Тексас дава зелена светлина на най-големия в света завод за

...
Тексас дава зелена светлина на най-големия в света завод за
Коментари Харесай

В Тексас започва производство на е-гориво. Само за Порше

Тексас дава зелена светлина на най-големия в света цех за електронни горива, подсилен от Porsche. Компанията HIF към този момент е утвърдена за започване на строителството на оборудване, което може да промени разпоредбите на играта.

Строителството е планувано за 2024 година

Чилийската компания стартира производството на синтетично гориво през декември предходната година, като по този мотив част от скъпоценната течност беше налята в Porsche 911.

Произведеното там електронно гориво обаче е предопределено за Porsche, с цел да бъде употребявано в немските спортни серии за коли и в Porsche Experience Centers в международен мащаб.

Пилотният цех потвърди, че концепцията може да работи, и в този момент електронното гориво би трябвало да се създава в огромен мащаб, заради което компанията се открива в Тексас.

„ В Тексас извеждаме е-горивата на идващото равнище, в търговски мащаб и в този момент имаме позволение да изградим най-големия цех за е-горива в света, който да създава почти 200 милиона галона годишно корабно гориво и е-бензин “, съобщи Мег Гентъл, изпълнителен шеф на борда на HIF Global.

Според Hydrogen Insight HIF Global ще се нуждае от 300 000 тона зелен водород и два милиона тона рециклиран въглероден диоксид годишно. Горещият въпрос е от кое място ще идват водородът и CO2 и по какъв начин ще се зарежда заводът. 

Подозираме, че компанията е избрала Тексас, с цел да се възползва от слънчевия климат за произвеждане на слънчева сила, само че единствено това няма да е задоволително, с цел да убеди скептиците, че това е зелено начинание. 

Производството на синтетично гориво е извънредно енергоемък развой и някои считат, че тези запаси би трябвало да се насочат към електрическите автомобили, а технологиите за синтетични горива да се запазят за промишленостите, които не могат да се приспособяват, като въздушния и железопътния превоз.

Hydrogen Insight твърди, че „ за зареждането на автомобил, употребяващ електронни горива, ще са нужни съвсем шест пъти повече възобновима сила спрямо алтернативата с акумулаторна батерия “.

Освен това в отчет на Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата се показва, че производството на горивото, създавано в завода на HIF в Хару Они в Чили, коства към 50 евро на литър, което е към 100 пъти по-скъпо от „ типичната цена на едро на обичайния бензин “.

Въпреки това, той също по този начин откри, че откакто стартира да се употребява в промишлени мащаби, може да се окаже, че производството на горивото ще коства единствено към 2 евро на литър. Това би означавало цена на горивото от към 9 $ за галон (3,78 литра), което е скъпо, само че не е галактическа цена.

„ В дълготраен проект евентуално ще е допустимо индустриалните разноски да са по-ниски от 1 евро на литър електронно гориво. “ С различен цех за е-гориво, плануван за Тасмания в Австралия, тази цел не наподобява непостижима.

Очаква се заводът да проработи през 2027 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР