Тежко пострадал мъж може да възвърне възможността да използва пълноценно

...
Тежко пострадал мъж може да възвърне възможността да използва пълноценно
Коментари Харесай

Оперираха пациент с трансфер на част от седалищния нерв в брахиалния плексус

Тежко потърпевш мъж може да възвърне опцията да употребява пълноценно ръката си, останала парализирана от пътен случай, с помощта на новаторска интервенция за трансфер на нерв от отчасти ампутирания му крайник, оповестиха италиански лекари, представени от Ройтерс.

Хирурзите от Градската болница в Торино са съумели да създадат трансфер на част от седалищния нерв на мъжа, който е направлявал придвижванията на ампутирания му крайник, към неговия брахиален плексус – мрежата от нерви, която свързва гръбначния мозък с рамото, ръката и китката.

„ Това е първият случай, при който се трансферира съставен елемент от седалищния нерв към брахиалния плексус “, разяснява доктор Паоло Титоло, един от хирурзите, осъществили интервенцията. 

Марчело Гавилио, 55-годишен медицински служащ, е бил изправен пред нуждата да преживее ампутация на огромна част от левия си крайник, откакто е блъснат от мотоциклет преди пет месеца, до момента в който пътува за работа с мотопеда си.

Той претърпява съществени пострадвания на брахиалния плексус, както и на крайници си, в резултат на което остава некадърен да движи двете си ръце.

Хирурзите вземат решение, че защото частта от седалищния нерв, която управлява левия му крайник, към този момент не е нужна, тя може да бъде трансферирана в раменната област с интервенция, която е осъществена на 21 декември. Така евентуално става допустимо да се възвърне подвижността на едната му ръка.

Преди да стане ясно дали това е допустимо, Гавилио ще би трябвало да премине през следоперативни грижи в продължение на 5 месеца. Засега пациентът към момента не може да движи ръката си.

Операцията за трансфер на нерв по принцип не е нова, само че до момента не е включвала трансфер на нерв, който управлява крайници, в анатомична област, която управлява ръката.

„ Ние считаме, че това е новаторска хирургия, тъй като, в случай че работи, това значи, че гъвкавостта на мозъка може да управлява и други елементи на тялото, които не сме очаквали, а по този начин също отваря нови полета в неврологичните проучвания “, сподели доктор Титоло.

Целта е да се възвърне „ някаква функционалност за улавяне “ на ръката, която по-късно ще може да оказва помощ и на другата ръка да извършва разнообразни действия, добави той.

Интервенцията е резултат от 4 години проучвания и публикация по тематиката е оповестена в здравното списание Injury.

Пострадалият пациент Марчело Гавилио сподели, че не е мислил доста за новаторския аспект на интервенцията, просто е почувствал, че това е опция, от която би трябвало да се възползва.

„ Вярвах, че мога да разгадавам на екип от доста положителни лекари и да мога още веднъж да движа ръката си малко “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР