Тежкото решение е да променим начина по който работим по

...
Тежкото решение е да променим начина по който работим по
Коментари Харесай

Министър Заков за военната помощ към Украйна: Не може да изпратим нещо, което нямаме

Тежкото решение е да променим метода по който работим по модернизацията на българската войска, тежкото решение може би е осъзнаването, че в рецесията, в която се намираме сега е належащо бързо да сложим целите такива, че да имаме една подготвена за пердах войска и превъзмогване на зависимости в годините обратно от остаряла техника ". Това сподели Драгомир Заков - министър на защитата, в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия. 

" Основният приоритет е задвижване на плана, който беше върнат от Народното събрание за създаване на батальонна бойна група на сухопътни войски, несъмнено и 3D радарите. Така че, това са два от най-приоритетните планове. Ние сме безвъзратно закъснели по някои от плановете, това не значи, че би трябвало да спадне темпът на работа по тези планове, те стават все по-важни ", изясни още министър Заков.

Според министър Заков, кадровият проблем е обвързван с модернизацията. Социалният пакет е един от значимите фактори, само че не е единственият, счита той.

" Трябва да се види по какъв начин се харчи бюджета на министерството на защитата. Нещата, които в този момент виждам не ме изненадват, тъй че пристигам с подготвени хрумвания ", разясни още Заков.

Той разяснява и въпроса дали би трябвало да се изпрати военна помощ за Украйна. България дава финансови средства по европейския инструмент за мир, посредством който се финансира военно-логистична помощ за Украйна, това са 5 милиона лв., т.е. България взе участие, изясни Заков.

Според него, Народното събрание е вярното място да се организира полемиката за това, дали България да помогне с оръжия на Украйна.

" Българските въоръжени сили имат големи дефицити. Въпреки големия недостиг да вземем за пример на бронежилетки и каски, ние открихме остарели каски и бронежилетки, които бихме могли да изпратим на украинското население. По отношение на оръжието, ние самите се нуждаем от такова, ние не можем да изпратим нещо, което нямаме. В други страни този недостиг отсъства. НАТО не изпраща оръжие на никое място ", разясни Заков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР