Тела на загинали вече дни наред стоят по улиците на

...
Тела на загинали вече дни наред стоят по улиците на
Коментари Харесай

Тела по улиците, бой за храна, обсада на Киев

Тела на починали към този момент дни наред стоят по улиците на Мариупол. Ако екипите, които прибират останките на хората, смогнат, ги качват в микробус и ги заравят в всеобщи гробове.

Заради спрените ток, вода, електричество и газ, празните магазини и неналичието на доставки на храна, от ден на ден поданици прибягват до разпра, в случай че намерят храна.

Пореден ден на блокада на Киев.

Агенция БГНЕС обобщава най-важните акценти от миналото денонощие на войната в Украйна.

- Русия обкръжава Киев -

Столицата Киев рискува да бъде обкръжена, като съветски танкове се насочват към региони на север и запад от столицата. В някои покрайнини бомбардировките не стопират. Президентският консултант Михаил Подоляк го назовава " град под блокада ".

- Западът ускорява глобите -

Съединените щати и техните съдружници се пробват да сложат завършек на комерсиалните връзки с Русия, което им разрешава да наложат внезапно нарастване на митата на Москва. Вашингтон разгласи възбрана на съветските морски блага, водка и диаманти и дружно с Европейския съюз не разрешава износа на първокласни артикули за Русия. Канада наложи нови наказания на съветски олигарси, в това число Роман Абрамович.

- Без " Трета международна война " -

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън още веднъж изключи всяка директна интервенция от страна на Съединените щати за прекъсване на нашествието на Русия в Украйна, предупреждавайки, че сходен спор, противопоставящ НАТО против Кремъл, " е Трета международна война ".

- НАТО няма да се намесва -

Въпреки многократните апели на украинския президент Володимир Зеленски НАТО да затвори небето над Украйна за полети на съветски самолети, в изявление за Агенция Франс Прес от Турция ръководителят на Алианса още веднъж удостовери, че към този миг НАТО не обмисля затваряне на небето. " Това е прекомерно рисково за Алианса и ще значи пълномащабна война с Русия ", сподели Столтенберг.

- " Невъобразима покруса " -

Ситуацията в южния украински пристанищен град Мариупол, обграден и под непрекъснат съветски обстрел, е " обезверена ", споделя висшият изпълнителен шеф на " Лекари без граници ", призовавайки за незабавни дейности, с цел да се избегне " невъобразима покруса ". Вече 11 дни Мариупол е без вода, без ток, без газ и без храна. Кметът на града споделя, че е обстрелван " на всеки 30 минути ", като към този момент са починали 1200 цивилни. Градът се задъхва от труповете по улиците, а жителите към този момент прибягват до пердах, в случай че намерят храна. Местните поданици топят сняг, с цел да пият вода.

- Днепър към този момент не е безвреден -

Жилищен блок и фабрика за обувки са наранени при първите въздушни удари по централния град Днепър - до момента считан за безвредно леговище от войната. изцяло разрушена е и детска градина. Дом за инвалиди покрай Харков на изток също бе бомбардиран. Вътре са били над 300 души.

Русия разгласи, че военните летища Луцк и Ивано-Франковск в Западна Украйна са „ изведени от строя “.

- " Огромни " наказания -

Лидерите на Европейския съюз чакат спомагателни 500 милиона евро за военна поддръжка за Украйна и " солидни " наказания против Русия, в случай че Кремъл продължи с войната си.

- Путин отнесе рецензии за това, че е " наел " сирийски бойци -

Кремъл оповести, че сирийски бойци могат да се бият за Русия в Украйна, откакто президентът Владимир Путин поддържа проектите за привличане на 16 000 доброволци, най-вече от Близкия изток. Президентът на Украйна Владимир Зеленски упрекна Москва, че е наела „ убийци “ от страна, която са унищожили, „ както вършат тук с нас “.

- 100 000 избягаха -

Около 100 000 души са съумели да изоставен североизточния град Суми, източния град Изюм и регионите северозападно от Киев през последните два дни, настояват украински управляващи.

- Русия ограничи Instagram -

Русия лимитира достъпа до Instagram, една от най-популярните платформи там, потвърждавайки, че носи наличие, приканващо хората да нападат нейните въоръжени сили.

- 2,5 милиона са към този момент бежанците -

Повече от два милиона и половина души са избягали от " безсмислената война " в Украйна. По данни на Организация на обединените нации - множеството са отишли в Полша.

- Зеленски благодари на Полша -

Президентът на Украйна Владимир Зеленски похвали готовността на Полша да поддържа военните дейности на Украйна като й даде самолетите си. „ Когато имаш някой, който те наранява, е доста значимо да имаш някой, който предлага своето рамо, на което да се облегнеш “, сподели той в известие до полския си сътрудник Анджей Дуда и полския народ.

- Русия забрани на банките в страната да дават валута кеш -

Централната банка на Руската федерация забрани на банките да дават валута в брой на жителите, както и да вършат преводи към сметки в задгранична валута. Руснаците могат да теглят средства от банкова сметка в задгранична валута единствено в рубли.

- Нови наказания на Европейски Съюз против Русия -

В събота Европейска комисия ще показа нов, четвърти, пакет от наказания против Русия, разгласи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Санкциите, препоръчани от Европейската комисия, плануват прекъсване на участието на Русия в Световната комерсиална организация (СТО), Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка, унищожаване на режима на най-облагодетелствана нация в търговията с Западните страни, ограничавания на износа на артикули от черната металургия, нови забрани за западни вложения в енергийния бранш на Русия, възбрана за доставка на първокласни артикули за Руската федерация и ограничавания за закупуване на криптовалути от съветски жители.

- Ердоган: А можеше и с дипломация да се реши всичко -

Недостатъчната реакция на международната общественост по отношение на съветската окупация на Кримския полуостров през 2014 година докара до актуалната съветска експанзия против Украйна. Това сподели президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР