Тел Авив. Заплахата от потенциален ядрен Иран не е забавна,

...
Тел Авив. Заплахата от потенциален ядрен Иран не е забавна,
Коментари Харесай

The Jeruasalem Post: Руско-американското ядрено противопоставяне може да се окаже по-лошо от иранската заплаха

Тел Авив. Заплахата от евентуален нуклеарен Иран не е занимателна, само че още по-малко е ескалиращата опасност от замяна на нуклеарни удари сред Съединени американски щати и Русия, написа израелското англоезично издание The Jerusalem Post
Двете страни са в развой на преустановяване на взаимните си нуклеарни ограничавания и създаване на нови, по-модерни нуклеарни оръжия, които могат да употребяват една против друга.
Съединени американски щати предходната седмица публично прекратиха действието на Договора за унищожаване на ракетите със междинен и по-малък обхват (ДРСМО) от 1987 година, който отстрани към 2700 американски и руски нуклеарни оръжия на европейския континент и може да изоставен и по-новия Договор за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3) през 2021 година
СТАРТ-3, който размени по-старите нуклеарни контракти сред страните, които се извършват от десетилетия, ограничи Съединени американски щати и Русия от 2010 година да разполагат с до 700 разгърнати ракети и бомбардировачи, 1550 разгърнати бойни глави и 800 разгърнати и неразгърнати ракетни остановки.
След излизане от ДРСМО Съединени американски щати се чака да тестват наземна крилата ракета през идващите седмици. А през ноември Пентагонът възнамерява да тества балистична ракета със междинен обхват.
И двете механически биха били проби на стандартни, а не нуклеарни оръжия.
Но ДРСМО от 1987 година забрани такива наземни нуклеарни и стандартни балистични и крилати ракети на земя с обсег от 310 до 3400 благи (500-5 500 км.), тъй като разработките на оръжия в стандартната сцена могат да проправят пътя към развиването на нуклеарната сцена.
Два казуса със сигурността са стимулирали Съединени американски щати да прекратят присъединяване си в ДРСМО, който се преглежда като извънредно сполучлив от десетилетия.
Въпреки първичния си триумф, разногласието за спазването изискванията от съветска страна се развихри след 2014 година, когато Съединени американски щати за първи път обществено упрекнаха Русия за нарушение на ДРСМО.
Недоволството на Съединени американски щати от съветските дейности набъбна през 2017 година, когато Москва стартира да разполага наземна крилата ракета 9M729, способна да лети в неразрешения от ДРСМО диапазон.
Повече от година администрацията на президента Доналд Тръмп се опита да върне Русия назад в сходство с ДРСМО до октомври 2018 година, когато Тръмп внезапно се насочи към излизане от Договора, което най-сетне стана публично предходната седмица. Русия не е единствената причина Съединени американски щати да се скапват от контракта. Миналата седмица новият министър на защитата на Съединени американски щати Марк Еспер съобщи, че поддържа разполагането на ракети със междинен обхват в Азия в релативно къси периоди.
Американски представители от години предизвестяват, че Съединени американски щати са в неизгодно състояние спрямо на Китай, който развива все по-модерни сухопътни ракетни сили.
Досега Пентагонът не можеше реагира на въоръжаването на Китай точно поради ДРСМО.
Критиците на администрацията на Тръмп споделиха, че Съединени американски щати могат да продължат да разчитат на други качества като контраст на Китай, като ракети, изстреляни от американски военноморски кораби или самолети.
Привържениците на американската ракетна реакция на Съединени американски щати настояват, че най-хубавият метод за въздържане на китайската приложимост на сухопътни ракетни сили е унищожаване на рестриктивните мерки, наложени от ДРСМО.
Москва алармира, че в случай че Вашингтон усили нуклеарните си сили, може да усили броя на крилатите ракети 9M729 на мобилни остановки, както и на ракетната система " Калибър ".
По-рано бяха признати разнообразни ограничения и в този момент се разисква в Конгреса за финансиране на проучвания и разработки на идващото потомство американски нуклеарни и стандартни балистични оръжия, като сумите доближават към 100 милиона $.
Критиците споделят, че Русия и Китай са разработвали някои от тези качества, с цел да компенсират очевидните, като цяло необятни военни преимущества на Съединени американски щати, на които в никакъв случай няма да могат да се опълчват.
Те също по този начин споделят, че цената от към 100 милиона $ е единствено началото на това, което би могло да бъде в нова, модерна конкуренция с оръжия, която може да излезе отвън надзор.
Всичко това също се свързва назад с Иран.
Докато в един миг от историята Съединени американски щати и Русия може би са мислили, че техните неповторимо разрушителни нуклеарни и кибер качества ще си останат сред тях, новата история опровергава това.
Броят на страните с нуклеарно оръжие непрестанно нараства от две на девет и заплашва да нарасне още.
Освен това, в случай че страна като Северна Корея може да създаде това, което се счита за начало на атомна нуклеарна бомба (след като към този момент разполага с атомната бомба от ранно поколение), тогава и други нови нуклеарни и кибер качества, които развиват висшите сили, също могат да се разпространят един ден и измежду други страни.
Колкото повече способи за потребление и разполагане на нуклеарни оръжия съществуват, толкоз по-голяма е опасността, която ще съставляват страни като Иран и Северна Корея или даже терористи, които няма какво да губят.
Това не значи, че последните ходове на Съединени американски щати са верни или неверни - и грандиозните игри за надзор на нуклеарните оръжия може да наподобяват надалеч от израелските проблеми.
Но с изключение на капацитета за световен нуклеарен холокост сред двете най-големи нуклеарни сили в света, в случай че някой извърши неточности, Ерусалим някой ден може да бъде изправен пред нови нуклеарни закани, които могат да бъдат проследени до настоящето отваряне на кутията на Пандора.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР