от години като колцентрове на мошениците . Последната мода измежду тях е да звънят от Румъния. Преди дни стана ясно, че на някои от тях оказват помощ и служители на реда.

От прокуратурата сочат, че двойно е повишен броят на предадените на съд апаши , които тормозят по телефона. Значително са се нараснали и бандитите, които са получили присъди. Половината от наказванията са условни, сочи статистиката.

Криминалисти признават, че главните компликации при разкриването на телефонните измами са, че сим-картите не са благосъстоятелност на комбинаторите. Липсва и видеонаблюдение в множеството обитаеми места, което би помогнало за по-бързата реакция при машинация.
 
 БГНЕС

Най-разпространената сега машинация е " подпомагане " за задържане на нарушители . Мошениците се показват за служители на реда и желаят пари, с цел да бъдат хванати рискови бандити. Обещават, че след края на „ акцията ” да върнат сумата. " Неведнъж сме казвали и отново наблягам - полицията в никакъв случай не търси подпомагане по телефона от жителите, нито може да желае да предоставите парите си за залавяне на нарушител ", съобщи вътрешният министър Валентин Радев . Той посъветва, в случай че човек стане жертва незабавно да посети полицията.

Ало-мошениците не престават да звънят и с изказванието, че има потърпевш при злополука и незабавно би трябвало да се заплати скъпоструваща интервенция. Апашите се показват за лекари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР