Текстът е резултат от продължило повече от година разследване на

...
Текстът е резултат от продължило повече от година разследване на
Коментари Харесай

Как се печелят милиони от хора, дарили телата си за науката

Текстът е резултат от траяло повече от година следствие на " Ройтерс " за нерегулирания пазар на човешки остатъци в Съединени американски щати. Серията публикации е озаглавена " Търговията с тела ". Заглавието на този текст е на " редакцията. Той е вторият, който " Дневник " разгласява.

През 2008 година процъфтяваща компания на име Science Care основава проект за разгръщане на национално равнище, дълъг 55 страници. Документът за вътрешна приложимост планува добива на недопечен материал до десетична запетая и облагите – до $.

Целта – облагите от продажбата на човешки тела, дарени за просвета, да стигнат оптималната стойност. Компанията употребява непознат модел, с цел да подсигурява качество – този на " Макдоналдс ".

Основателят на Science Care Джим Роджърс цели да доставя клиентите с едни и същи елементи от трупове, без значение кой клон на компанията извършва поръчката. Ето за какво той цитира методите на произвеждане, доведени до съвършенство от Рей Крок – визионерът, който трансформирал будката за хамбургери в империя за бърза храна, споделя чиновник, работел в близко съдействие с Роджърс.

" Използваше аналогията с " Макдоналдс " - без значение къде отиваш, получаваш едно и също нещо ", споделя някогашният шеф по качеството Джон Кавър в удостоверение под клетва през 2009 година В скорошно изявление той повтаря: " Ставаше въпрос единствено за качество. Купиш ли си " Биг Мак ", той ще е идентичен и в Луизиана, и в Сан Франциско ".

" Макдоналдс " и Крок са забогатели от продажба на хамбургери. Science Care и Роджърс са създали милиони от човешки елементи. Между 2012 година и 2014 година Роджърс и брачната половинка му и съучастник Джоузи, трансформират дарените мъртви в най-малко 12.5 млн. доходи, демонстрират одити на данъчната работа и правосъдни документи, прегледани от организация " Ройтерс ". Двамата евентуално са спечелили милиони от Science Care в годините преди и след този интервал. А през 2016 година са я продали на компания за частни финансови вложения. Условията не са разкрити, само че в продажбата е включен необикновен актив – писмени свидетелства на над 100 000 души, които са дали обещание на Science Care телата след гибелта си.

Миналата година Джим и Джоузи Роджърс изработен по поръчка аероплан и два първокласни парцела край Финикс. Имат благосъстоятелност в Хавай и покрай ски курорт в Телюрайд, Колорадо. 49-годишният Джим Роджърс отхвърли да даде изявление. В свое изказване, пратено на организацията, твърди, че е продал Science Care, с цел да прекарва повече време със фамилията си. Компанията се брандира като " водещата стратегия за дарения на цели тела " и съгласно Роджърс тя е придала престиж на промишлеността.

" Чрез успеваемостта си, Science Care съумя да снижи цените за откривателите, като по този начин извърши по-добре желанията на донорите да допринесат за науката ", споделя той.

Даренията на тела са нещо друго от даренията на органи, които са част животоспасяващ развой, при който хирурзи трансплантират сърца и бъбреци от неотдавна умряли хора. Различават се и от извличането на сухожилия и кости от трупове, с цел да могат да се оперират ранене или заболели. Тези практики се контролират строго от американското държавно управление. Продажбата на органи и други телесни елементи за трансплантация е незаконна.

Тъкмо наобратно – компании като Science Care имат право да дисектират дарени тела и да продават или дават чартърен частите им – торсове, глави или крака, с дребни изключения.

" Хората имат сантименталните илюзии, че дарят ли тялото си, ще създадат света по-добро място ", споделя правистът Рей Мадоф, който изследва по какъв начин американските закони третират мъртвите. " Не се сещаме, че бизнесът ще употребява телата за облага ".

Според данните на компанията, предходната година тя е получила към 5000 тела като подаяние. От 2011 година до 2015 година, последните пет години, за които има обществено налични данни, Science Care е получила най-малко 17 000 тела и е продала или дала чартърен над 51 500 елементи. Отплатата е забележителна. Дарените тела са се трансформирали в годишни продажби за 27 млн. $, демонстрират документи. В това число се включват и приходите от семинари за медици, по време на които те могат да се упражняват с дарените тела. Частната компания не разкрива облагите си.

Служители на медицински учебни заведения в Пенсилвания и Флорида рапортуват, че конкуренцията на Science Care и други брокери води до понижение на броя на телата, дарени за тях, с цел да практикуват студентите. Science Care се популяризира по-агресивно от медицинските университети и предлага на донорите по-добри условия – да вземем за пример да вземе тялото гратис.

" Изгубихме доста дарения поради тях и не можем да удовлетворим потребностите на учебните заведения си ", споделя Клариза Мъри от пенсилванската държавна организация, която координира процеса на даряването. " В лабораторията по анатомия шестима студенти работят върху един донор, а би трябвало да са трима-четирима ".

Сегашният изпълнителен шеф на Science Care Брад О`Конъл споделя, че не е получавал недоволства от медицинските университети. Маркетингът на компанията във Флорида и Пенсилвания би би трябвало да оказва помощ, вместо да им пречи, защото покачва информираността. Макар че документите за подаяние настояват, че Science Care е организация с идеална цел, те не споделят експлицитно, че телата или елементи от тях ще бъдат продавани.

Гейл Уилямс-Сиърс – здравна сестра от Вирджия, твърди, че нито тя, нито татко ѝ са осъзнали, че Science Care може да извлече облага, преди той да подпише, че ще подари тялото си преди гибелта си през 2013 година Джон М. Уилямс-младши, който е умрял на 88 години, е взел участие във Втората международна война и Корейската война, получил е магистърска степен по обществени действия и е прекарал десетилетия в държавното управление на Мериланд, защитавайки ползите на децата.

" Баща ми беше доста спестовен ", споделя дъщерята. " Мислеше си, че е неуместно да се платят куп пари, с цел да го заровят в земята ". Решението му да подари тялото си се е дължало и на интереса му към положителното здраве, християнската му религия и научната фантастика, споделя още тя. Когато го приели в болничното заведение, си взел документите за подаяние, при положение, че почине.

" Не помня в тях да се споделя, че ще продадат тялото. Мислех, че то просто ще иде за проучвания, а не че ще печелят от благотворителния жест. Явно в този свят към този момент всеки гледа да печели, без значение по какъв начин. "

Тръбопровод за мъртви

Нито Science Care, нито Роджърс или новите притежатели са били упреквани в погрешно отнасяне на човешки елементи. Конкурентите хвалят професионализма на компанията. Тя демонстрира образно по какъв начин огромна, добре ръководена компания може да генерира богата възвращаемост от хората, чиито остатъци са нейния артикул.

Анализът на триумфа на Science Care се базира на държавни архиви, данъчни одити, вътрешни документи и изявленията с сегашни и някогашни чиновници, свидетелства под клетва по дело за кражба на комерсиална загадка, заведено от компанията против неин съперник. В показания от 2010 година нейни ръководители разискват поверителни тактики за събиране и продажба на тела.

Роджърс, да вземем за пример, свидетелства, че моделът ѝ за придобиване на тела е " моторът на цялата на компания ". Вместо да чака донори, компанията търси мъртви или съдбовно заболели, като си построява връзки с погребални домове, приюти и лечебни заведения. " Никой не го е правил преди ", споделя той.

Бившият началник на националния отдел на ФБР за измами в опазването на здравето Роб Монтемора споделя, че практиката да се продават дарени тела е легална. Но би следвало околните на умрелия да печелят от това. " Семействата не осъзнават, че едно тяло има голяма стойност ", изяснява той. " Печелят всички, само че не и хората, които дават суровия материал. "

Новият притежател на Science Care – Northlane Capital Partners, се управлява от деец в вложенията, която има и Potpourri Group, чиято дъщерна компания Cuddledown се занимава с произвеждане на спално долни дрехи. Potpourri ръководи и онлайн каталога Whatever Works, който продава артикули от култивиран принадлежности до секс играчки.

Интересът на Northlane Capital в продажбата на тела не се лимитира със Science Care. През февруари компанията е придобила и друга огромна компания, която е обединила с първата. Миналата година сътрудниците са изразили интерес за покупката на две други сдружения. " Макар да сме възхитени от вероятностите за органично разгръщане на Science Care, ние я виждаме и като неповторима платформа за възможни придобивки " в пазара за телесни елементи, написа сътрудникът Шол Игъл. Сделката не е била подписана. Игъл е пренасочил настояването на " Ройтерс " за коментар към настоящия изпълнителен шеф на Science Care О`Конъл, съгласно който компанията няма проекти да се уголемява.

" Не се фокусираме върху това какъв брой огромни можем да станем ", твърди той. " Фокусираме се върху това да си вършим работата добре. () Да бъдем организация с комерсиална цел ни оказа помощ да подредим задачите си, тактиките и процесите ".

Хосписите като " дойна крава "

Роджърс основава Science Care през 2000. По това време е продавал застраховки за погребения и таман е приключил магистратурата си по бизнес администрация. Казва, че проектът му се е зародил, откакто е осъзнал, че има потребност донорите да бъдат свързани с откривателите, които мъчно откриват положителни екземпляри.
" Не виждах причина да няма организация като Science Care ", която да доставя пазара, свидетелства той в делото за комерсиалните секрети. Пак там разказва по какъв начин убеждаването на донорите е " предната линия " и " моторът на цялата компания ". За да развие дарителска база, Science Care търси компании, обслужаващи мъртвите и умиращите.

" До огромна степен всичко се базираше на връзки ", споделя той. " Когато я сътворих през 2000 година, открих кои погребални организации, приюти, обществени служащи и духовници в огромни лечебни заведения биха приели добре посланието ни ".

В първите си 10 години Science Care е похарчила над 1 млн. $ за маркетинг и брандиране. " Не можем да " продадем " активността си. Става въпрос да образоваме хората, да им дадем опция да вземат осведомено решение. И най-после комбинираме това с брандинга, срещите с клиенти, типа и чувството. "

Обичайното предложение към умиращите и фамилиите се основава на две линии на разбиране. Първата е алтруистичната – че дарението ще помогне на медицината, а посредством нея – и на други хора в потребност. Втората е финансова – то ще спести пари. Средната цена за заравяне е към 7000 $, демонстрират данните на Националната асоциация на погребалните шефове. Обикновената кремация стартира от 400 и надминава 1000 $.

Търговци на тела като Science Care оферират най-евтината опция – безвъзмездна кремация в подмяна на тялото. Сделката – тя заплаща за кремацията на неизползваните остатъци и за връщането на пепелта на фамилията, това нормално лишава няколко седмици.

Бивш чиновник на Science Care, Кевин Лоубръра, който е работил там сред 2003 година и 2008 година, е пътувал неведнъж, с цел да популяризира концепцията по конвенции на пенсионери, лекари и притежатели на погребални бюра. Пращали са го и при медицински сестри и духовници в приюти. " Джим и Джоузи прозряха, че приютите са дойна крава за тях ", изяснява той. " Хората там са на ръба на гибелта и се нуждаят от опция на скъпите обичайни грижи ".

Големият приток на безвъзмездни тела, някои от тях от хора с финансови проблеми, е жизненоважен за бизнес модела. Сайтът на Science Care акцентира, че даряването на тяло подсигурява " безвъзмездна кремация ". Тази причина притегля работещите небогати.

Сред тях – Лу Джийн Макклендън, 64-годишна пенсионирана шофьорка на рейс от Анистън, Алабама. Когато другарка дарила тялото си, Макклендън решила да последва образеца си.

Диабетичка, която отглежда внуците на рано умряла своя другарка, Макклендън печели едвам 38 000 $ и неотдавна колата ѝ е била иззета. Преди си правила погребална застраховка, само че с цел да спести разноските на фамилията си, решила да подари тялото си. " Нищо не ми коства. Каква по-добра оферта? "

 Макклендън със фотография на приятелката си, която също е дарила тялото си.
© Reuters

Макклендън със фотография на приятелката си, която също е дарила тялото си.

Освен че работи по приютите и домовете за остарели хора, Science Carе си е уреждала и покупко-продажби " колаборативни пренасочвания " с погребалните домове. Което значи, че тя може да си избира тела преди останалите брокери с така наречен " право на първия отвод ". Отплаща се на погребалните шефове с маркетинг и благоприятни условия за продажба, демонстрират контракти от 2012 година и конфиденциален маркетингов документ. Сред изгодите за погребалните бюра е шансът да се асоциират с марката и да популяризират безплатната кремация на уеб страницата си. " Има изгода за маркетинга ", споделя Джеф Воволиек, притежател на компания за кремация в Чикаго.

Погребалните бюра получават заплащане за всеки донор. Според документи от 2013 година, принадлежащи на такова бюро от Флорида, Science Care Плаща от 180 до 525 $ на тяло. Документи от делото за комерсиалните секрети демонстрират цени до 1430 $ за други бюра.

В изказването си пред " Ройтерс " Роджърс твърди, че множеството донори стигат до компанията посредством познати и другари. Две трети от тях цитирали алтруизма като претекст. О`Конъл, който управлява компанията в този момент, споделя, че тя си партнира с към 100 погребални бюра, само че 4 на всеки 5 индивида подаряват по други аргументи, а не поради финансовите си проблеми. " Не мисля, че безплатната кремация е претекст ", написа той.

Маркетингов инструмент

Докато Science Care търси тела, Роджърс развива тактика за обработката и продажбата. За да притегли клиенти, трябвало да трансформира компанията в най-уважавания и непрекъснат снабдител на човешки елементи. Изгражда корпоративна просвета, която залага на вниманието към детайла, настояват някогашни чиновници. Нищо – даже пакетирането – не е оставено на случайността. Science Care е имала 10 разнообразни метода за сглобяване на кутия, с цел да подсигурява, че изпратените елементи стигат до получателя безвредно, несъмнено и без вреди.

През 2003 година компанията става първия търговец на тела, получил акредитация от Американската асоциация на банките за тъкани, в която вземат участие най-вече организации за трансплантации. В изказването си пред " Ройтерс ", Роджърс твърди, че стремежът му да сътвори " транспарантна и ясна система за акредитация () оказва помощ промишлеността да бъде транспарантна и отчетна. "

Да получи акредитация рано е било един от най-хитрите ходове на Роджърс, споделят негови някогашни чиновници и съперници. Необходими са му били прецизност; строго придържане към процедурите за даренията, дисекцията и доставките в един нерегулиран пазар. Това е разрешило и на компанията да се промотира като почтена за доверие. Печатът на утвърждение, получен от Асоциацията, участва в маркетинговите ѝ материали и документите за продажба.

" Определено дава повече благоприятни условия, отваря порти, дава самопризнание ", споделя някогашният шеф по качеството Кавър пред съда. " Може да се употребява като маркетингов инструмент пред донорите ".

През 2004 година Роджърс отваря втори офис покрай Денвър и сменя статута на организация към комерсиален подобен, откакто до момента тя е била с идеална цел. През 2006 година Science Care основава стратегии, които доставят с телесни елементи лаборатории, тъй че лекари, парамедици и други медици да могат да практикуват върху тя. Стратегически проект от 2007 година планува " нападателна маркетингова акция за увеличение на % на донорите ", " интензивно таргетиране на нови клиенти ", които да отърват компанията от " ниско търсените екземпляри ", т.е., телесни елементи, които залежават, като длани и стъпала.

През 2008 година компанията основава и 55-страничният проект за национално разгръщане, който дава прогнози до 2011 година В него се планува от всяко тяло да се вадят по 4.9 елементи за приложимост, изчислени са и приходите и избрани разноски върху получено тяло. През 2009 година за всяко тяло се харчат 46 $ за реклама, 104 за застраховка и 5 за храна и занимания. Откъм доходи – всяко ще донесе 6392 $, като облагата е 677.55 $ на мъртвец. Тригодишният стратегически проект предлага равнищата на дарения да се удвоят и да стигнат до 3886 тела до края на 2011 година Той бива съвсем изпълнен.

Синът на Science Care

Септември 2009 година е върхова точка в историята на компанията. Бизнесът се развива толкоз добре, че трима висши чиновници напущат, с цел да отворят своя компания – GenLife Institute. Това води до делото за комерсиалните секрети. Science Care упреква тримата, че употребяват нейна информация за клиентите, маркетинга и цените, както и контактите ѝ.

" Science Care влага милиони долари да се популяризира пред донорите и те желаят да се конкурираме за същите хора ", написа в желае. Ответниците оспорват с довода, че тази информация е известна и публичнодостъпна. Адвокатите им сочат, че договорите им с компанията не са били обвързващи, тъй като формулировките в тях са били необятни и неточно завършени по този начин, че да пречат на конкуренцията. " И за това има причина ", споделя юрист на GenLife. " Бизнесът е доста печеливш. "

Съдебните документи разкриват яростна битка за доставяне с тела на здравно университет в Карибието. Science Care е продавала трупове по 12 000 $ единия. GenLife предложила 15 тела по 11 000 $ и въпреки Science Care да е предложила 33% понижение, не съумяла да си върне клиента. Делото приключва със секретно съглашение през 2012 година GenLife сменя името си на United Tissue Network и от този момент насам се е трансформирала в един от най-големите търговци на тела в народен мащаб. Неин представител отхвърли да разяснява.

Да печелиш от дарения

Докато Science Care пораства, управлението ѝ постоянно разисква какви цени да желае за телесните елементи, демонстрират свидетелствата от делото. Те звучат необичайно на фона на обществените изказвания, че продава единствено услугите си, а не самите елементи. Както и доста други брокери, Science Care постоянно споделя пред донорите и клиентите, че ѝ се заплаща единствено за добива, съхранението дисекцията, подготовката и транспортацията. В общоприет собствен контракт от 2015 г тя твърди, че " човешката тъкан е скъпа и не може да бъде притежавана, купувана или продавана ". Обяснението за пред клиентите е сходно.

В Индиана и Илинойс това я е освободило от налозите върху продажбата, защото продавала услуга, а не артикул, и основана цените си на подготовката на телата, вместо на пазарните условия. Но в свидетелствата си под клетва, управлението на Science Care твърди друго – че ще вдигнат цените до такава степен, докъдето пазарът разреши.

" Определяхме ги съгласно търсенето и предлагането ", споделя някогашният президент на компанията Грег Мартенсън, " Използвахме тази информация ". Кавър свидетелства, че " чистите доходи на донор " - т.е., парите, извоювани от всяко тяло – са били основен параметър. Роджърс съпоставя методите за установяване на цените с игра на покер.

Сегашният изпълнителен шеф О`Конъл твърди, че продажбите в този момент са разнообразни и цените се дефинират както от подготовката на телата, по този начин и от търсенето и предлаганото. Цените варират според от потребностите на клиента и положението на тялото. Някои клиенти одобряват наднормени или подномермени тела, други не. Някои употребяват тела, минали през хирургични интервенции, други – не. Всяко тяло има друга стойност, споделя той. " То не е машинен детайл ".

Някои от документите, предлагани на клиенти, сочат, че покупката на човешки елементи е противозаконна, цитирайки Националния акт за трансплантаия на органи. Всъщност малко щатски закони не разрешават търговията с цели трупове или с органи, които не служат за трансплантация. Федерални чиновници изясняват пред " Ройтерс ", че този закон не се ползва за телесните елементи, с които работи Science Care. O`Конъл изяснява това противоречие с обстоятелството, че компанията работи в " млада и разрастваща се промишленост, която няма консистентна и добре избрана правна и регулаторна рамка ".

Две къщи и аероплан

Въпреки бягството на основни чиновници, Science Care пораства. През 2011 година тя отваря обучителен център в Ню Джърси, а по-късно го мести във Филаделфия. През 2012 година отваря нови клонове във Флорида и Калифорния.

Успехът си проличава по данъчните заявления на Джим и Джоузи Роджърс за 2012, 2013 и 2014 година " Ройтерс " е прегледала отчети за тези години, приложени към дело, заведено от фамилията против данъчната работа. Според страната облагаемият им приход е бил 15.1 млн. $ за тази години, съгласно тях – 11.6 млн. Данъчните настояват, че в тях влизат 12.5 млн. $, извоювани посредством холдинговата компания, притежаваща Science Care. Според двойката точната сума е 9 млн. Говорителка на данъчните отхвърля да разяснява, двойката също, с изключение на, че прецизира, че Джим Роджърс е задържал " дребен дял " в Science Care след продажбата на компанията.

Двамата са си купили две къщи в квартали с контролиран достъп в Аризона – едната на стойност 2 млн. $, а другата – 2.5 млн. Миналата година Джим Роджърс си е купил и аероплан – 2016 Cirrus SR22T, изработен особено за него, с базова цена 619 000. Купил е и хангар на стойност 212 800 $, на малко летище на север от Финикс.
Макар че отказал да даде изявление на " Ройтерс ", той е коментирал живота и парите в онлайн конгреси. В отговор на човек, който е желал информация за финансовите аспекти на притежанието на аероплан, той споделя, че машината е скъпа, само че ще го направи благополучен.

" Не ти би трябвало да си най-богатият мъж в гробището ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР