Текстът е част от съвместната поредица на Фондация "Нашите недоносени

...
Текстът е част от съвместната поредица на Фондация "Нашите недоносени
Коментари Харесай

Кърменето и поддържането на лактацията от психологическа гледна точка

Текстът е част от взаимната поредност на Фондация "Нашите недоносени деца " и Puls.bg за разпространение на проблемите, които срещат родителите на недоносени деца и решенията, които могат да се изведат от положителната процедура в Света и в България.

Този текст ни е възложен с общителното подпомагане на Фондация "Нашите недоносени деца ". Негов създател е Анета Калчева.

Анета Калчева е психолог, сертифициран инструктор за подготовка за раждане и съветник по кърмене към Национална асоциация „ Подкрепа за кърмене “. Работи с деца и родители, като употребява арт лечебни техники и психодрама.

~

~

~

Първите месеци от развъждането на прибързано родените бебета могат да бъдат доста сложни за родителите, изключително за майката. Често можете да се почувствате изтощени, претрупани и да изпитате редица отрицателни страсти, в това число меланхолия, изтощение, боязън, яд или даже виновност. Понякога дружно с всички тези прочувствени провокации може да се окаже, че кърменето също е по-трудно в сравнение с очаквате.

Въпреки това да осигурите кърма за вашето бебе е едно от значимите неща, които можете да извършите за него. Вашето майчино мляко е цялостно с хранителни субстанции, които единствено вие можете да осигурите. Докато медицинският личен състав прави всичко допустимо, с цел да се грижи за вашето бебе, вие сте единствената, която може да обезпечи храна, което е идеална основана от Вашето тяло за Вашето бебе.

Независимо дали сте обмисляли да кърмите, преждевременната поява на бебето изправя майката пред нуждата от взимането на това решение на момента. Майките на прибързано родени бебета би трябвало да стартират да изцеждат колкото е допустимо по-скоро, в случай че бебето им не може да стартира да се храни непосредствено от гърда. Често упованията на майките за количествата, които ще изцедят могат да бъдат обезкуражаващ фактор. Количествата, които изцеждате първоначално могат да бъдат дребни, изключително през първите дни. Това до каква степен постоянно изцеждате е от първостепенна значимост за увеличение на количеството кърма, които ще осигурите на своето бебе.

Изцеждането и обезпечаването на кърма разрешава да извършите нещо за вашето бебе, което никой различен не може. Изцеждането през тези първи дни и седмици може да бъде на моменти обвързвано и с отрицателни страсти. Процесът на изцеждане може да бъде прекомерно дълъг, прекомерно постоянно или даже прекомерно противен - допирът на едно изкуствено пластмасово устройство, характерният звук е помпата са неща, които е допустимо да ви попречат да се отпуснете. Релаксацията и това да мислите за вашето бебе могат да спомогнат да се отпуснете, което от своя страна да помогне и за по-лесното потичане на млякото. Едно забавно изследване открива, че майките изцеждащи се на фона на релаксираща аудио-касета, са произвели повече от 50% повече мляко от контролната група. За да се отпуснете може да да създадете най-оптималната за Вас среда. Важно е да си осигурите безшумно, релаксиращо и персонално място, на което да можете да изцеждате кърмата, нужна за Вашето бебе.

Преходът от хранене с шише до извънредно кърмене съставлява неповторима обстановка и огромно предизвикателство за детето и майката. Свързани публикации.. Д-р Диана Аргирова: Трябва следене на недоносените след изписването 0 Д-р Таня Праматарова: Грижата за недоносените у нас не е задоволителна 1 Надя Дренска: Крайно належащо е да бъдат давани съответни препоръки на родителите на недоносени деца 0

Макар че някои майки стартират да изцеждат първоначално те могат да имат разнообразни аргументи да не желаят да слагат бебето си на гърдата по-късно и да продължат с изцежданията. Предпочитанията за хранене на майките за тяхното недоносено бебе могат да бъдат сходни на тези и при майки на бебета

родени на термин. Такива майки споделят, че храненето с шише е по-удобно, изключително поради обстоятелството, че бащата или различен член на фамилията може да храни бебето, което пък разрешава на майката повече независимост. Участието на бащата в храненето се вижда от някои майки и като добър метод за включването му в грижите за бебето. Храненето с шише разрешава на някои майки да избегнат възприеманото стеснение от кърменето на публични места. Нежеланието на майките да слагат недоносеното бебе на гърда може също да се дължи на неналичието на убеденост в способността на организма да създаде нужното количество за бебето или в желанието деликатно да се следи количеството призната кърма.

Въпреки че храненето с изцедена кърма има съвсем всички физиологични преимущества както и кърменето, самото кърмене на вашето недоносено бебе има редица психически изгоди.

Един от позитивите на кърменето може да се показва в продължителният контакт кожа до кожа. Контактът кожа до кожа (известен също като " кенгуру грижа ") е значим за развиването на вашето бебе.

За Вашето недоносено бебе контактът кожа до кожа спомага да се контролира и поддържа сърдечната периодичност и дишането, понижава напрежението и / или болката, предизвиква здравословното наддаване на тегло и му оказва помощ по-добре да се приспособява към околната среда. При майката, контактът кожа до кожата оказва помощ за попречване на следродилната меланхолия и покачва увереността ви като нов родител.

Когато кърмите е доста по-лесно да осъществите контакт на вашата кожа с кожата на вашето бебе. Когато храненето се прави с шише, е значимо да отделяте в допълнение време всеки ден, с цел да държите бебето си по този метод.

В допълнение към добре известните удобни резултати, кърменето може да способства за усилване на чувството за връзката сред майката и прибързано роденото бебе , за по-доброто разбиране на новата родителската роля или пък повишение на увереността в себе си. Едно проучване на група от прибързано родени бебета сред 30-35 седмица от бременността в продължение на 4-седмичен интервал след изписване открива, че майките, които са били в положение да кърмят извънредно или да кърмят от гърда повече от половината от времето, са имали доста по-високи равнища на убеденост от тези, които не са.

Кърменето на Вашето недоносено бебе може да спомогне и за по-лесното прочувствено обвързване с него, да усъвършенства общото прочувствени и психологично положение преди и след изписването на бебето, както и да даде опция за различен фокус, върху който да се фокусирате и по този метод да понижи тревогата.

Редица проучвания демонстрират, че актът на кърменето е обвързван с позитивни психически резултати за майката във връзка с настроението и напрежението. Mezzacappa и Katkin организират изследване измежду майки, които кърмят и такива, които хранят с шише. След кърмене при майките е регистрирано понижение на възприемания стрес и отрицателното въодушевление по отношение на това, което се открива след хранене с шише. Обратно, храненето с шише наподобява понижава позитивното въодушевление. Изследователите допускат, че с течение на времето кърменето може да докара до по-голямо привързване на майката към бебето, а намаляването на отрицателното въодушевление и напрежението може да понижи риска от следродилна меланхолия. Тези констатации са в сходство с тези, открити от други, които оповестяват за по-високо равнище на задоволство и позитивно прочувствено прекарване при дами, които са кърмили бебетата си.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР