Текстовете изцяло съответстват на Орхуската конвенцияСъс 138 гласа “За депутатите

...
Текстовете изцяло съответстват на Орхуската конвенцияСъс 138 гласа “За депутатите
Коментари Харесай

Депутатите спасиха „бързата писта“ за важни проекти

Текстовете напълно подхождат на Орхуската спогодба

Със 138 гласа “За ” депутатите избавиха през вчерашния ден така наречен “бърза писта ” за планиране и строителство на основни капиталови планове. В началото на август президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за запазване на околната среда, върху текстовете, с които се отстранява втората правосъдна инстанция при обжалване на административни актове, свързани с екология и биологичното многообразие. Според Радев страната би трябвало да основава освен регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, само че и за ефикасен надзор за тяхното използване. А екологичното законодателство е превантивно ориентирано – да не настъпят непоправими екологични последствия, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно правосъдно произвеждане.

От ГЕРБ обаче бяха безапелационни, че поправките касаят единствено за обектите с национално значение, а те не са доста. Става въпрос за огромните инфраструктурни планове, които са минали и минават една по-дълга фаза на обмисляне, на определяне в стратегическите и съответните проекти по тяхното приложение, които към този момент са имали публично разискване и публиката от дълго време ги познава. Мнозинството напомни, че в Закона за околната среда и водите не се основава казус, защото и в Закона за устройство на териториите има така наречен “бърза писта ” за вложения. Поправката единствено дава опция за най-благоприятен резултат за задвижване на значими планове за малко време. Експерти припомниха, че избавените от ветото текстове напълно подхождат на Орхуската спогодба, която съдържа рамката на условието за присъединяване на обществеността в процедурите по въздействието на околната среда, където условието е правосъдната фаза и правосъдния надзор да бъде ефикасен и бърз. От ГЕРБ подчертаха, че измененията не национални паркове, с естествени паркове, със предпазени територии и тн. А единствено инженерна инфраструктура, която се строи със статут на обект с национално значение.

Контра

Българска социалистическа партия дава закона на Конституционен съд

 04-02 Ще внесем в Конституционния съд с тъжба във връзка с член 125 от Конституцията. Това съобщи от парламентарната естрада водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка на екопоправките. “Събираме подписи и юридическият спор, и конституционността ще реши този в България, който има тези пълномощия ”, съобщи още Нинова. Тя пристигна в Народното събрание макар, че очевидно не се усещаше добре поради претърпяната лека злополука.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР