Текстът е препечатан от Дойче веле.Европейските избори изправят българския избирател

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.Европейските избори изправят българския избирател
Коментари Харесай

Не, БСП не е алтернатива на модела "Борисов"

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

Европейските избори изправят българския гласоподавател пред комплицирана алтернатива. От една страна той би трябвало да изпрати мощно обръщение на ГЕРБ, че моделът на ръководство, който Борисов е открил дружно с Движение за права и свободи, не може да продължава повече. Това е модел на привилегии за близки до властта хора, които натрупат благосъстояние, заобикаляйки закона. Последният образец, който заслужено вбеси хората, бяха " къщите за тъщи ": усвоени евросредства за построяването на частни вили, вместо (както програмата изисква) за основаване на занаят и работни места в едва развити региони.

Символът на този модел обаче е различен - аферата " КТБ ". В този абсурден случай, под благосклонния взор на служби, регулатори и правоприлагащи органи, близки до властта предприемачи си напазаруваха медии и компании с парите на вложителите в една банка. Банката банкрутира, страната и банковите инвеститори бяха натоварени със загубите, а 4 милиарда лв. минаха в едни или други частни ръце, като борбата продължава и до през днешния ден.

Не, Българска социалистическа партия не е опция

Избирателят обаче не може да изпрати нужното обръщение на ГЕРБ, гласувайки за Българска социалистическа партия или другите " патриоти ", тъй като те не са опция на наложения модел. Нещо повече: в ръководството си Българска социалистическа партия неведнъж е доказвала, че реализира даже по-лоши резултати, като в същото време резервира гореописаните корупционни характерности. И в актуалната им електорална листа най-яркият стопански специалист е професор Румен Гечев - индивидът, чиято политика се увенча със срив на цялата банкова система, хиперинфлация и коренно обедняване на българите по време на Виденовото държавно управление. А и циреят КТБ се спука при последното престояване на социалистите във властта (2013-2014 г.) и по този начин възроди загатна за злополучните 1996-1997. " Патриотите " пък се постановиха просто като комфортен заряд за държавни управления, които поддържат описания корупционен модел на ръководство: както " Атака " направи допустима обединението " Орешарски ", по този начин и " Обединени патриоти " са смокиновият лист, зад който ГЕРБ и Движение за права и свободи де факто ръководят дружно.

Тази алтернатива на гласоподавателя ще има един сигурен резултат - много хора просто няма да отидат да гласоподават. Социолозите предвиждат ниска интензивност, като част от гласоподавателите на ГЕРБ към този момент отдръпнаха поддръжката си за тази партия - точно това докара до нежна краткотрайна преднина за Българска социалистическа партия. Подобен углавен избор обаче рискува да даде недостоен антикорупционен бонус на Българска социалистическа партия, както и да оправдава " консервативния завой " на лидерката Корнелия Нинова.

Ефектите от тази алтернатива върху предизборната акция са следните:

Ефект първи: сменят се хора

Борисов реши да работи пожарно. Оставката на министър Порожанов беше следващият опит корупционните кавги да се тушират с лични жертви от държавното управление и парламентарното болшинство. От съдържателна позиция беше разумно някой да поеме отговорност за безобразията във фонд " Земеделие " и за неналичието на надзор при харченето на евросредства - в този смисъл тази оставка беше нужна. Но към този момент е пределно ясно, че проблемите са систематични и засягат целия модел на ръководство: къщи, жилища, банки - умишлено заниженият държавен надзор дава опция на близки до властта да се облажат по многочислени способи. Нещо повече: те като че ли живеят с възприятието за безотговорност, заради което са станали много арогантни и неприкрити в своите дейности.

Ефект втори: моделът си остава

Това е най-видимо в желанието да се резервира статуквото в прокуратурата, КПКОНПИ, регулаторните органи и медиите. С прекосяването на Нова телевизия към Домусчиев, медийната стена към ръководството на ГЕРБ и Движение за права и свободи получи сериозна надстройка - с благоприятни условия за създаване на парна баня и барбекю, на което да се пекат съперниците на властта. Разбира се, жертването на лоялисти като Цветан Цветанов несъмнено ще сътвори земетресения в ръководството. За да се удържи политическата дисциплинираност, ще се наложи да бъде непокътнат цялостен надзор над репресивните принадлежности на властта - покачване на обвинявания и инспекции от разнообразни организации и комисии.

Ефект трети: Българска социалистическа партия се снишава

Една от най-фрапиращите страни на дебата Габриел-Йончева беше това, че и двете не загатнаха съкращението " КТБ ". Това би било разбираемо, в случай че спореха по европейски политики. Но Йончева безапелационно показва, че е надалеч от европейската тема и по принцип теглеше дебата сякаш към въпроси за корупцията в ръководството " Борисов ". Персоналната история на Йончева - офшорните компании с хора от банкрутиралата банка - може би изяснява пропуща на тематиката " КТБ ". А фактът, че Българска социалистическа партия е подбрала подобен човек да води листата ѝ, е изцяло задоволителен, с цел да се разбере общата политика на социалистите по тематиката. Като цяло Българска социалистическа партия желае ГЕРБ да падне от власт, след което да наследи основания модел на ръководство - хората на Нинова нито имат желание, нито имат потенциал да го трансформират.

Ефект четвърти: димки и театрални резултати

Голяма част от останалите детайли на акцията са димки и театрални резултати, които целят да прикрият мъчителния централен проблем. " Патриотичното " шоу се вихри по псевдо-теми като несъществуващи мигранти, въобразени трети и четвърти полове и дискриминация от страна на Европейски Съюз, проявяваща се в единия лешник по-малко в българския шоколад. Как пък един публицист не се сети да попита така наречен " патриоти " за какво се сдружават с душманите на България в Европа, откакто българският народен интерес сякаш им е толкоз благ?

Едните " патриоти " са в групата, основана от английските консерватори, които предизвикаха Брекзит главно за да спрат миграцията от Източна Европа и най-много от България и Румъния. Другите пък са напряко приятелки на Льо Пен и Салвини, които (ако в миналото имат решаващата дума в ЕС) небрежно ще изолират България, Румъния и сие освен от взимането на значими решения, само че и от богатствата на еврочленството. Как сходни съюзи минават за отбрана на националния ни интерес - това е една от мистериите на тази акция. Към нея би трябвало да се прибави и новата нервност към Стратегията за детето, която пък е признак за всеобщо психосоматично отклоняване.

Дилемата на гласоподавателя е ясна: промяната на хора във властта не всеки път води до промяна на модела. Разбира се, има и интелигентни решения на тази алтернатива, само че дали гласоподавателите ще ги открият измежду разнородните димки? Ще разберем на 26 май.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР